Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% της ΔΕΗ (update)

Τη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει το 51% της ΔΕΗ παρείχε σήμερα στους μετόχους της επιχείρησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης. Η γενική συνέλευση ενέκρινε μέρισμα 0,70 ευρώ, το οποίο αποκόπτεται αύριο. Αλλαγές στο δ.σ.

Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% της ΔΕΗ (update)
του Σταμάτη Ζησίμου

Τη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει το 51% της ΔΕΗ παρείχε σήμερα στους μετόχους της επιχείρησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης.

Όπως είπε, το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν. Δημοκρατίας θα τηρηθεί στο ακέραιο και γι’ αυτό πέραν της διατήρησης του ποσοστού από το Δημόσιο θα προωθηθεί και η απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτήν την αγορά, η ΔΕΗ θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα είναι επικεφαλής.

Κατά τον Γ. Σαλαγκούδη, στο επόμενο διάστημα θα ετοιμαστούν οι κώδικες και θα διαμορφωθεί το περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν και οι ιδιώτες.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης, κάνοντας μία εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της ΔΕΗ κατά την τελευταία διετία, σημείωσε ότι όσους στόχους θέσαμε τους έχουμε ξεπεράσει και κωδικοποιώντας τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης για το επόμενο διάστημα ανέφερε πως οι στόχοι αυτοί είναι: η διατήρηση της ηγετικής θέσης στην ηλεκτρική αγορά ενέργειας, η συνέχιση της αναδιάρθρωσης για τη μείωση του κόστους και βελτίωση της αποδοτικότητας, η περαιτέρω ορθολογικοποίηση κεφαλαιουχικών δαπανών και μείωση του χρέους, η εκμετάλλευση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, οι οποίες αποτελούσαν στρατηγική προτεραιότητα για τη ΔΕΗ.

Οι τομείς αυτοί είναι: οι τηλεπικοινωνίες, στις οποίες η ΔΕΗ δραστηριοποιείται με την Τellas, κατέχοντας τη 2η θέση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών με 8%.

Επίσης, η συμμετοχή στη διαδικασία απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις βαλκανικές χώρες.

Κάνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασάς, απέδωσε εύσημα στην προηγούμενη διοίκηση για τα θετικά αποτελέσματα που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και σημείωσε πως η νέα διοίκηση παραλαμβάνει τα καθήκοντά της σε μία κρίσιμη περίοδο εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, αλλά και των υψηλών τιμών πετρελαίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΔΕΗ είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι αυτό θα την ωφελήσει, αφού θα αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός.

Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,70 ευρώ για τη χρήση του 2003, η αποκοπή του οποίου θα γίνει από αύριο 21/4/2004, ενώ η διανομή του μερίσματος θα γίνει εντός του Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2004, ο Στέργιος Νέζης ανέφερε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2004 είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα περσινά.

Πάλι απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, ανάφερε πως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων η ΔΕΗ δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, ενώ σχολιάζοντας σε απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρούν τη ΔΕΚΟ σε ανατιμήσεις χωρίς την έγκρισή της, σημείωσε πως το 2004 τα κόστη σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο και στις αμοιβές είναι υψηλότερα.

Αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, ούτως ώστε να καλυφθούν από μία αντίστοιχη αύξηση των τιμολογίων, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απέρχονται από το Δ.Σ. της ΔΕΗ οι κ.κ. Παπούλιας, Γεωργαράκης, Τσαμαδού, Τραπεζάνογλου και Γαργαρέτας και εισέρχονται οι Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, επ. εισαγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Κονταξής, καθηγητής του ΕΜΠ, Ευάγγελος Μαγείρου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Χαράλαμπος Δαυίδ, επιχειρηματίας.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε χορηγία ύψους 30 εκατ. ευρώ σε είδος προς τον Αθήνα 2004. Αυτό αφορά: κόστος ηλεκτροδότησης έργων, προσωπικό που θα διατεθεί και ηλεκτρική ενέργεια για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v