Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜPB: Στα 40 εκ. τα κέρδη τριμήνου

Τα καθαρά κέρδη της MPB για το α’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για απομείωση των χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 95% σε 48,6 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 16% και οι χορηγήσεις κατά 22%.

ΜPB: Στα 40 εκ. τα κέρδη τριμήνου
Τα καθαρά κέρδη της MPB για το α’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για απομείωση των χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 95% σε 48,6 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 16% και οι χορηγήσεις κατά 22%.

Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε στο 10,9%, με το Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων (Tier I) στο 8,7%, από τους ισχυρότερους της αγοράς. Επίσης, η ρευστότητα με Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 94,4%.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι συνθήκες στις οικονομίες της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και διεθνώς κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν από τις δυσμενέστερες των τελευταίων ετών.

Παρόλα αυτά ο Όμιλος της MPB πέτυχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα και ανάπτυξη στα μεγέθη του, ενώ το σύνολο του ενεργητικού έφτασε στα € 40,7 δισ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29%.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος διατήρησε τα σημαντικά πλεονεκτήματα του όπως την ισχυρή κεφαλαιακή του θέση καθώς και την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσει δυναμικά τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες.

Οι συνολικές χορηγήσεις και οι καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν ετήσια άνοδο της τάξης του 22% και 16% αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από την επέκταση της πελατειακής βάσης και τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων. Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει σε εξαιρετικά καλά επίπεδα με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 94,4% το Μάρτιο του 2009 σε σχέση με 90,0% το Μάρτιο του 2008, ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα.

Οι χορηγήσεις του Ομίλου σε χώρες εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, έφτασαν τα € 2,8 δισ., ή 11% του συνόλου με το 96% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου να είναι σε αναπτυγμένες αγορές, ενώ μόνο το 4% να αφορά χορηγήσεις σε χώρες της νότιο-ανατολικής Ευρώπης.

Παρά το εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου παρουσίασε ελαφρά μόνο επιδείνωση. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επί του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου αυξήθηκε οριακά σε 5,1% στις 31 Μαρτίου 2009 σε σχέση με 4,9% στις 31 Μαρτίου 2008.

Οι προβλέψεις για απομείωση των χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 95% σε 48,6 εκατ. Κατά συνέπεια, η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 53% στις 31 Μαρτίου 2009, ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων ανήλθε στο πολύ ικανοποιητικό ποσοστό του 155% σε επίπεδο Ομίλου. Παράλληλα, οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 80 μονάδες βάσης με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού για ενδεχόμενη επιδείνωση του πιστωτικού κινδύνου.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου που αναλογούν στους μετόχους για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2009 ανήλθαν σε € 40,0 εκατ. και είναι μειωμένα κατά 44% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2008, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε € 89,9 εκατ., υπολειπόμενα κατά 33% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008.

Τα κέρδη του α’ τριμήνου του 2009 επηρεάστηκαν από την σημαντική επιδείνωση των διεθνών χρηματαγορών που οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κόστους χρήματος, την δυσμενέστερη εξέλιξη του επιχειρηματικού τομέα στις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αλλά και της απόφασης της Διοίκησης για αύξηση των προβλέψεων προκειμένου να θωρακιστεί η Τράπεζα έναντι μελλοντικών κινδύνων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε € 122,6 εκατ. σημειώνοντας μείωση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, αντανακλώντας την μεγάλη πίεση στο καθαρό περιθώριο τόκων που διαμορφώθηκε σε 1,35% το Μάρτιο του 2009 από 2,40% το Δεκέμβριο του 2008.

Οι αρνητικοί παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι οι αλεπάλληλες μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων και οι μειώσεις των επιτοκίων του Αμερικάνικου δολαρίου, καθώς και ο εξαιρετικά έντονος ανταγωνισμός στα καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η ομαλοποίηση του κόστους των καταθέσεων και η αύξηση των εργασιών αναμένεται να βελτιώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους στα προσεχή τρίμηνα.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ήταν μειωμένα κατά 30% σε ετήσια βάση σε € 51,5 εκατ., λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τα τραπεζικά προϊόντα εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης για δανεισμό και της υποτονικής δραστηριότητας των αγορών κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2009.

Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις άγγιξαν τα € 57,9 εκατ., κυρίως λόγω της βελτίωσης που παρατηρήθηκε στην αγορά των ομολόγων κατά το α’ τρίμηνο του 2009.
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αναπροσαρμοσμένα για τις εξαγορές της Τράπεζας μέσα στο 2008 έφθασαν τα € 133,2 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2009, αυξημένα κατά 8% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2008 και 29% χαμηλότερα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2008.

Η συγκράτηση των εξόδων επιτεύχθηκε παρά τη σημαντική αύξηση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα κατά 19% το β’ εξάμηνο του 2008 (31 νέα καταστήματα στο διάστημα Απριλίου - Δεκεμβρίου 2008). Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρουσιάζονται 15% αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και 24% μειωμένα σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2008.

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα, χωρίς να έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης τραπεζών της ελληνικής κυβέρνησης διατηρεί ισχυρό δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της τάξης του 10,9%, με Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων (Tier 1) της τάξης του 8,7%. Ο δείκτης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προς το σύνολο του ενσώματου ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 5,4%. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι ανωτέρω δείκτες είναι από τους ισχυρότερους της αγοράς. Ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) διαμορφώθηκε σε 7,5% σε ετησιοποιημένη βάση.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2009, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

‘Αναμφισβήτητα η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 αντικατοπτρίζει την κορύφωση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης η οποία συντελέστηκε τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2008. Με δεδομένες τις σημαντικές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η διοίκηση της MPB αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένη με τα επίπεδα κερδοφορίας του ομίλου. Η ικανοποίησή μας εδράζεται στην υλοποίηση μιας σειράς στρατηγικών αποφάσεων και ενεργειών οι οποίες ενδυναμώνουν τη θέση του ομίλου στην αντιμετώπιση της κρίσης και παράλληλα θέτουν τις βάσεις για τη επίτευξη καλύτερης κερδοφορίας σε μεσομακροπρόθεσμη βάση. Συνοπτικά οι ενέργειες αυτές αφορούν την ενδυνάμωση του ενεργητικού με ανάληψη προληπτικών προβλέψεων, διατήρηση υψηλού επιπέδου ρευστότητας καθώς και τις πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου. Οι ενέργειες αυτές έχουν συνδυαστεί με πρόγραμμα συγκράτησης δαπανών ενώ η κεφαλαιακή βάση του ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη βελτίωση σημαντικών οικονομικών δεικτών, μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου.’

*** Τι ειπώθηκε στο conference call

Αξιοσημείωτη βελτίωση των μεγεθών της στα επόμενα τρίμηνα περιμένει η Marfin Popular Bank, όπως αναφέρει η διοίκηση σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Ειδικότερα, o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας τόνισε ότι τα αποτελέσματα α' τριμήνου αντανακλούν την κορύφωση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η ενδυνάμωση του ενεργητικού με τις αυξημένες προβλέψεις αλλά και τη διατήρηση υψηλής ρευστότητας, καθώς και οι ενέργειες βελτίωσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, αναμένεται να οδηγήσουν σε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στα επόμενα τρίμηνα, σημείωσε ο κ. Μπουλούτας.

Ο CEO της Marfin Popular τόνισε ότι σταθερά από την αρχή του έτους "αισθανόμαστε καλύτερα τόσο για τη ζήτηση όσο και για την ποιότητα των χορηγήσεων".

Παράλληλα, σημείωσε ότι η MPB δεν έχει προχωρήσει σακόμη σε ανατιμολόγηση σταγαστικών δανείων στην Κύπρο, ύψους 1,5 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται ανατιμολόγηση προθεσμιακών καταθέσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ το Μάιο, με το επιτόκιο να υποχωρεί από το 5,2% περίπου, τουλάχιστον 1,5% χαμηλότερα.

Ερωτηθείς για την απορρόφηση της Marfin Popular από τη Marfin Egnatia, υπογράμμισε ότι είναι μια μακρά διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 7 μήνες.

Ο κ. Μπουλούτας εξήγησε ότι η μεταφορά της έδρας αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας κατά τουλάχιστον 80 μονάδες βάσης. Σχολιάζοντας τη φορολογική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τόνισε ότι εάν ο όμιλος διαχειριστεί σωστά τη θυγατρική στην Κύπρο, η φορολογική επίπτωση θα είναι η ελάχιστη δυνατή.

Ο κ. Δημήτρης Σπανοδήμος, Διευθυντής Διεύθυνσης - Στρατηγικής Ανάπτυξης Ομίλου, τόνισε ότι ο όμιλος διατήρησε αμυντική στρατηγική συσσώρευσης καταθέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κ. Σπανοδήμος τόνισε ότι η ρευστότητα του ομίλου ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και ξεπερνά τις τρέχουσες ανάγκες της Marfin.

Στο μέτωπο των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, υπογράμμισε ότι η συμπίεση στο Q1 οφείλεται στα περιθώρια των καταθέσεων, αναφέροντας ότι αναμένει καλύτερη εικόνα στα επόμενα τρίμηνα.

Σχολιάζοντας την υποχώρηση στα έσοδα από προμήθειες, τόνισε ότι βελτιώνονται οι τάσεις στις αγορές και αναμένεται καλύτερη επίδοση της τράπεζας στα επόμενα τρίμηνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v