Τι ειπώθηκε στη τηλεδιάσκεψη της Πειραιώς

«Οι στόχοι για το 2009, είναι στόχοι ασφάλειας και όχι ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε στην ενημέρωση των επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλέξανδρος Μάνος.

  • της Αναστασίας Παπαιωάννου
Τι ειπώθηκε στη τηλεδιάσκεψη της Πειραιώς
«Οι στόχοι για το 2009, είναι στόχοι ασφάλειας και όχι ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε στην ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλέξανδρος Μάνος.

Επιδίωξή μας είναι, όπως ανάφερε, η ποιότητα του ενεργητικού, η επάρκεια των κεφαλαίων και η μηδενική αύξηση των δαπανών. Για το ΑΕΠ της Ελλάδος εκτίμησε ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 0,2% έως 1%, καθώς η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται και τα πρώτα στοιχεία δεν φαίνεται να επαληθεύουν τα εφιαλτικά σενάρια όσον αφορά το ποσοστό μείωσης της τουριστικής δραστηριότητας.

---Επισφαλείες

Η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς από τον Απρίλιο και εκτιμούμε, υπογράμμισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας, ότι θα εμφανίσει περαιτέρω, σταδιακή όμως, βελτίωση, με τα δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση να διαμορφωθεί στο 3% στο τέλος του 2009 καθώς εκτιμάται – συμπεριλαμβανομένης και της πορείας του Τουρισμού – ότι η εξέλιξή τους τα επόμενα τρίμηνα θα είναι διαχειρίσιμη.

Στην ερώτηση εάν η Τράπεζα θα προχωρήσει σε πρόσθετες προβλέψεις απάντησαν ότι «εάν οι οικονομικές συνθήκες μείνουν ως έχουν οι επισφάλειες καλύπτονται με τον ρυθμό που ήδη αυξάνονται οι προβλέψεις. Εάν το κλίμα στην οικονομία βελτιωθεί και αφού συνυπολογισθεί η πορεία του Τουρισμού ενδεχομένως το τελευταίο τρίμηνο να υπάρξει και μείωση των προβλέψεων.

---Δάνεια, καταθέσεις, ομόλογα

«Ήδη η ζήτηση για δάνεια από τον Απρίλιο αναθερμαίνεται, με τα καταναλωτικά να γνωρίζουν σημαντική ανάκαμψη. Ο Απρίλιος έφερε σταδιακά την ισορροπία τόσο στις καταθέσεις όσο και στη ζήτηση δανείων. Το 3ο και το 4ο τρίμηνο εκτιμούσε ότι θα παρουσιασθούν θετικές επιδόσεις στις τραπεζικές εργασίες», ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας.

Με βάση τις εκτιμήσεις τους, το πρώτο τρίμηνο ήταν το χειρότερο του 2009 και ο όμιλος στο τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, θα εμφανίσει αύξηση 5%-6% στις χορηγήσεις και 5%-7% στις καταθέσεις. Αναλυτικά, στο μέτωπο των καταθέσεων τα στελέχη της Τράπεζας υπογράμμισαν ότι σε μηνιαία βάση παρατηρείται μείωση των επιτοκίων και από τις αρχές του β` εξαμήνου στόχος όλης της αγοράς είναι η ευθυγράμμισή τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Γεγονός που θα επιφέρει και τη σταδιακή μείωση των spreads στα δάνεια.

Επίσης, ο όμιλος αναμένει να αναστρέψει την πορεία των εσόδων από το Real Estate και τα στελέχη του εκτίμησαν ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την στρατηγική θα διαδραματίσουν οι εργασίες του finance operating leasing.

«Το πρώτο τρίμηνο ήταν το χειρότερο στη δυνατότητα πωλήσεων σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα ακριβό κόστος στις καταθέσεις. Εφεξής, η διαφοροποίηση θα στηριχθεί στην επιστροφή στο μοντέλο: ποιος είναι ποιο ακριβός επιθετικός στις πωλήσεις και όχι επιθετικός στην τιμολόγηση», τόνισαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της διοίκησης της Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι τοποθετημένο πλέον σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

---Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο κ. Μάνος όταν ερωτήθη για την πορεία της ανάπτυξης των εργασιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη τόνισε: «Το βασικό μας σενάριο προβλέπει μηδενική ανάπτυξη (flatish) και εστιάζουμε αποκλειστικά στο credit quality».

Επανέλαβε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγει κανείς συμπεράσματα με ακρίβεια, ωστόσο είπε πως το σενάριο «Αρμαγεδών» για τις οικονομίες των Βαλκανίων έχει απομακρυνθεί. Η μεγαλύτερη προσοχή μας, είπαν, εστιάζεται στην Ρουμανία όπου η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει επιφέρει σταθεροποίηση της κατάστασης. «Είναι νωρίς ακόμη αλλά εκτιμώ ότι οι επισφάλειες στην Ρουμανία θα κινηθούν από 5% έως 10%», τόνισε ο κ. Μάνος.

Ερωτηθείς για το κόστος funding των θυγατρικών στις εν λόγω αγορές εκτίμησε ότι η αύξησή του θα κινηθεί μεταξύ 2% και 3%. Όσο για τις υπόλοιπες οικονομίες της περιοχής τις χαρακτήρισαν πιο σταθερές.

---Μέρισμα

Το 2009 η Τράπεζα δεν θα διανείμει μέρισμα, ενώ το 2010 τόνισαν πως πιστεύουν πως θα τους επιτραπεί η υλοποίηση μερισματικής πολιτικής, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο καθώς είναι πολύ νωρίς και θα εξαρτηθεί από το πότε θα γίνει η επιστροφή των κεφαλαίων που άντλησαν με την έκδοση των προνομιούχων μετοχών.

Όσο για τη διανομή 1 νέας μετοχή για κάθε 47 παλαιές που θα δοθεί για την χρήση του 2008 θα διατεθεί στα μέσα Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v