ΕΤΕ: Αύξηση χορηγήσεων κατά €1,3 δισ. το Q1

Τα υπόλοιπα των πάσης φύσεως χορηγήσεων της Εθνικής αυξήθηκαν κατά €1,3 δισ. το α΄ τρίμηνο του 2009. Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε € 870 εκατ. και αφορούν περίπου σε 11.000 δανειολήπτες.

ΕΤΕ: Αύξηση χορηγήσεων κατά €1,3 δισ. το Q1
Διατήρηση του υψηλού ρυθμού χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με βάση και τα στοιχεία του Απριλίου, εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα, με 870 εκατ. ευρώ νέα στεγαστικά, αύξηση χορηγήσεων 1,3 δισ. ευρώ, αύξηση ρυθμού χορηγήσεων προς ΜμΕ κατά 28% και με 700 εκατ. ευρώ χορηγήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, "βάσει στοιχείων α΄ τριμήνου, τα υπόλοιπα των πάσης φύσεως χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ. Η αύξηση συνεχίστηκε και κατά τον μήνα Απρίλιο.

Συγκεκριμένα:

Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε  870 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και αφορούν σε περίπου 11.000 δανειολήπτες.

Ο ρυθμός των αιτημάτων για νέα στεγαστικά δάνεια παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, με ημερήσιο μέσο όρο περισσότερες από 400 αιτήσεις τνο μήνα Απρίλιο.

Οι εγκρίσεις των δανείων αυτών έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό απόθεμα προς εκταμίευση εντός του επόμενου διμήνου, γεγονός που ενισχύει την προσδοκία της τράπεζας για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών χρηματοδότησης της κατοικίας, σύμφωνα με το αρχικό της σχέδιο.

Η εφαρμογή των ανακοινωθέντων μέτρων για την τόνωση της αγοράς κατοικίας εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στον τομέα της στεγαστικής πίστης, τον οποίο η Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει ως προτεραιότητας για τις εργασίες της από την αρχή του έτους.

Στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η καθαρή αύξηση των υπολοίπων του τετραμήνου ανήλθε σε 417 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 28%.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της τράπεζας για τη δραστηριότητα αυτή εκτιμάται ότι θα έχει καλυφτεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική πιστωτική επέκταση της τράπεζας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την εμπιστοσύνη από την πλευρά των επιχειρήσεων για συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα στις δύσκολες συνθήκες που έχει επιβάλει η τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Εθνική Τράπεζα: 

- Στηρίζει αποφασιστικά τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα ρευστότητας που πολλές αντιμετωπίζουν αλλά και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες για την ανάπτυξή τους. 

- Συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ όπου οι εγκρίσεις έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ για περισσότερες από 6.000 επιχειρήσεις. 

- Ενισχύει το πρόγραμμά της για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, που ήδη έχει ενεργοποιηθεί για 600 εταιρίες με ύψος εγκρίσεων πάνω από 50 εκατ. ευρώ. 

- Υλοποιεί το πρόγραμμά της για συνεργασίες με τα επιμελητήρια σχεδόν όλης της χώρας.

Σημαντική είναι και η συμβολή της τράπεζας στη χρηματοδότηση αγοράς διαρκών αγαθών μέσω καταναλωτικών δανείων. Ιδιαίτερα για την αγορά του αυτοκινήτου, η τράπεζα έχει χορηγήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, συμβάλλοντας έτσι στη στήριξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας που επιρεάστηκε από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα ενισχύει συνεχώς τη ρευστότητά της αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Ειδικά για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, όψεως και προθεσμίας, το συνολικό ύψος των κεφαλαίων έχει αυξηθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους ή ποσοστό αύξησης 2,9% επιτρέποντας απρόσκοπτη χρηματοδότηση της επέκτασης των χορηγήσεων της Τράπεζας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v