Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε. Μυτιληναίος: Τι είπε για Endesa Ελλάς, ΛΑΡΚΟ

Ο όμιλος Μυτιληναίου θα είναι ένας από τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, τόνισε ο Ευ. Μυτιληναίος στη Γ.Σ. Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2008.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ε. Μυτιληναίος: Τι είπε για Endesa Ελλάς, ΛΑΡΚΟ
Ο όμιλος Μυτιληναίου ενδιαφέρεται καταρχήν για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο. Την ίδια στιγμή παραμένει ανοικτή η μετοχική σύνθεση της Endesa Hellas, καθώς αναμένεται ως τον Ιούνιο, μετά την απορρόφηση της μητρικής Endesa από την Enel, να αποσαφηνισθούν τα μελλοντικά σχέδια της τελευταίας.

Καθώς η Enel επιβαρύνεται με υπέρογκο δανεισμό, δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην πώληση assets σε μια προσπάθεια να «ανασάνει χρηματοδοτικά». Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι ένα από αυτά εν δυνάμει θεωρείται και η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε. Ευάγγελος Μυτιληναίος στη γενική συνέλευση των μετόχων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο αποκάλυψε ότι έως τώρα η εταιρία έχει κάνει τέσσερις φορές κρούση για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο και μάλιστα τις δύο φορές σε συνεργασία (50-50%) με εταιρίες-κολοσσούς του κλάδου.

Ωστόσο, η Μυτιληναίος θέτει ορισμένους όρους για τη συμμετοχή της στη Λάρκο. «Για να υπάρξει σωστός αγοραστής θα πρέπει να καθαρίσει πρώτα η μπουγάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος χαρακτήρισε «χρυσάφι» το νικέλιο. «Η διάσωση της Λάρκο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι λάθος που αφήνεται να πέσει εξαιτίας λάθος κινήσεων με το hedging, της πρόθεσης της ΔΕΗ να πουλάει ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλων λαθών». Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο και ανάμεσα στους πιθανούς επενδυτές θεωρείται και η ελβετική Glencore.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Enel, ο δανεισμός της και λόγω της εξαγοράς της Endesa, υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ. Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι η εταιρία πιεζόμενη από τον υπέρογκο δανεισμό της ενδεχομένως να αναγκασθεί να πουλήσει ορισμένα assets και δεν αποκλείεται ένα από αυτά να είναι στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται η έξοδος της Enel από την Endesa Hellas και η αναζήτηση άλλου εταίρου από τον όμιλο Μυτιληναίος.

«Ό,τι κι αν γίνει το ενεργειακό πακέτο του ομίλου θα βρεθεί σε καλύτερη θέση από αυτήν που ήταν αρχικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Αναφορικά με την εκκρεμή υπόθεση της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι η υπόθεση δεν λύνεται στα δικαστήρια. «Μια αρνητική απόφαση για τη ΔΕΗ θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Επιχείρηση, ενώ μια αρνητική απόφαση για την ΑτΕ θα οδηγήσει στο κλείσιμο της» Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε αβάσιμη την άποψη της ΔΕΗ ότι η ΑτΕ αγοράζει φθηνά ρεύμα και πουλάει ακριβά την παραγόμενη ενέργεια.

Σήμερα, είπε, η ΟΤΣ είναι στα 30 ευρώ ανά MWh και η ΔΕΗ πουλάει στη βιομηχανία το ρεύμα στα 65 ευρώ και στους καταναλωτές 100 ευρώ. «Ποιος κάνει τώρα αρμπιτράζ», διερωτήθηκε ο κ. Μυτιληναίος. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η τιμή του ρεύματος θα πρέπει να συνδεθεί με την τιμή των μετάλλων, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να θυσιάζουμε τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις μας με τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα μας. Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και στο μέλλον αλουμίνιο και νικέλιο».

Στη γενική συνέλευση ανακοινώθηκε και η ίδρυση Κοινωφελούς Ιδρύματος Μυτιληναίου, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, την προαγωγή του πολιτισμού και της επιστημονικής έρευνας, καθώς και της υγειονομικής περίθαλψης.

Το αρχικό κεφάλαιο του Ιδρύματος θα είναι 2 εκατ. ευρώ και άλλο 1 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει η οικογένεια Μυτιληναίου. Μάλιστα το 1% των κερδών EBITDA της Μυτιληναίος θα κατευθύνεται στο Ίδρυμα.

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, μπορεί το περιβάλλον να είναι δύσκολο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, ωστόσο, δοκιμάζεται η κοινωνία περισσότερο και εμείς με την απόφαση μας στη πιο δύσκολη ώρα στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης.

--------------

Η Γ.Σ. ενέκρινε μικτό μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2008, από το οποίο παρακρατείται ο αναλογούν στο μέρισμα φόρος.

Το μέρισμα που αντιστοιχεί για τις μετοχές που αποκτήθηκαν από την εταιρία από την 8.8.2007 και στο εξής προσαυξάνει το μέρισμα των λοιπών μετόχων.

Οι μετοχές που αποκτήθηκαν μετά την 08.08.2007 ανέρχονται στις 4.735.603 και συνεπώς το συνολικό ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,104442 ευρώ και μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 10%, το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται τελικά σε 0,093998 ευρώ ανά μετοχή.

Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Δευτέρα 11 Μαΐου 2009. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Τρίτη 19 Μαΐου 2009. Συνεπώς δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αϋλων Τίτλων κατά την record date, ήτοι την Τετάρτη 13 Μαΐου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v