Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Άδεια 3G στη Ρουμανία μέσω εξαγοράς

Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ θα δώσει η Cosmote Ρουμανίας για την απόκτηση της εταιρίας Zapp και μαζί με αυτήν της άδειας 3G. Οι δύο εταιρίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Cosmote: Άδεια 3G στη Ρουμανία μέσω εξαγοράς
Ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία βρίσκονται οι συζητήσεις της Cosmote Ρουμανίας και της Telemobil για την εξαγορά εκ μέρους της θυγατρικής του ΟΤΕ του δικτύου κινητής τηλεφωνίας Zapp.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία για τους οικονομικούς όρους της εξαγοράς του δικτύου κινητής τηλεφωνίας Zapp. Η Cosmote Ρουμανίας θα καταβάλλει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για την πέμπτη, σε μέγεθος, εταιρία κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Ωστόσο, το οριστικό τίμημα θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πορεία των χρηματοοικονομικών εξελίξεων μέχρι τη στιγμή όπου η συμφωνία των δύο πλευρών θα λάβει το πράσινο φως από τις τοπικές αρχές (Συμβούλιο Ανταγωνισμού και Εθνική Αρχή Διαχείρισης των Επικοινωνιών). Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούνιο.

Μέρος των χρημάτων που θα καταβάλλει η Cosmote για την εξαγορά της Zapp θα δοθούν από την ιδιοκτήτρια εταιρία Telemobil, η οποία ελέγχεται από τον όμιλο Saudi Oger, συμφερόντων της οικογένειας του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού κ. Rafik Hariri, για την αποπληρωμή τμήματος δανείου ύψους 220 εκατ. ευρώ που είχε λάβει η εταιρία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας.

Με την εξαγορά της Zapp, η οποία διαθέτει άδεια 3G, η Cosmote Ρουμανίας θα αποκτήσει πρόσβαση στις υπηρεσίες Mobile Internet, τομέας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, τη στιγμή μάλιστα που τα περιθώρια κέρδους από τις παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής μειώνονται.

Σήμερα η Cosmote είναι το μόνο δίκτυο που δραστηριοποιείται στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας χωρίς να διαθέτει άδεια 3G, όπως διαθέτει το σύνολο των ανταγωνιστριών της.

Πάντως, η Cosmote Ρουμανίας έχει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην τοπική αγορά, με την τριμηνιαία αύξηση των εσόδων και των πελατών της να φτάνει στο 80%. Στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2009 οι πελάτες της εταιρίας ανήλθαν σε 6,1 εκατομμύρια έναντι 5,8 εκατομμυρίων που ήταν η πελατειακή βάση της εταιρίας στο τέλος του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v