Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ενεργότερη η ανάμειξη της Deutsche Telekom

Τις προθέσεις τις Deutsche Telekom για ενεργότερη ανάμειξη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΟΤΕ επιβεβαιώνει η τοποθέτηση του κ. Kevin Copp στη νέοτευκτη θέση του γενικού διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων του ΟΤΕ.

ΟΤΕ: Ενεργότερη η ανάμειξη της Deutsche Telekom
Τις προθέσεις τις Deutsche Telekom για ενεργότερη ανάμειξη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΟΤΕ επιβεβαιώνει η τοποθέτηση του κ. Kevin Copp στη νέοτευκτη θέση του γενικού διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων του ομίλου ΟΤΕ.

Ο κ. Copp θα έχει την εποπτεία για τα χρηματοοικονομικά ζητήματα στο σύνολο των εταιριών που υπάγονται στον όμιλο ΟΤΕ. Πρόκειται στην ουσία για αλλαγή πολιτικής, καθώς έως σήμερα κάθε θυγατρική του Οργανισμού διέθετε τον δικό της γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων, ενώ πλέον η ευθύνη για τα ζητήματα αυτά θα συγκεντρώνεται σε ένα πρόσωπο.

Ο κ. Kevin Copp είναι ο πρώτος Γερμανός που τοποθετήθηκε από την Deutsche Telekom σε εκτελεστική θέση στη διοίκηση του ΟΤΕ αφού όλες οι προηγούμενες επιλογές της γερμανικής εταιρίας είχαν μη εκτελεστικές θέσεις. Ο κ. Copp θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως γενικού διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων την 1η Αυγούστου, ενώ παράλληλα παραμένει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ΟΤΕ, όπου έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το νέο στέλεχος του ΟΤΕ κατέχει εξαιρετικά υψηλόβαθμη θέση και στην Deutsche Telekom καθώς είναι ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών της Deutsche Telekom, υπεύθυνος για την εταιρική ανάπτυξη του ομίλου της Deutsche Telekom παγκοσμίως.

Η τοποθέτησή του στον ΟΤΕ από πολλούς ερμηνεύεται ως δείγμα προθέσεων της γερμανικής εταιρίας, η οποία φαίνεται πλέον αποφασισμένη να έχει ενεργότερο ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν στον ΟΤΕ.

Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα είναι μία εξαιρετικά "θερμή" περίοδος σε ό,τι αφορά την επέκταση της σχέσης του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom, αφού τους επόμενους μήνες αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις για πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, η οποία έχει ήδη εκφράσει τη διάθεσή της για ενεργοποίηση της option που υπάρχει στη σύμβαση.

Η πώληση επιπλέον ποσοστού από το ελληνικό δημόσιο στη γερμανική εταιρία θεωρείται μάλλον βέβαιη καθώς στη συμφωνία που υπέγραψαν τον προηγούμενο χρόνο οι δύο πλευρές προβλέπεται ότι, εάν το ελληνικό δημόσιο αποφασίσει έως τον Οκτώβριο του 2009 να διαθέσει στη γερμανική εταιρία ποσοστό μέχρι 5% από τις μετοχές που κατέχει στον ΟΤΕ, τότε για το μέγεθος αυτό θα εισπράξει την προσυμφωνημένη τιμή των 27,50 ευρώ ανά μετοχή.

Επίση, στη συμφωνία προβλέπεται και δεύτερη option σύμφωνα με την οποία, αν το Δημόσιο έως το 2011 αποφασίσει να προχωρήσει σε πώληση επιπλέον 10% του ποσοστού μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ, τότε θα διασφαλίσει ποσοστό υπερτιμήματος. Όσον αφορά στην πρώτη option, το τίμημα είναι προσυμφωνημένο, ενώ για τη δεύτερη θα υπολογιστεί βάσει της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής του Οργανισμού, σε προκαθορισμένο χρόνο, ενώ θα υπάρξει και premium το οποίο θα κυμαίνεται από 15% εως 20% ανάλογα με τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης.

Η αρχική συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει ότι τα δικαιώματα της ελληνικής πλευράς στη διοίκηση του Οργανισμού θα διασφαλιστούν πλήρως εφόσον αυτή δεν μειώσει το ποσοστό της κάτω από το 10%, οπότε σε περίπτωση πτώσης του ποσοστού του το ελληνικό δημόσιο δεν θα απολέσει πολλά σημαντικά δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v