Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Δεν καταθέτουν προσφορά για Petrom; (update)

Τρεις είναι μέχρι στιγμής οι εταιρίες που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 33,3% της ρουμανικής Petrom, ενώ αντίθετα τα Ελληνικά Πετρέλαια, που είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού, δεν αναμένεται να καταθέσουν τελική προσφορά.

ΕΛΠΕ: Δεν καταθέτουν προσφορά για Petrom; (update)
του Σταμάτη Ζησίμου

Τρεις είναι μέχρι στιγμής οι εταιρίες που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 33,3% της ρουμανικής πετρελαίκής εταιρίας Petrom, ενώ αντίθετα τα Ελληνικά Πετρέλαια, που είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού, δεν αναμένεται να καταθέσουν τελική προσφορά.

Ειδικότερα, η αυστριακή OMV, η ουγγρική MOL και η Occidental Corp., έχουν καταθέσει προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στη ρουμανική εταιρία, μια ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η ρουμανική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στα Ελληνικά Πετρέλαια και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η νέα διοίκηση του Ομίλου, αλλά και η κυβέρνηση, δεν κρίνουν σκόπιμη την εμπλοκή του Ομίλου σε μια ”αμφιβόλου απόδοσης εξαγορά, με το τίμημα να εκτιμάται στο περίπου 1 δισ. δολάρια και με αριθμό εργαζομένων που προσεγγίζουν τις 60.000”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, επί διοικήσεως Καραχάλιου, είχαν συμμετάσχει στις δύο προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού, ωστόσο αναζητούσαν σύμμαχο (μεταξύ των υπολοίπων ενδιαφερομένων) για την από κοινού απόκτηση της Petrom.

Στους όρους που έχει θέσει η ρουμανική κυβέρνηση, είναι η άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Petrom, ώστε ο επενδυτής να αποκτήσει το 51% της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v