Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στα 266,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Στα 266,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο α' τρίμηνο της χρήσης, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 89% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 5,4%, στο 1,454 δισ.

ΟΤΕ: Στα 266,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη
Στα 266,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο της χρήσης, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 89%, κυρίως λόγω του αντιλογισμού μέρους του κόστους του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης του 2005 - 2006.  

Σημειώνεται ότι ο αντιλογισμός κόστους ανήλθε στα 201,9 εκατ. στο α΄ τρίμηνο του 2009 που αντιστοιχεί στο 4% της συνεισφοράς του ελληνικού δημοσίου.

Στο α΄ τρίμηνο 2009 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη περιλαμβάνουν και χρηματοοικονομικό κόστος ύψους 21 εκατ. ευρώ (προ φόρων) που οφείλεται στο κόστος προεξόφλησης του αντιλογισμού για το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που έλαβε χώρα το 2005 - 2006.

Το consensus του Bloomberg έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών του Οργανισμού, τα οποία αναμενόταν να διαμορφωθούν στα 289 εκατ. ευρώ από 141,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα EBITDA υπολογίζονταν 38% υψηλότερα στα 736,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών προβλεπόταν ότι θα υποχωρήσει κατά 1,6%, στο 1,512 δισ. ευρώ. 

- Δηλώσεις του κ. Π. Βουρλούμη

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ  του α΄ τριμήνου του 2009, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: "Από την αρχή σχεδόν του 2009 αντιληφθήκαμε πλήρως ότι οι δυνάμεις μας θα ετίθεντο σε δοκιμασία, όπως και έγινε.

Τον Ιανουάριο οι δραστηριότητές μας στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα αντιμετώπισαν έντονο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών.

Η δυναμική απάντηση της COSMOTE της επέτρεψε μεν να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της και να ενισχύσει την ηγετική της θέση, αλλά επηρέασε την αύξηση της κερδοφορίας μας στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, παρά τη συνεχή άριστη απόδοση της COSMOTE στη Ρουμανία.

Ο ανταγωνισμός δεν μετριάστηκε ούτε στην ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας.

Από τη μια πλευρά η συγκέντρωση της αγοράς σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε πιο ισχυρούς ανταγωνιστές, αλλά από την άλλη λόγω υπερβολικής ρύθμισης η τιμολογιακή μας πολιτική απέχει από εκείνο το οποίο θα επιθυμούσαμε.

Στη θετική πλευρά, κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ως αποτέλεσμα της από καιρό αναμενόμενης μεταβίβασης μετοχών του OTE από το ελληνικό δημόσιο στο ασφαλιστικό ταμείο, πήραμε πίσω σχεδόν 200 εκατομμύρια από τις προηγούμενες προβλέψεις, σχετικές με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που υλοποιήσαμε το 2005 - 2006.

Τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία της Ρουμανίας ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο. Εντούτοις, η RomTelecom κατόρθωσε να διατηρήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο κερδοφορίας.

Καμία από τις εξελίξεις του τριμήνου -συμπεριλαμβανομένης της γενικής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος- δεν μας βρήκε απροετοίμαστους. Αντιθέτως, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό μας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θέσεις μας στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε και να διατηρηθεί η αποδοτικότητά μας".

- Κύρια οικονομικά στοιχεία του α΄ τριμήνου

• Μείωση σημειώθηκε στον κύκλο εργασιών του ομίλου κατά 5,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008.

- Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος και Ρουμανίας τα έσοδα επηρεάστηκαν από την πίεση του ανταγωνισμού.
- Διατηρήθηκε η ισχυρή αύξηση στις καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις.
- Άνω του 3% ήταν η αύξηση στα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία.

• Χαμηλότερο εμφανίστηκε το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (λειτουργικα κέρδη προ αποσβέσεων) του ομίλου στο 36,6%.

Το περιθώριο EBITDA στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος επηρεάστηκε από αυξήσεις στις δαπάνες μισθοδοσίας, ενώ στη σταθερή τηλεφωνία της Ρουμανίας επηρεάστηκε από προσαρμογές στα έσοδα.

- Ανθεκτικό ήταν το EBITDA στην κινητή τηλεφωνία παρά την πίεση του ανταγωνισμού και τις μεγάλες μειώσεις στα τέλη διασύνδεσης.

• Οι χρηματορροές του ομίλου παραμένουν ισχυρές παρά το χαμηλότερο EBITDA.

• Ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται κάτω από 4,5 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2007.

- Λειτουργικά κέρδη του ομίλου

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 84,9% στο α΄ τρίμηνο 2009 και ανήλθαν σε  442,8 εκατ. ευρώ καθώς επηρεάστηκαν θετικά από τον αντιλογισμό κόστους 201,9 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που έλαβε χώρα το 2005 - 2006. Εξαιρουμένων αυτού του αντιλογισμού και των δαπανών από τα προαναφερόμενα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης, τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 9,3% στα 255,2 εκατ. ευρώ. 

- Καθαρά κέρδη του ομίλου

Στο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 89,0% σε 266,7 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του αντιλογισμού μέρους του κόστους του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης του 2005 - 2006. Στο α΄ τρίμηνο 2009 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη περιλαμβάνουν και χρηματοοικονομικό κόστος ύψους 21 εκατ. ευρώ (προ φόρων) που οφείλεται στο κόστος προεξόφλησης του αντιλογισμού για το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που έγινε το 2005 - 2006.

- Κινητή τηλεφωνία

Κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου με πολλές προκλήσεις, η COSMOTE κατόρθωσε να ενισχύσει τα έσοδα από υπηρεσίες κατά 3,2% σε 627,8 εκατ. ευρώ και να διατηρήσει σταθερή την κερδοφορία EBITDA σε σχέση με πέρυσι. Τα συνολικά έσοδα σημείωσαν κάμψη κατά 4,1%, στα 716,4 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα από τις μειωμένες πωλήσεις συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας.

Οι προμήθειες και οι πωλήσεις των συσκευών μεταφέρονται σταδιακά σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, έπειτα από την εφαρμογή μοντέλου κεντρικής διαχείρισης από την αρχή της χρονιάς, με στόχο τη βελτιστοποίηση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της εταιρίας και την αποτελεσματικότερη διανομή.

Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά έσοδα της COSMOTE Ελλάδος επηρεάστηκαν θετικά, ενώ αντίστοιχα περιορίστηκαν τα έσοδα της Γερμανός.

---COSMOTE Ρουμανίας

Η COSMOTE Ρουμανίας ενίσχυσε περισσότερο την κερδοφορία EBITDA, στα 13 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2009, ενώ αύξησε τα συνολικά έσοδα κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Εκτιμάται ότι η COSMOTE Ρουμανίας θα συνεχίσει να βελτιώνει περισσότερο τις επιδόσεις της το 2009, ενισχύοντας δυναμικά τα αποτελέσματα του ομίλου.

Το α΄ τρίμηνο, η COSMOTE προσέλκυσε περισσότερες από 212.000 καθαρές νέες συνδέσεις, από τις οποίες οι 108.000 είναι συνδέσεις συμβολαίου. Η πελατειακή βάση διαμορφώθηκε σε 6,1 εκατ., με την εταιρία να αυξάνει σταθερά τους πελάτες συμβολαίου, στο 20% επί του συνόλου των πελατών. Η σύνθεση της πελατειακής βάσης και κυρίως η σύνθεση των νέων συνδέσεων καταδεικνύει την επιτυχία της COSMOTE στον τομέα των συμβολαίων, μετά την έμφαση που είχε δοθεί τα πρώτα χρόνια στην καρτοκινητή. Με μερίδιο αγοράς που ήδη ξεπερνά το 23%, η COSMOTE Ρουμανίας θα συνεχίσει να σημειώνει εντυπωσιακή πορεία στην αγορά αλλά και δυναμικές οικονομικές επιδόσεις.

-Γερμανός

Το α΄ τρίμηνο του 2009, η ΓΕΡΜΑΝΟΣ συνεισέφερε 571.661 καθαρές νέες συνδέσεις σε επίπεδο ομίλου COSMOTE, προσελκύοντας το 86% των καθαρών νέων συνδέσεων σε όλες τις χώρες (εκτός της Αλβανίας) για το τρίμηνο.

Ο ρόλος της Γερμανός υπήρξε καταλυτικός για την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς και για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της COSMOTE, ιδίως στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Η αυξανόμενη συνεισφορά της Γερμανός σε νέους πελάτες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της εξαιρετικής πορείας της COSMOTE σε αυτές τις αγορές και, κατά συνέπεια, της ενίσχυσης των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου.

Με στρατηγικό στόχο την προσέλκυση πελατών ως το βασικό δίκτυο διανομής, η Γερμανός εξακολουθεί να προσθέτει επιπλέον αξία στον όμιλο. Ο κύκλος εργασιών της Γερμανός το α΄ τρίμηνο ανήλθε σε 195,5 εκατ. ευρώ, με την κερδοφορία EBITDA της Γερμανός να διαμορφώνεται σε -0,9 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Για μεγέθη πιο αδύναμα του αναμενόμενου σε αρκετούς τομείς κάνει λόγο η Citi (7/5) σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το α΄ τρίμηνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών ήταν 5,6% χαμηλότερος του εκτιμωμένου, τα EBTDA 5% χαμηλότερα, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 267 εκατ. ευρώ, έναντι 305 εκατ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη της Citi.

Επίσης, οι πιέσεις λόγω του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία ήταν ισχυρότερες του αναμενομένου, ενώ αναφέρει πως οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για το outlook του Οργανισμού ήταν "ανησυχητικές και ακαθόριστες".
Η Citi διατηρεί την τιμή-στόχο των 15 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "buy" για τον ΟΤΕ.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, λόγω και του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, και οι νέες ρυθμιστικές παρεμβάσεις έπληξαν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο, σχολιάζει η Proton Bank.

Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Οργανισμός ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται περίπου 4% χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Proton και του consensus

Σύμφωνα πάντως με την Proton, αν και η χρονιά θα είναι σίγουρα δύσκολη, οι κινήσεις του ΟΤΕ για περιορισμό του κόστους αλλά και η συνεργασία του Οργανισμού με την Deutsche Telekom, θα βοηθήσουν ώστε, εν μέρει, να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στην κερδοφορία του.

H Eurobank Sec. από την πλευρά της χαρακτηρίζει αδύναμα τα αποτελέσματα του ΟΤΕ τονίζοντας ωστόσο ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρίας παραμένουν θετικές.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 16,4 ευρώ και τη σύσταση "outperform".


* Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δημοσιεύονται αναλυτικά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v