Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 14 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο για την MFG

Πιθανό ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξέφρασε η MFG, ενώ εξετάζει και το σχέδιο του reverse split ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μετοχών της. Επιπλέον, η εταιρία προχώρησε στη σύσταση τριών επιτροπών στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ κατέγραψε κέρδη μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας υψηλότερα των 14 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2004.

Κέρδη 14 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο για την MFG
Με κέρδη που υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση και τα 13 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2004 η Marfin Financial Group (MFG).

Ακόμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της MFG, σε επίπεδο εταιρίας προ των ενοποιήσεων τα κέρδη ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Αυτά ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου 2004.

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση πως η MFG προήλθε από τη συγχώνευση των εταιριών Marfin Classic, Comm Group και Maritime and Financial Συμμετοχών και αποτελεί έναν όμιλο συμμετοχών και επενδύσεων στον τραπεζικό και ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο.

Μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως ο Όμιλος προσφέρει υπηρεσίες Private και Investment Banking, χρηματιστηριακές και επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και Αμοιβαία Κεφάλαια μέσω των δύο βασικών θυγατρικών του, της Marfin Bank και της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, όπου παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπώντας το 40,25% των μετοχών της εταιρίας, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Μανώλης Ξανθάκης ανέφερε ότι η MFG αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Υπερκερώντας τις απαιτήσεις που θέτει το νομικό πλαίσιο, η Marfin Financial Group, τονίζει η ανακοίνωση, υιοθέτησε εθελοντικά θεσμούς που προβλέπονται από τα διεθνή πρότυπα έχοντας ήδη συστήσει τρεις επιτροπές που σκοπό έχουν τη βελτίωση της δημοσιότητας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία της εταιρίας:

Αναλυτικότερα, αυτές είναι η Εκτελεστική Επιτροπή, με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαχείριση εταιρικών θεμάτων, η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, με σκοπό τον έγκαιρο προσδιορισμό των στόχων της εταιρείας και των μέσων για την επίτευξή τους, καθώς και η Ελεγκτική Επιτροπή, με σκοπό τον επιπλέον έλεγχο από ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου στις διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας της εταιρίας.

Επιπλέον, τονίζει η εταιρία, προτάθηκε και εγκρίθηκε απευθείας από τους μετόχους η σύσταση Επιτροπής Αμοιβών και Προσλήψεων, η οποία θα επεξεργάζεται και θα εγκρίνει τις προσλήψεις των ανώτερων στελεχών και των πάσης φύσεως αποδοχών τους.

Με ισχυρή μετοχική βάση, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, που αποτελείται από 27.000 περίπου μετόχους, η MFG δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα των σχέσεων με την επενδυτική κοινότητα (Investor Relations).

Έτσι, τονίζει η εταιρία, πέρα από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που προβλέπει ο νόμος, σε σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρία θα έχει στη διάθεση του επενδυτικού κοινού ιστοσελίδα από την οποία οι επενδυτές αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση, αλλά και να επικοινωνούν με την εταιρία για θέματα που τους απασχολούν.

Εξάλλου, όπως σημειώνει η MFG, η γενική συνέλευση ενέκρινε το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, το οποίο έχει την ακόλουθη σύνθεση: Εκτελεστικά μέλη, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Ξανθάκης, αντιπρόεδρος Λευτέρης Χιλιαδάκης, Σπύρος Καμπέρος, Χρήστος Αλεξάκης, Φώτης Καρατζένης, Αντώνης Κεφαλάς, μη εκτελεστικά μέλη Ντένης Μαλαματίνας, Μάρκος Φόρος, Κωνσταντίνος Λως.

Στη συνέχεια, τονίζει η MFG, μίλησε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό και την πορεία της εταιρίας, τονίζοντας ότι παρότι η πρώτη προτεραιότητα της MFG αυτή την περίοδο είναι η οργανική ανάπτυξη των δύο τραπεζών που ελέγχει και των θυγατρικών τους, η εταιρία εξακολουθεί να έχει ως στόχο τη δραστηριοποίησή της και στον τομέα της λιανικής τραπεζικής και είναι σε εγρήγορση για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που ενδεχομένως να προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

Σε ερώτηση μετόχου ο κ. Βγενόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενδιαφερθεί η MFG για συμμετοχή της και στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είτε μόνη της είτε μέσα από consortium σε συνεργασία με άλλες τράπεζες, εφόσον βέβαια αυτή προχωρήσει και με όρους που θα αξιολογηθούν σαν ευκαιρία ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, υπογραμμίστηκε ότι η MFG προσπαθεί να αναπτυχθεί και μέσα από μικρότερα deals με στόχο την ενίσχυση της οργανικής της κερδοφορίας και στα πλαίσια αυτά οι μέτοχοι ενημερώθηκαν πως έχει επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ιδιωτικής τραπεζικής (private banking) από μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού με παρουσία στην Ελλάδα.

Η οριστική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί και να ανακοινωθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Επιπλέον, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, οι μέτοχοι ενημερώθηκαν πως η διαδικασία επαναγοράς μετοχών προχωρεί ομαλά και ικανοποιητικά, γεγονός που θα ενδυναμώσει την οικονομική θέση της εταιρίας, καθώς η διαφορά ανάμεσα στην τιμή επαναγοράς και την ονομαστική τιμή της μετοχής που είναι υψηλότερη (2 ευρώ) θα λογιστικοποιηθεί θετικά σε ειδικό αποθεματικό.

Τέλος, η γενική συνέλευση ενημερώθηκε πως η διοίκηση εξετάζει και θα θέσει στην έγκριση των μετόχων σχέδιο για σύμπτυξη μετοχών –reverse split— ώστε να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός μετοχών που έχει προκύψει από τις συγχωνεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v