Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pasal: Διπλά κερδισμένη από το "ΟΧΙ" του ΣτΕ

Διπλό όφελος τόσο για το  Athens Heart όσο και για την αξιοποίηση του ακινήτου που απέκτησε από τη Soulis ABEE φαίνεται να επιτυγχάνει η Pasal από το "όχι" του Συμβουλίου της Επικρατείας στον Βωβό.

  • των Φάνη Γαβρινιώτη
Pasal: Διπλά κερδισμένη από το ΟΧΙ του ΣτΕ
Διπλό όφελος τόσο για το εμπορικό κέντρο Athens Heart όσο και για την υπόθεση αξιοποίησης του ακινήτου που απέκτησε προ διετίας από την εταιρία Soulis ABEE, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην έκταση όπου θα ανεγερθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, φαίνεται να επιτυγχάνει -και μάλιστα χωρίς η ίδια να έχει αναμιχθεί στο ελάχιστο- η εισηγμένη Pasal Development από το "όχι" του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δημιουργία του Mall των 70.000 τ.μ. στον Βοτανικό από τον όμιλο Μπάμπης Βωβός.

Ακόμη και η καθυστέρηση για την κατασκευή ενός μικρότερου εμπορικού κέντρου (μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικά το ακίνητο της Βωβός μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά με χρήση μικρότερου συντελεστή δόμησης) ευνοεί τη λειτουργία του Athens Heart, αφού το συγκρότημα της Pasal Development δεν αποκτά άμεσα έναν ισχυρό ανταγωνιστή σε κοντινή απόσταση, που ενδεχομένως να απορροφούσε μέρος της επισκεψιμότητάς του.

Επιπλέον, η επέκταση του συγκροτήματος επί της οδού Πειραιώς κατά 3.200 τ.μ. με την προσθήκη και ψυχαγωγικού κομματιού (πολυκινηματογράφος) εκτιμάται πως θα ενισχύσει περισσότερο την παρουσία και την αξία του, δίνοντας τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να πετύχει ένα πολύ καλύτερο τίμημα σε περίπτωση διαπραγμάτευσης για την πώληση του εμπορικού κέντρου.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα η Pasal Development εξασφάλισε την άδεια εκσκαφών για το όμορο οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να επεκταθεί το Athens Heart και σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες αμέσως μετά την οριστικοποίηση των συμφωνιών μίσθωσης των νέων χώρων. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με εταιρία λειτουργίας κινηματογραφικών αιθουσών αλλά και με εμπορικές επιχειρήσεις που θέλουν να μισθώσουν χώρους στο εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι ο πολυκινηματογράφος θα καλύψει το 50% των νέων χώρων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα παραχωρηθεί για χρήση σε εμπόρους (super market και καταστήματα).

Εν τω μεταξύ, έπειτα από το κακό δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, η κατάσταση σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα και τη δαπάνη των καταναλωτών στο Athens Heart δείχνει να βελτιώνεται, αν και οι στόχοι που είχαν τεθεί πριν από τη λειτουργία του κέντρου είναι μικρότεροι και -όπως είναι φυσικό- ήταν αδύνατον να υπολογίσουν και να λάβουν υπόψη τους την κρίση που θα ξεσπούσε.

Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από το ξεκίνημα της λειτουργίας του Athens Heart και μέχρι σήμερα (δηλαδή περίπου πέντε μήνες) το επισκέφτηκαν περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι που ξόδεψαν συνολικά το ποσό των 16 εκατ. ευρώ.

- Πρώτα αποθήκη, μετά εμπορικό

Ευνοημένη, όμως, από τη ματαίωση του Mall στον Βοτανικό βγαίνει η Pasal Development και σε ό,τι αφορά το ακίνητο Soulis που απέκτησε προ διετίας έναντι 8,3 εκατ. ευρώ και σήμερα αποτιμάται στο ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ.

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όσο θα διαρκέσουν τα έργα για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ, η εισηγμένη σχεδιάζει να μισθώσει τους χώρους των 11.000 τ.μ. του ακινήτου ως αποθήκη και στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, να το αξιοποιήσει για εμπορική χρήση (Outlet κτλ).

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν δημιουργηθεί κάποιο μικρότερο εμπορικό κέντρο στο ακίνητο της Βωβός αλλά γραφεία ή βιομηχανικοί χώροι που προβλέπονται από τις ισχύουσες χρήσεις γης, το εμπορικό συγκρότημα της Pasal Development στον Βοτανικό θα είναι το μοναδικό στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία σημειωτέον θα αναβαθμιστεί με τη λειτουργία του γηπέδου.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες επενδύσεις της εταιρίας της οικογένειας κ. Σωτήρη Θεοδωρίδη, εκείνη που προχωρά αυτή την εποχή είναι η ανάπτυξη του κτιρίου των εμπορικών χώρων στον Άλιμο, επιφάνειας 4.500 τ.μ., η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

Το προσεχές διάστημα, πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται πως η Pasal Development θα έχει συνάψει συμφωνίες μίσθωσης των χώρων του κτιρίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ακίνητο θα μισθωθεί σε δύο εμπορικές επιχειρήσεις: μία από τον χώρο των επίπλων και μία από τον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται η Pasal Development να προχωρήσει στην πώληση του εν λόγω ακινήτου, για την αξιοποίηση του οποίου έχει επενδύσει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ. Ήδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά του κτιρίου στον Άλιμο και από εταιρίες επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v