Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενώπιον της Ε.Α. η σύμπραξη ΔΕΗ - Χαλυβουργικής

Στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συζητείται σήμερα η σύμπραξη της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής, για την κατασκευή δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, για να εξεταστεί κατά πόσο δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ενώπιον της Ε.Α. η σύμπραξη ΔΕΗ - Χαλυβουργικής
Στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συζητείται σήμερα η σύμπραξη της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής, για την κατασκευή δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Θέμα της συνεδρίασης είναι κατά πόσο δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού η συγκεκριμένη συγκέντρωση, για την οποία ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, έχουν θορυβηθεί συμμετέχοντες στην αγορά.

Η ΔΕΗ με τη Χαλυβουργική υπέγραψαν στις 12 Φεβρουαρίου Συμφωνητικό Μετόχων για τη σύσταση κοινής Ανώνυμης Εταιρίας, που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση δύο μονάδων συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος 880 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο.

Οι μονάδες αυτές σχεδιάζεται να κατασκευασθούν μέσα στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής.

Στην υπό σύσταση εταιρία η Χαλυβουργική θα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το υπόλοιπο 49%. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τη ΔΕΗ.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υποβλήθηκε εκτός από το Συμφωνητικό Μετόχων και το Σχέδιο Καταστατικού που συντάχθηκε. Με βάση τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες ζητήθηκαν από την Επιτροπή οι απόψεις και όλων των εταιριών που κατέχουν άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η πλειοψηφία των εταιριών που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη σύμπραξη αυτή εξέφρασαν την άποψη ότι ενισχύει περαιτέρω τη δεσπόζουσα θέση που ήδη κατέχει η ΔΕΗ στην αγορά.

Σήμερα, λοιπόν, το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε πρώτη ανάγνωση από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αν και δεν έγινε γνωστό προς το παρόν αν θα απαιτηθούν και άλλες συνεδριάσεις, ή αν το θέμα θα εξαντληθεί στην παρούσα συνεδρίαση, για να ακολουθήσει η σχετική απόφαση της Επιτροπής.

Παράλληλα, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού η Χαλυβουργική έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση τροποποίησης ως προς τη μετοχική σύνθεση της σχετικής άδειας παραγωγής και λογικά θα εξασφαλίσει θετική γνωμοδότηση.

Η ΡΑΕ νομιμοποιείται, πάντως, να εξετάσει και να εκφέρει γνώμη για οποιοδήποτε εταιρικό σχήμα δημιουργείται και το οποίο ενδεχομένως θα έχει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Το αν θα κάνει κάτι ανάλογο ή όχι για τη σύμπραξη ΔΕΗ και Χαλυβουργικής κατά πάσα πιθανότητα θα φανεί μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία έτσι κι αλλιώς φαίνεται ότι θα προηγηθεί χρονικά.

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκτιμάται ότι θα κρίνει εν πολλοίς την πρόθεση της ΔΕΗ να αναπτύξει μελλοντικές συνεργασίες με ιδιώτες, που βρίσκουν στην Επιχείρηση έναν προνομιακό εταίρο. Το διακύβευμα εν τέλει δεν θεωρείται η έγκριση αυτής καθαυτής της σύμπραξης, αλλά η διασφάλιση των όρων υλοποίησης της, προκειμένου να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός στην αγορά και να μην αποθαρρυνθούν άλλοι επενδυτές. Ανησυχίες είναι εξακριβωμένο ότι υφίστανται. Και όχι μόνον από την πλευρά των ιδιωτών.

Δεν αποκλείεται, δηλαδή, η εμπλοκή της ΡΑΕ στην περίπτωση που η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας συγκέντρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v