Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Οφέλη 200 εκατ. ευρώ από το 2010

Την εκτίμησή της ότι ο ΟΤΕ θα εξοικονομήσει δαπάνες της τάξης των 200 εκατ. ευρώ χάρη στην ένταξή του υπό την ομπρέλα της Deutsche Telekom επανέλαβε η διοίκηση της τελευταίας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

OTE: Οφέλη 200 εκατ. ευρώ από το 2010
Την εκτίμησή της ότι ο ΟΤΕ θα εξοικονομήσει δαπάνες της τάξης των 200 εκατ. ευρώ χάρη στην ένταξή του υπό την ομπρέλα της Deutsche Telekom επανέλαβε η διοίκηση της τελευταίας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ενώ η αντίστοιχη του ΟΤΕ ενίσχυσε τον σκεπτικισμό μεταξύ αναλυτών και διαχειριστών για τις επιδόσεις της φετινής χρήσης.
 
Αναφορικά με την εξοικονόμηση στα κόστη του ΟΤΕ από τις συνέργιες ένταξης υπό την ομπρέλα της Deutsche Telekom, ο γερμανικός κολοσσός τις τοποθετεί ετησίως στα 200 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι του χρόνου ο ΟΤΕ θα καρπωθεί τα τρία τέταρτα της παραπάνω ευνοϊκής επίδρασης. Το μεγαλύτερο μέρος θα εξοικονομηθεί από τις μειώσεις τιμών που θα επιτύχει ο ΟΤΕ στις προμήθειες, αγοράζοντας πλέον με τιμές Deutsche Telekom, ενώ σημαντική επίδραση θα υπάρξει και από τις επενδύσεις ιδιαίτερα στην κινητή τηλεφωνία.

Για το ίδιο θέμα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, κ. Ιορδάνης Αϊβάζης δήλωσε ότι οι συνέργιες υλοποιούνται σταδιακά, αλλά θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να καθοριστούν οι προμηθευτές και οι τιμές και για να ληφθούν αποφάσεις. Και συμπλήρωσε: "Είμαστε σε καλό δρόμο".

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των διοικήσεων της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ, το ύψος των ετήσιων συνεργιών που εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη συνεργασία των δύο εταιριών υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας ενδέχεται ότι οι συνέργιες μπορεί να φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη έγινε το πρώτο βήμα με τη διασύνδεση των δικτύων της D.T. και του ΟΤΕ στη Φρανκφούρτη, κίνηση από την οποία αναμένεται να προκύψει καλύτερη παροχή υπηρεσιών για τους συνδρομητές των Βαλκανίων.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στον συνδυασμό των υποβρύχιων καλωδίων του ΟΤΕ στη Μεσόγειο και της D.T. στον Ατλαντικό με στόχους τον περιορισμό του λειτουργικού
κόστους, τη διεύρυνση των περιοχών κάλυψης αλλά και την πελατειακή βάση.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη για το σύνολο της χρήσης, η διοίκηση του OTE απέφυγε να διατυπώσει εκτίμηση, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα εστιάσει την προσοχή της στο περιθώριο EBITDA, το οποίο υπολογίζει ότι θα επηρεαστεί θετικά τα επόμενα τρίμηνα, από την αποχώρηση επιπλέον 600 εργαζομένων μέσω του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι ερωτηθείς για την προώθηση του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου, ο κ. Αϊβάζης περιορίστηκε απλώς να σχολιάσει πως προς το παρόν δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η τελική εικόνα.

Πάντως, όπως αναφέρουν σχετικές εκτιμήσεις οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των εργαζομένων για το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που αναμένεται να αφορά έως και σε 2.000 άτομα, θα ξεκινήσουν σύντομα, πιθανόν έως το τέλος του μήνα.

Στόχος της κίνησης αυτής θα είναι ο περιορισμός του κόστους προσωπικού του ΟΤΕ που είναι από τα υψηλότερα εν συγκρίσει με τις ανταγωνίστριες εταιρίες.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα διατύπωνε την εκτίμηση για την πορεία των επόμενων τριμήνων και με δεδομένα τα χαμηλότερα αποτελέσματα α΄ τριμήνου σε σχέση με τα αναμενόμενα διατυπώνουν πλέον τον σκεπτικισμό τους για το αν το συντηρητικό σενάριο της επίτευξης κερδών αντίστοιχων του 2008 καθίσταται πλέον αισιόδοξο για τη φετινή χρήση.

Εν τω μεταξύ εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πώληση ενός επιπλέον 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού στην Deutsche Telekom με την ενεργοποίηση του option που προβλέπεται από την αρχική συμφωνία.

Εκλογικεύεται ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας

H διοίκηση του ΟΤΕ απέδωσε την πίεση στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, στον πόλεμο τιμών και των χρονοπροσφορών στην κινητή, στην αυστηρή εποπτεία και στη δυσμενή οικονομική συγκυρία η οποία έπληξε κυρίως τις πωλήσεις του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην κινητή.

Η διοίκηση του ΟΤΕ στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης εκτίμησε ότι η αγορά της κινητής φέτος στην Ελλάδα θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 8% - 10% σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όμως, ήδη εκλογικεύται. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, "δεν περιμένουμε επιπλέον 'παράλογες' και 'αυτοκτονικές' κινήσεις".

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, κ. Ιορδάνης Αϊβάζης, εκτίμησε ότι η κατάσταση στο σύνολο της χρήσης "δεν θα είναι τόσο 'άγρια' όσο στο α΄ τρίμηνο του 2009". Ενδεικτικό, ωστόσο, του κλίματος στην αγορά το α΄ τρίμηνο της χρήσης είναι ότι ο δείκτης μικτού ARPU (μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη) της Cosmote διαμορφώθηκε στα 18,3 ευρώ, μειωμένος κατά 24% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 - ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του ARPU καρτοκινητής.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Cosmote μειώθηκε κατά 4,1%, διαμορφούμενος στα 716,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η επιχείρηση κατόρθωσε να ενισχύσει τα έσοδα από υπηρεσίες κατά 3,2% στα 627,8 εκατ. ευρώ, προσέλκυσε δε 518.000 καθαρές νέες συνδέσεις, τις περισσότερες σε επίπεδο τριμήνου τα τελευταία τρία χρόνια, με το σύνολο των πελατών της να ανέρχεται στα 8,4 εκατ., αυξημένο κατά 29% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Αρνητική υποδοχή του Q1 από αναλυτές

Αρνητική υποδοχή επιφυλάσσουν στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του ΟΤΕ οι αναλυτές επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός στη σταθερή τηλεφωνία και η κάμψη στην κινητή ευθύνονται για τις χειρότερες του αναμενομένου επιδόσεις σε κέρδη και σε έσοδα.

Στα 266,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο της χρήσης, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 89%, ενώ το consensus του Bloomberg έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών του Οργανισμού, τα οποία αναμενόταν να διαμορφωθούν στα 289 εκατ. ευρώ από 141,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Φτωχά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2009 του ΟΤΕ η Marfin Analysis, επισημαίνοντας ότι ήταν σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς.

Η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα συνέχισε την κάμψη της, ενώ το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) για την Cosmote, την Globul και την AMC ήταν χαμηλότερο έναντι του 2008, οπότε η επιβράδυνση των εσόδων κινητής στα επόμενα τρίμηνα του έτους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Ο κύριος παράγοντας πίσω από την πτώση των εσόδων, αναφέρει η Marfin, ήταν η κάμψη στη ρουμανική και στην ελληνική τηλεφωνία λόγω αυξημένου ανταγωνισμού. Η χρηματιστηριακή θα αρχίσει ξανά κάλυψη της μετοχής και θα θέσει νέα τιμή-στόχο και σύσταση.

Χαμηλότερα του αναμενομένου εκ μέρους της και από την αγορά επισημαίνει η Εθνική - P&K ότι ήταν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει θετικές τις πρώτες συνέργιες που διαφαίνονται από τη συνεργασία με την Deutsche Telekom και θα επιδράσουν ανοδικά στην αποτίμηση του Οργανισμού.

Η χρηματιστηριακή παραμένει θετική σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα του διαφοροποιημένου μοντέλου του ΟΤΕ (διατηρεί την τιμή-στόχο των 15 ευρώ και τη σύσταση "outperform"), αλλά και διαγράφει τη μετοχή από την top pick λίστα της, λόγω βραχυπρόθεσμων ρυθμιστικών αβεβαιοτήτων.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεών της σε όρους εσόδων και κερδών χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα και η Alpha Finance, αποδίδοντας την κάμψη στην επιβράδυνση των δραστηριοτήτων κινητής τηλεφωνίας. Η χρηματιστηριακή προαναγγέλλει μείωση των εκτιμήσεών της για το 2009, πιστεύοντας ότι οι περικοπές στα τέλη διασύνδεσης, ο πόλεμος τιμών στην Ελλάδα και η οικονομική αβεβαιότητα θα έχουν αρνητική επίδραση στο τμήμα κινητής του ομίλου.

Συνολικά πάντως, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο ρίσκο, την ισχυρή κερδοφορία και τις ευκαιρίες αναδιάρθρωσης η χρηματιστηριακή παραμένει θετική για την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v