Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Σάλλας: Προέχει η ενίσχυση της κερδοφορίας

Δεν προβλέπει μεταβολές στην τραπεζική αγορά ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής Γ.Σ., όπου αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ για τη χρήση του 2003. Από Πέμπτη (8/4) η αποκοπή, από τις 5/5 η καταβολή. Εκτιμήσεις για αύξηση 20% στα κέρδη του 2004. Η σύνθεση του νέου δ.σ.

Μ. Σάλλας: Προέχει η ενίσχυση της κερδοφορίας
του Γιώργου Μαντέλα

Προέχει η περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζικών οργανισμών και της κερδοφορίας τους, επεσήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στη διάρκεια της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν προβλέπει μεταβολές στην τραπεζική αγορά το 2004.

Ο κ. Σάλλας, ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε πως δεν αναμένονται μεταβολές, αφενός γιατί οι προτεραιότητες στην οικονομία φέτος είναι άλλες και αφετέρου επειδή στις παρούσες συνθήκες προέχει η περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζικών οργανισμών και της κερδοφορίας τους.

Υπό το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, είναι δύσκολο να δημιουργηθούν πρόσθετες οικονομίες κλίμακος μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε πως οι προτεραιότητες του ομίλου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου, η ισχυροποίηση της παρουσίας της τράπεζας στο εξωτερικό, η βελτίωση της κερδοφορίας και η αύξηση της κεφαλαιοποίησης, επισημαίνοντας πως αυτή την περίοδο δεν ”μας αφορά οποιοδήποτε θέμα εξαγοράς ή συγχώνευσης με άλλον τραπεζικό όμιλο”.

Η εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων και η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του κόστους λειτουργίας προβλέπεται, όπως ανέφερε ο κ. Σάλλας, να οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας και στην ενίσχυση της οργανικής και της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου.

Ήδη, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2004 επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για αύξηση των ανά μετοχή ετήσιων κερδών, τουλάχιστον κατά 20%, είπε ο κ. Σάλλας.

Παράλληλα, ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε και στην επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς στα Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη δημιουργία νέων καταστημάτων ή με την εξαγορά τοπικών τραπεζών.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερο κατά 20% σε σχέση με το μέρισμα της προηγούμενης χρήσης.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα διαπραγματεύεται από αύριο, 8 Απριλίου 2004, χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου 2004.

Σημειώνεται πως με βάση τη μέση τιμή κλεισίματος της μετοχής της τράπεζας το 2003, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,4%.

Αναφορικά με το 2004, ο πρόεδρος της τράπεζας επεσήμανε πως θα λειτουργήσουν 25 νέα καταστήματα, τα οποία θα ενισχύσουν το δίκτυό της κυρίως στο νομό Αττικής.

Τα νέα καταστήματα, σε συνδυασμό με τα 80 που δημιουργήθηκαν την τελευταία τετραετία, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων της τράπεζας.

Πάντως κύριος στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς -και για το 2004- παραμένει η συγκράτηση του κόστους λειτουργίας, ενώ στη λιανική τραπεζική η τράπεζα επιδιώκει τη διεύρυνση του μεριδίου της στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Επίσης, σημειώνεται πως η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την ενεργοποίηση νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών και να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για την έκδοση ομολογιακών δανείων.

Επίσης, η γενική συνέλευση εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο και όρισε δύο ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του. Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξής:

κ. Μιχάλης Σάλλας, Ιάκωβος Γεωργάνας, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Ιωάννης Βαρδινογιάννης, Νικόλαος Ρεμαντάς, Μιχάλης Κολακίδης, Γεώργιος Αλεξανδρίδης - ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος,

Αυγουστής Αυγουστάκης, Ευτύχιος Βασιλάκης, Λουκάς Γεροσταθόπουλος, Μιχάλης Γκιγκιλίνης, Στυλιανός Γκολέμης, Νικόλαος Ζωγράφος - ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Σολομών Καπέτας, Παναγιώτης Καραλής, Βασίλειος Φουρλής.

Η γενική συνέλευση λόγω έλλειψης απαρτίας δεν έλαβε απόφαση για το πρόγραμμα stock options.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v