Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΕΤΚΑ: Συνάντηση Μυτιληναίου - Αθανασόπουλου

Ανεκτέλεστο έργο 808 εκατ. ευρώ έχει αυτή τη στιγμή η Μέτκα, ποσό που θα φθάσει περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μυτιληναίου - Αθανασόπουλου. Μέρισμα 0,4 ευρώ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΜΕΤΚΑ: Συνάντηση Μυτιληναίου - Αθανασόπουλου
Ανεκτέλεστο έργο με υπογεγραμμένες συμβάσεις ύψους 808 εκατ. ευρώ έχει αυτή τη στιγμή η Μέτκα, ποσό που θα φθάσει περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν και τα 650 εκατ. ευρώ του έργου κατασκευής μονάδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 700 MW στη Συρία, για το οποίο ωστόσο εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το 60% του ανεκτέλεστου έργου της εταιρίας αφορά σε έργα στο εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή η Μέτκα διαπραγματεύεται ή συμμετέχει σε διαγωνισμούς για τέσσερα ακόμη έργα στο εξωτερικό, στα οποία αξιώνει τη συμμετοχή της, ενώ συζητά και την επέκταση του έργου για το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Καράτσι του Πακιστάν.

Όσον αφορά το έργο της μονάδος Αλιβερίου της ΔΕΗ παραμένει σε εκκρεμότητα η έναρξη κατασκευής του, ενώ δίμηνη καθυστέρηση καταγράφεται και για την αξιολόγηση των προσφορών για τη μονάδα της Επιχείρησης στη Μεγαλόπολη.

Ο πρόεδρος της Μέτκα Ιωάννης Μυτιληναίος μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων έκανε γνωστό ότι συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το έργο του Αλιβερίου θα ξεκινήσει εντός του Μαΐου.

Συζήτησαν επίσης την αποζημίωση της Μέτκα από τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί σε διάφορες φάσεις του έργου. «Δεν έχω λόγους να αμφισβητώ όσα είπε ο κ. Αθανασόπουλος, κρατώ, ωστόσο, μία επιφύλαξη μήπως προκύψει κάποιο ανέλπιστο εμπόδιο», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Για το έργο της Μεγαλόπολης εκτιμάται ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα ανακηρυχθεί ο μειοδότης και η Μέτκα προσδοκά ότι θα είναι η ίδια.

Ένα ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τη διοίκηση της Μέτκα είναι η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δύο μονάδων της στο Βόλο με βιομηχανική δραστηριότητα, μετά την ολοκλήρωση του άρματος μάχης για λογαριασμό της Kraus Maffei. «Είμαστε εν αναμονή των εξοπλιστικών προγραμμάτων», είπε ο κ. Μυτιληναίος, αναφέροντας την Raytheon για τα Αραβικά Εμιράτα και την προμήθεια 450 αρμάτων μάχης από τη Ρωσία, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, μέρος της συμπαραγωγής των οποίων προσδοκά και η Μέτκα.

Με στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση της η Μέτκα προχωρά σε μερική διοικητική αναδιάρθρωση και στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται δύο operations group που θα αναλάβουν την εκτέλεση και διοίκηση των έργων, καθώς και μία γενική διεύθυνση ανάπτυξης και πωλήσεων. «Θέλουμε να κάνουμε την ποιοτική διαφορά και προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε από τις διεθνείς εκείνες εταιρίες που θα συμμετέχουν σε μια περιορισμένη αγορά έργων, με υψηλά περιθώρια κέρδους», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή δύσκολη συγκυρία ο κ. Μυτιληναίος διαβεβαίωσε ότι η Μέτκα δεν κινδυνεύει από μη αξιόχρεους πελάτες, ωστόσο, δεν απέκρυψε ότι η εταιρία πιέζεται είτε από την καθυστέρηση έργων, είτε από αναστολή της εκτέλεσης τους, ή και την ακύρωση επενδυτικών αποφάσεων. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και το έργο του Αλιβερίου, που επηρέασε τα μεγέθη της εταιρίας το 2008 και αναμένεται να τα επηρεάσει τόσο στο πρώτο τρίμηνο του έτους όσο και στο εξάμηνο.

Στην περίπτωση που το έργο ξεκινήσει εντός του Μαΐου η διοίκηση της Μέτκα εκτιμά ότι τα μεγέθη της, πωλήσεις και κερδοφορία, θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, διαφορετικά θα επηρεασθούν στο σύνολο της χρήσης.

------

Μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της ΜΕΤΚΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 7/5/09 από το οποίο παρακρατείται ο αναλογούν στο μέρισμα φόρος ποσοστού 10% και συνεπώς το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,36 ευρώ.

Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Δευτέρα 11 Μαΐου 2009.  Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Τρίτη 19 Μαΐου 2009. Συνεπώς δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αϋλων Τίτλων κατά την record date, ήτοι την Τετάρτη 13 Μαΐου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v