Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Φουρλής: Πετύχαμε αύξηση μεριδίων

Το στόχο αύξησης των μεριδίων του ανά αγορά δραστηριοποίησης προχωρώντας ταυτόχρονα σε νέες επενδύσεις με σκοπό την επέκταση των ΙΚΕΑ και Intersport, κρίνει ότι επιτυγχάνει η διοίκηση του ομίλου Φουρλή.

  • της Πέννυς Κούτρα
Β. Φουρλής: Πετύχαμε αύξηση μεριδίων
Το στόχο αύξησης των μεριδίων του ανά αγορά δραστηριοποίησης προχωρώντας ταυτόχρονα σε νέες επενδύσεις με σκοπό την επέκταση των ΙΚΕΑ και Intersport, κρίνει ότι επιτυγχάνει η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για το α’ τρίμηνο της χρήσης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Β. Φουρλής ανέφερε ότι οι επιδόσεις του ομίλου παρά το επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα σε Ελλάδα, Κύπρο και κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία, διατηρήθηκαν σταθερές. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι το α’ τρίμηνο της χρήσης αποτελεί το πλέον αδύναμο της χρονιάς, γεγονός που επιτρέπει εκτιμήσεις για καλύτερες επιδόσεις στα επόμενα τρίμηνα.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι διαφυλάχθηκε η οικονομική ευρωστία του ομίλου με θετικές ταμειακές ροές και μειωμένο καθαρό δανεισμό στα 30 εκατ.ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει την άνετη προώθηση των επενδύσεων του ομίλου.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος εκτίμησε ότι έχει κερδίσει μερίδια αγοράς στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού καθώς ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων των ΙΚΕΑ ανήλθε στο 11,2% τη στιγμή που ο μέσος όρος της αγοράς κινείται με σαφώς κατώτερους ρυθμούς. Καλύτερη απόδοση είχαν τα καταστήματα στην Αθήνα ενώ εκείνα σε Κύπρο και Θεσσαλονίκη παρέμειναν σταθερά.

Επίσης το περιθώριο EBITDA της ΙΚΕΑ επανήλθε στο 18% μετά την πτώση που είχε υποστεί το 2008 λόγω των εξόδων προανοίγματος των καταστημάτων.

Σε ότι αφορά την Intersport o όμιλος εκτιμά ότι έχει κερδίσει επιπλέον μερίδιο αγοράς ύψους 3% και εκτιμά ότι η κερδοφορία της θα ανακάμψει όσο ωριμάζουν τα νέα καταστήματα της.

Στον τομέα της χονδρικής ηλεκτρικών επισημάνθηκε ότι παρά την κάμψη της ζήτησης στην ελληνική αγορά, η πίεση που δέχθηκε η δραστηριότητα οφείλεται κυρίως στη Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος επιμένει στη στρατηγική υγειών πωλήσεων σε φερέγγυα δίκτυα προκειμένου να αποφύγει ζημιές και επισφάλειες ενώ σε ότι αφορά το συναλλαγματικό κίνδυνο εκτίμησε ότι η στρατηγική μετατροπής των δανείων σε τοπικό νόμισμα προφύλαξε τα περιθώρια και την χρηματοοικονομική εικόνα του κλάδου.

Σε ότι αφορά στις επενδύσεις ήδη εντός του α’ τριμήνου έχουν δαπανηθεί 18 εκατ.ευρώ κυρίως για την προετοιμασία των νέων ΙΚΕΑ. Σύμφωνα με τον κ.  Β. Φουρλή το κατάστημα της Λάρισας θα ανοίξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, στα μέσα του 2010 αναμένεται το κατάστημα των Ιωαννίνων, ενώ τέλος ανέφερε ότι το κατάστημα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τις ενδείξεις αναμένεται να καθυστερήσει έως τις αρχές του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v