Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Διαχειρίσιμες οι επισφάλειες στα Βαλκάνια

Η πορεία των επισφαλειών στην ελληνική αγορά και στα Βαλκάνια βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων που έθεσαν οι ξένοι αναλυτές στα υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Alpha: Διαχειρίσιμες οι επισφάλειες στα Βαλκάνια
Η πορεία των επισφαλειών στην ελληνική αγορά και στα Βαλκάνια βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων που έθεσαν οι ξένοι αναλυτές στα υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

«Αναμένουμε φυσιολογική, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα, αύξηση των επισφαλειών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές των Βαλκανίων. Θα παρακολουθούμε με προσοχή την πορεία τους, με αιχμή τα επόμενα τρίμηνα και ανάλογα θα πράξουμε», τόνισε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος.

Αναλυτικά για τα Βαλκάνια τα στελέχη της Τράπεζας εκτίμησαν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο δείκτης να ανέλθει στο 4% από 2,5% το 2008, ποσοστό που είναι διαχειρίσιμο για τον όμιλο.

Ερωτηθείς για το πότε ο όμιλος της Alpha Bank θα επιστρέψει τα κεφάλαια που άντλησε από την έκδοση των προνομιούχων μετοχών στο Ελληνικό Δημόσιο απάντησε: «Στόχος μας είναι στο τέλος της κρίσης να βγούμε δυνατοί και ισχυρότεροι σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι θα κάνουμε χρήση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ καθώς νιώθουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία. Θα περιμένουμε για μερικά τρίμηνα και κατόπιν θα αποφασίσουμε πότε θα επιστρέψουμε τα κεφάλαια. Πιστεύω ότι η επιστροφή τους πριν τελειώσει η κρίση αποτελεί κίνηση ανωριμότητας».

***** Αύξηση 6% στις χορηγήσεις

Ο κ. Μασουράκης εκτίμησε ότι το 2009 το ΑΕΠ της Ελλάδος θα διαμορφωθεί στο -1% και η ανεργία θα ανέλθει σε 9%. Εως εκ τούτου και με βάση την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στα έσοδα από τόκους και από προμήθειες, η αύξηση των χορηγήσεων για το σύνολο του έτους θα κινηθεί στην περιοχή του 6%. Στο μέτωπο της μισθολογικής πολιτικής του 2009 εκτίμησαν ότι η αύξηση των μισθών θα είναι οριακή καθώς όλοι γνωρίζουν ότι διανύουμε «μία δύσκολη χρονιά».

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διαθέτει ο όμιλος στο χαρτοφυλάκιό του, τα στελέχη της Τράπεζας υπογράμμισαν πως όντως υπήρξε αγορά ομολόγων όταν τα spreads του Δημοσίου ήταν υψηλά ωστόσο η διάρκειά τους είναι μικρότερη του ενός έτους.

**** Ν. Α. Ευρώπη

«Οι οικονομίες της περιοχής επηρεάσθηκαν και θα επηρεασθούν από τη διεθνή οικονομική κρίση, χωρίς όμως να καταστραφούν. Θα συνέλθουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο όμιλος της Alpha Bank, επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, έχει αναλάβει μικρότερο ρίσκο στις αγορές των Βαλκανίων καθώς αναπτύχθηκε οργανικά σε αντίθεση με άλλες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαγόρασαν τοπικά πιστωτικά ιδρύματα.

**** Καταθέσεις

Από τις αρχές του 2009 σημειώνεται σταδιακή μείωση του κόστους των καταθέσεων από το 5% στο 2% (με βάση τα στοιχεία του Μαίου) ωστόσο όσο δεν αναμένεται σημαντική περαιτέρω πτώση, δηλαδή κάτω από το 2% καθώς όσο το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει στο 1% είναι δύσκολη η αποκλιμάκωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v