Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ

Τέσσερις επενδυτικές τράπεζες επέλεξε ως συμβούλους για την πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ η κυβέρνηση και σύντομα θα προχωρήσει σε αναζήτηση επενδυτών για την ΕΥΑΘ, είπε σε δηλώσεις του στο Reuters αξιωματούχος του ΥΠΟΙΟ.

Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ
Τέσσερις επενδυτικές τράπεζες επέλεξε ως συμβούλους για την πώληση ποσοστού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) η κυβέρνηση και σύντομα θα προχωρήσει σε αναζήτηση επενδυτών για την ΕΥΑΘ, είπε σε δηλώσεις του στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας την Παρασκευή.

"Η κυβέρνηση επέλεξε τις Alpha Bank, Deutsche Bank, Rothschild και τη UBS", είπε την Παρασκευή ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του.

Άλλη πηγή κοντά στη διαδικασία επιβεβαίωσε τα ονόματα των συμβούλων.

Το Δημόσιο ελέγχει ποσοστό 65% στη ΔΕΠΑ. Η κυβέρνηση προέκρινε τον Μάρτιο τη λύση του στρατηγικού εταίρου αντί της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο.

Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν έως δύο μήνες για να συνεργαστούν με τη ΔΕΠΑ και την κυβέρνηση πριν ξεκινήσουν τις επαφές τους με πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές, ίσως τον Σεπτέμβρη, είπε η πηγή.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες, στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας. Το πρώτο βήμα θα είναι η επιλογή συμβούλων, με ξένους ομίλους να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, πρόσθεσε.

Ο στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι η άντληση 1 δισ. ευρώ από πώληση κρατικής περιουσίας φέτος που θα διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η κυβέρνηση προχώρησε νωρίτερα φέτος στην πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών στον όμιλο Marfin Investment Group έναντι 177 εκατ. ευρώ, ενώ έχει τη δυνατότητα να διαθέσει επιπλέον 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom αντλώντας περίπου 700 εκατ. ευρώ. Έχει πει ότι σχεδιάζει και την πώληση του 49% στο Καζίνο της Πάρνηθας.

Η ΔΕΠΑ σημείωσε καθαρά κέρδη 120,5 εκατ. ευρώ το 2008 και πωλήσεις ύψους 1,51 δισ. ευρώ. Ελέγχει την εταιρία διαχείρησης του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και ποσοστό 51% στις τρεις περιφερειακές εταιρίες διανομής.

Το Δημόσιο ελέγχει περίπου 74% της ΕΥΑΘ, ενώ ο γαλλικός όμιλος GdF Suez το 5% της ελληνικής εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v