Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: "Υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης"

Σαφώς υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης οι οποίες μένει να αποδειχθούν και γενικά το περιβάλλον είναι δυσμενές και αντιμέτωπο με μια σειρά από προκλήσεις τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής, Τ. Αράπογλου.

  • της Αναστασίας Παπαιωάννου
Αράπογλου: Υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης
Σαφώς υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης οι οποίες μένει να αποδειχθούν, ενώ γενικά το περιβάλλον είναι δυσμενές και αντιμέτωπο με μια σειρά από προκλήσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής, Τ. Αράπογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο της ΤτΕ με θέμα «Στρατηγικές εξόδου από την κρίση: Ο ρόλος των τραπεζών».

Στις διεθνείς αγορές επικρατεί η άποψη, είπε ο κ. Αράπογλου, ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2009 θα ξεκινήσει η σταθεροποίηση. Ωστόσο ό ίδιος εκτίμησε ότι το τέλος του έτους θα μας βρει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με αυτά που είχαμε προ κρίσης.

«Η διαδικασία απομόχλευσης απαιτεί στροφή στην αποταμίευση και λιγότερη κατανάλωση», υπογράμμισε ο κ. Αράπογλου.

Για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης υποστήριξε πως οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες αφορούν στην επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, εξέλιξη που ισορροπείται εν μέρει από την περιορισμένη χορήγηση δανείων.

Για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι συνεχίζει να είναι κλειστή και εξαρτημένη με διαρθρωτικές αγκυλώσεις κυρίως στην αγορά εργασίας. Οι αγκυλώσεις αυτές και τα προβλήματα της οικονομίας θα συνεχίσουν να υπάρχουν μετά το πέρας της κρίσης για αυτό πρόσθεσε χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε εις βάθος αν θέλουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι από το 2011 και εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα γνωρίσουν ισχυρή ανάπτυξη.

Για τα spreads των ομολόγων τόνισε ότι ναι μεν αποκλιμακώθηκαν στις 180μ.β. ωστόσο το επίπεδο αυτό αντικατοπτρίζει την αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

---Ελληνικές τράπεζες

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκέστατα εποπτικά κεφάλαια με βάση τα σημερινά δεδομένα. Άμεση πρόκληση για αυτές είναι η διατήρηση της κερδοφορίας προ προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τις επισφάλειες που έρχονται, η μείωση του κόστους και η σταδιακή απεξάρτησή τους από τη ρευστότητα που σήμερα προσφέρει η ΕΚΤ.

«Πρέπει να συλλέξουν κεφάλαια και να μειώσουν σταδιακά τη μόχλευσή τους» δήλωσε ο κ. Αράπογλου.

«Η κρίση αυτή όπως σύντομα ήρθε φαίνεται να λήγει επίσης σύντομα με διαχειρίσημη ζημία στην επάρκεια των τραπεζών. Η περιοχή μας έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και προσωπικά πιστεύω ότι η δύσκολή αυτή περίοδος είναι διαχειρίσημη ωστόσο πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή» τόνισε ο κ. Αράπογλου.

* Το αρχείο με την ομιλία του προέδρου της ΕΤΕ κ. Τάκη Αράπογλου στο συνέδριο της ΤτΕ και του LSE επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v