Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Αττικής: Περιορισμός ζημιών στο Q1

Ζημιές 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,5 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2008, εμφάνισε η Τράπεζα Αττικής στο α' τρίμηνο του 2009. Εντός του 2009 τοποθετεί η διοίκηση του ομίλου την επιστροφή στην κερδοφορία.

Τ. Αττικής: Περιορισμός ζημιών στο Q1
Ζημιές 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,5 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2008, εμφάνισε η Τράπεζα Αττικής στο α' τρίμηνο του 2009. Εντός του 2009 τοποθετεί η διοίκηση του ομίλου την επιστροφή στην κερδοφορία.

Ειδικότερα, ο Όμιλος της Attica Bank παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης του με παράλληλη διαμόρφωση του απαιτούμενου πλαισίου για την αξιοποίηση των ευκαιριών που και μέσα στις συνθήκες της υφισταμένης οικονομικής κατάστασης διαμορφώνονται.

Η οικονομική κρίση, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι η αστάθεια στις χρηματαγορές και το αυξημένο κόστος άντλησης καταθέσεων, αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2009. Η ακολουθούμενη όμως πολιτική και συγκεκριμένα η διασφάλιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και η βελτιστοποίηση της διαχείρισης των καθυστερήσεων, καθώς και ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους όπως και η ενεργητική διαχείριση της ρευστότητας μετά και την πρόσφατη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων και τη συμμετοχή της Τράπεζας στο κρατικό πρόγραμμα θωράκισης της οικονομίας, συνέτειναν στην αντιστροφή της τάσης που διαμορφώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και συγκράτησε την αρνητική φορά των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2009.

Τα αποτελέσματα μετά φόρων για τον Όμιλο την περίοδο που έληξε την 31/03/2009 διαμορφώθηκαν σε ζημία 2,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό της ζημίας μετά από φόρους, που αντιστοιχεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους 2008, ανήλθε σε 5,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα αντίστοιχα ποσά της ζημίας για το προ φόρων αποτέλεσμα είναι για το τρίμηνο που έληξε την 31/03/2009, 4,6 εκατ. ευρώ και για το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους 6,0 εκατ. ευρώ. Με βάση τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου και των τάσεων που αυτά καταγράφουν, η Τράπεζα θα επανέλθει στην κερδοφορία εντός του έτους 2009.

Βασικά Μεγέθη, Αποτελέσματα σε Ενοποιημένη Βάση 

- Το σύνολο του Ενεργητικού ανήλθε σε 4.582,25 εκατ. ευρώ οριακά αυξημένο έναντι της 31/12/2008. 

- Οι καταθέσεις ιδιωτών διαμορφώθηκαν σε 2.484,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 21,2% έναντι της 31/12/2008. 

- Οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων) στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ομολογιακά δάνεια των εταιρειών, διαμορφώθηκαν σε 3.417,7 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας οριακή μείωση της τάξης του 2,8%. Η οριακή αυτή μείωση των χορηγήσεων εκτός από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ως απόρροια της οικονομικής κρίσης οφείλεται και στην υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων και διαδικασιών κατά το στάδιο της επεξεργασίας και της έγκρισης των νέων δανείων. 

- Οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους ανήλθαν σε 8,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 13,2% έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου, ενώ οι σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 140,31 εκατ. ευρώ Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις κατά την 31/03/2009 διαμορφώθηκε σε 55,35% διατηρώντας σταθερή την πολιτική ενισχυμένων προβλέψεων των τελευταίων ετών. 

- Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 313,7 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 συνεχίστηκε η οργανωτική αναδιάρθρωση της Τράπεζας και του Ομίλου με το διαχωρισμό του δικτύου των καταστημάτων σε «Επιχειρηματικά Κέντρα» και «Καταστήματα Λιανικής Τραπεζικής» με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων και τη αρτιότερη παροχή υπηρεσιών προς την πελατεία της στα πλαίσια της εταιρικής κουλτούρας που η Τράπεζα αναπτύσσει. Επίσης η διαχείριση των ακινήτων της Τράπεζας ανατέθηκε στη συσταθείσα για το σκοπό αυτό εταιρεία AtticaBank Properties Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων με σκοπό την αξιοποίηση των ακινήτων.

Ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από τη Διοίκηση της Τράπεζας είναι η οικονομική κρίση και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης να μην επηρεάσει την κεφαλαιακή της θέση και στο τέλος της περιόδου αυτής να έχει ισχυροποιήσει τη θέση της και να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που πάντα σε παρόμοιους κύκλους της οικονομίας παρουσιάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v