ΟΛΠ: Ζημίες 800.000 ευρώ το α΄ τρίμηνο

Οι φορολογικές διαφορές από τον έλεγχο παρελθουσών χρήσεων και όχι αυτές καθαυτές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων επιβάρυναν τα αποτελέσματα του ΟΛΠ στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΠ: Ζημίες 800.000 ευρώ το α΄ τρίμηνο
Οι φορολογικές διαφορές από τον έλεγχο παρελθουσών χρήσεων και όχι αυτές καθαυτές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων επιβάρυναν τα αποτελέσματα του ΟΛΠ στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Έτσι, το καθαρό αποτέλεσμα καταλήγει να είναι αρνητικό, σε αντίθεση με τις πωλήσεις που παρουσιάζουν αύξηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ στο πρώτο τρίμηνο είναι αυξημένος κατά 46,6%, με τα κέρδη προ φόρων να φτάνουν το 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Ο ΟΛΠ παρουσιάζει ζημίες μετά από φόρους, ύψους 800.000 ευρώ, έναντι ζημιών 5 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται από τη διοίκηση του Οργανισμού στις φορολογικές διαφορές από τον έλεγχο των χρήσεων 2003 - 2007, οι οποίες μετά και από την αφαίρεση της σχετικής πρόβλεψης επιβάρυναν τον φόρο εισοδήματος του τριμήνου κατά 2,1 εκατ. ευρώ.

Η διακοπή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, με τις παρεμβάσεις της διοίκησης του οργανισμού για την αποκατάσταση της παραγωγικότητας δεν περιλαμβάνονται στα υπό δημοσίευση στοιχεία.

Στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο εξεταζόμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε διπλάσιος αριθμός κινήσεων, χωρίς, ωστόσο, να έχει επανακάμψει το φορτίο μεταφόρτωσης, που παραμένει σχεδόν μηδενικό και απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες για την επαναφορά του από τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Στους σταθμούς αυτοκινήτων η μείωση της κίνησης υπολογίζεται σε 40%, λόγω της συρρίκνωσης της παγκόσμιας ζήτησης για οχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση του ΟΛΠ σε μία προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση πάγωσε τα τιμολόγια για φέτος, ενώ από την 1η Ιουνίου προχωρά σε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της κίνησης στο car terminal, τα οποία, πάντως, δεν αναμένεται να αποδώσουν πριν από τον Σεπτέμβριο.

Στον τομέα της κρουαζιέρας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η κρουαζιέρα δεν περιλαμβάνεται στο πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα καταγράφουν αύξηση, με πυκνότερες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, χωρίς μείωση επιβατών και παρά τις αρνητικές προβλέψεις λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα έσοδα της περιόδου σημειώνουν αύξηση 9%, λόγω κυρίως των αμοιβών του προσωπικού και των αναλώσιμων υλικών, ενώ οι λοιπές δαπάνες κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Η διοίκηση του ΟΛΠ υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και την οικονομική κρίση δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία του 2009. Εξαιρείται βέβαια το εγγυημένο αντάλλαγμα και τα άλλα έσοδα από τη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Από τα 50 εκατ. ευρώ, που συνιστούν την προκαταβολή της σύμβασης, μόνο ένα μικρό τμήμα συμπεριλήφθηκε στα έσοδα του οργανισμού στο πρώτο τρίμηνο, καθώς με βάση τα ΔΛΠ το ποσό αυτό θα πρέπει να επιμεριστεί ισομερώς σε όλα τα έτη της παραχώρησης.

Το ποσό αυτό προορίζεται καταρχήν να καλύψει τη χρηματοδότηση της εθελουσίας εξόδου, το συνολικό κόστος της οποίας θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη χρήση στην οποία θα συντελεστεί η αποχώρηση εργαζομένων.

- Η ανακοίνωση του ΟΛΠ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε. στις 25/5/2009 ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1/3/2009 έως 31/3/2009.

Από τα δεδομένα της κατάστασης αποτελεσμάτων προκύπτουν τα εξής:

1. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας σημείωσε αύξηση της τάξης του 46,60% και ανήλθε σε 27,85 εκατ. ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Παρά τις κινητοποιήσεις του προσωπικού κατά τη διάρκεια του τριμήνου, και τη σημαντική, κατά 40%, μείωση στη διακίνηση των αυτοκινήτων, τα έσοδα σημείωσαν αξιόλογη αύξηση, οφειλόμενη αφενός στην εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού εμπορευματοκιβωτίων στο ΣΕΜΠΟ και αφετέρου στην ικανοποιητική άνοδο των εσόδων των λοιπών εκμεταλλεύσεων.

2. Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3,59% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008 και ανήλθαν σε 1,61 εκατ. ευρώ έναντι 1,67 εκατ. ευρώ της χρήσης 2008, λόγω της μικρής μείωσης των εσόδων από την εκμίσθωση των χώρων.

3. Τα συνολικά έξοδα της περιόδου παρουσιάζουν αύξηση κατά 8,9% και ανήλθαν σε 27,49 εκατ. ευρώ έναντι 25,23 εκατ. ευρώ  της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αμοιβές του προσωπικού καθώς οι λοιπές δαπάνες, εκτός των ανταλλακτικών και των αναλώσιμων υλικών, παρουσιάζοντας σχετικές αυξομειώσεις κινήθηκαν περίπου στο ύψος της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Σημειώνουμε ότι η αύξηση των αμοιβών του προσωπικού οφείλεται στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ως αποτέλεσμα της αύξησης της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, στο ότι οι περικοπές των αποδοχών λόγω των κινητοποιήσεων του προσωπικού ήταν μικρότερες στο α΄ τρίμηνο του 2009 καθώς και στην πρόβλεψη για σχετική αύξηση των αμοιβών για το 2009.

4. Οι αναλώσεις των ανταλλακτικών και αναλώσιμων υλικών ανήλθαν σε 778,96 χιλ. ευρώ έναντι 420,67 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις αναλώσεις καυσίμων λόγω της αυξημένης δραστηριότητας στο ΣΕΜΠΟ και στις αναλώσεις ανταλλακτικών και υλικών για τις επισκευές και τις βελτιώσεις των μηχανημάτων.

5. Οι αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων που ενσωματώθηκαν στο λειτουργικό κόστος αυξήθηκαν κατά 1,5% και ανήλθαν σε 2,58 εκατ. ευρώ έναντι 2,54 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008.

6. Τα προ φόρων κέρδη ανέρχονται σε 1,89 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 4,41 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2008, ενώ το αποτέλεσμα μετά από φόρους , λόγω της επιβάρυνσης του τριμήνου με τις διαφορές του φορολογικού ελέγχου (2003 - 2007), παρουσίασε ζημία 766,20 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας 5,02 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008.

7. Τα χρηματικά διαθέσιμα στις 31/3/2009 ανήλθαν σε 30,99 εκατ. ευρώ έναντι 41,60 εκατ. ευρώ στις 31/12/2008 και 37,53 εκατ. ευρώ στις 31/3/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v