Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνειο και πίστωση χρόνου για την Tellas

Κοινοπρακτικό δάνειο ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται η διοίκηση της Tellas, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από στελέχη της εταιρείας που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Δάνειο και πίστωση χρόνου για την Tellas
του Σταμάτη Ζαχαρού

Κοινοπρακτικό δάνειο ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται η διοίκηση της Tellas, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από στελέχη της εταιρίας που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύναψή του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου το αργότερο, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Το δάνειο θα αποτελέσει πιθανότατα μέρος του δανεισμού που προβλέπει το business plan της εταιρίας, το οποίο και προέβλεπε την απορρόφηση 325 περίπου εκατ. ευρώ από την Tellas στα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας της.

Από το ποσό αυτό, περίπου το μισό θα προέλθει από δανεισμό σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί με συνεχείς αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, που ανέρχεται σήμερα σε περιπου 95 εκατ. ευρώ.

Στους όρους του δανείου, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και να αγγίξει το σύνολο του ποσού που αναμένεται να προέλθει από δανεισμό, περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες, ο όρος να καλυφθεί το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου που προβλέπει το business plan για την πενταετία, ήτοι να καταβάλουν οι μέτοχοι επιπλέον 65 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες που θα αναλάβουν την έκδοσή του είναι η Alpha Bank, η Εθνική και η Eurobank.

Η σύναψη του δανείου, και κυρίως ο όρος της συμμετοχής των δύο μετόχων στην αύξηση, στοιχειοθετεί ένα πολύ σημαντικό δεδομένο για το μέλλον της ελληνοιταλικής συμμαχίας και κατ’ επέκταση για το μέλλον της Tellas.

Εδώ και μήνες, οργιάζουν οι φήμες περι αποχώρησης των Ιταλών από την επένδυση. Η ενδεχόμενη συμμετοχή των Ιταλών σε μια τέτοια αύξηση αλλά και η ανάληψη από την πλευρά της θυγατρικής τους ενός τόσο υψηλού δανείου σίγουρα δεν φανερώνει θέληση για αποχώρηση.

Στελέχη της εταιρίας αρνούνται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θέλουν οι Ιταλοί να αποχωρήσουν, τουναντίον υποστηρίζουν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο μετόχων είναι καλύτερο από ποτέ, δεδομένων των ρυθμών ανάπτυξης της εταιρίας και προσθέτουν ότι παρά τις σημαντικές ζημίες που εμφάνισε η Tellas το 2003, μπορεί να καταστεί κερδοφόρος κατα την χρήση του 2005.

Από την άλλη μεριά, στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο δάνειο (που ούτως ή άλλως περιλαμβάνετο στο αρχικό business plan) δεν έχει ακόμη συνηφθεί καθώς οι Ιταλοί αρνούνται να υπογράψουν για τη συμμετοχή τους στην αύξηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v