Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Απαραίτητη η τήρηση κανόνων ασφαλείας

Η ΔΕΗ και η ευρύτερη «οικογένεια» της επιχείρησης αισθάνεται συντετριμμένη για την απώλεια της ζωής εργαζομένων της σε ώρα εκτέλεσης υπηρεσιακών καθηκόντων και συμμερίζεται τον πόνο και τη θλίψη των οικογενειών τους.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ και η ευρύτερη «οικογένεια» της επιχείρησης αισθάνεται συντετριμμένη για την απώλεια της ζωής εργαζομένων της σε ώρα εκτέλεσης υπηρεσιακών καθηκόντων και συμμερίζεται τον πόνο και τη θλίψη των οικογενειών τους.

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ατυχημάτων απαιτούνται ουσιαστικές ενέργειες και όχι επικοινωνιακός εντυπωσιασμός, ο οποίος αποσπά τη προσοχή από το μείζον αυτό θέμα και πάντως, δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση του. Εκδηλώσεις, όπως αυτές που έλαβαν χώρα σήμερα από εκπροσώπους των εργαζομένων ακυρώνουν τον προβληματισμό επί της ουσίας του θέματος κατευθύνοντας την προσοχή, εντός και εκτός της ΔΕΗ, σε άλλα θέματα, όπως π.χ. τις προσλήψεις.

Το γεγονός ότι η Επιχείρηση επί πολλά έτη δεν απέκτησε έγκαιρα νέο προσωπικό μέσω προσλήψεων, δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τα θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί, όπως μάλιστα επιβεβαιώνεται και από τα πορίσματα των Επιτροπών Διοικητικής Έρευνας που έχουν διεξαχθεί.

Στη ΔΕΗ ένα πράγμα είναι βέβαιο: υπάρχουν λεπτομερείς και διεξοδικές διαδικασίες και οδηγίες για την εκτέλεση των εργασιών, γνωστές σε όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με την ειδικότητα και τις άδειες τους και πάνω στις οποίες είναι όλοι κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Ως εκ τούτου, τα ατυχήματα που σημειώνονται οφείλονται κυρίως στη μη επαρκή τήρηση των διαδικασιών και των οδηγιών εκτέλεσης ασφαλούς εργασίας, είτε από τους ίδιους τους τεχνίτες είτε από προϊσταμένους τους.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι η εξοικείωση με το ηλεκτρικό ρεύμα από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν χρόνια εμπειρία στις εργασίες αυτές. Αυτό παρατηρείται όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά παγκοσμίως με βάση σχετικές έρευνες και δείκτες αξιολόγησης. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτές τις εργασίες δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ. Η υπερβολική εξοικείωση οδηγεί σε χαλάρωση της απαιτούμενης προσοχής.

Ο στόχος της αποτελεσματικότερης πρόληψης των ατυχημάτων μπορεί να επιτευχθεί ακόμα καλύτερα με την έμπρακτη συμβολή των εκπροσώπων των εργαζομένων, αποδεικνύοντας έτσι το ουσιαστικό ενδιαφέρον και ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Είναι ευθύνη της Διοίκησης της ΔΕΗ η απόλυτη τήρηση οδηγιών και διαδικασιών εκ μέρους των εργαζομένων της και όταν οι διαδικασίες αυτές δεν λειτουργούν, τότε όλη η ιεραρχία βαρύνεται. Από τον αρχιτεχνίτη και τον εργοδηγό έως και τον Πρόεδρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v