Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εγκριση για παροχή ρεύματος σε 13 νησιά

Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων ηλεκτρικού ρεύματος σε 13 μη διασυνδεδεμένα νησιά χορηγήθηκε στη ΔΕΗ, ύστερα από αίτηση της Επιχείρησης και γνωμοδότηση της ΡΑΕ, για την άμεση κάλυψη των εκτάκτων αναγκών με ηλεκτρική ενέργεια.

ΔΕΗ: Εγκριση για παροχή ρεύματος σε 13 νησιά
του Σταμάτη Ζησίμου

Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων ηλεκτρικού ρεύματος σε 13 μη διασυνδεδεμένα νησιά χορηγήθηκε στη ΔΕΗ, για την άμεση κάλυψη των εκτάκτων αναγκών με ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Σαλαγκούδης, αναφέρουν ότι η άδεια αυτή χορηγήθηκε ύστερα από αίτηση της ΔΕΗ και γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, υπό τους πρόσθετους όρους ότι οι μονάδες αυτές θα διασφαλίζουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των νησιών αυτών σε ηλεκτρική ενέργεια και ότι θα λειτουργούν με τρόπο, ώστε να τηρούνται οι ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις που αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν 1 μονάδα στην Αμοργό, 8 στη Θήρα, 4 στην Κάρπαθο, 1 στην Κύθνο, 14 στην Κω, 3 στη Λέσβο, 4 στη Mήλο, 11 στη Μύκονο, 10 στην Πάρο, 1 στη Σέριφο, 1 στη Σίφνο, 1 στη Σκύρο και 7 στη Χίο. Η παραγωγή θα αρχίσει την 1η Ιουνίου 2004 και θα λήξει την 30η Σεπτεμβρίου 2004.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά τη χορήγηση της άδειας αυτής, δόθηκαν οδηγίες στη διοίκηση της ΔΕΗ για μονιμότερες λύσεις στο θέμα αυτό, που να εξασφαλίζουν επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος των ελληηνικών νησιών.

Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) καθηγητή κ. Παντελή Κάπρο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της (ΔΕΣΜΗΕ) κ. Μιλτιάδη Γαργαρέτα και Ανδριανό Παπαθανασίου αντίστοιχα.

Στη διάρκεια των εν λόγω συναντήσεων, εξετάστηκαν τρέχοντα θέματα στο χώρο αρμοδιότητας των δύο αυτών ενεργειακών φορέων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι μονάδες αυτές είναι ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη τα οποία φέρουν κινητήρες ντίζελ ή αεριοστροβίλους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συστήματα αυτά θα ενοικιαστούν από τη ΔΕΗ, κατόπιν διαγωνισμού.

Παράγοντες της ΔΕΗ, επισημαίνουν ότι η προσωρινή λύση με την τετράμηνη εγκατάσταση αυτώv των συστημάτων, δε λύνει το πρόβλημα επάρκειας των νησιών. Γι΄αυτό και η ΔΕΗ προτείνει την προκήρυξη διαγωνισμού από τη ΡΑΕ όπως προβλέπει άλλωστε και το θεσμικό πλαίσιο στη βάση ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμό ώστε να μην απαιτείται κάθε χρόνο η ενοικίαση μονάδων, το κόστος των οποίων κρίνεται σημαντικό.

Στο μεταξύ, ενώ οι φετινές ανάγκες αρκετών νησιών θα καλυφθούν από τα παραπάνω συστήματα, η εκκρεμότητα της μονάδας στη Ρόδο ισχύος 120MW, φαίνεται ότι θα έχει ...βάθος χρόνου. Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναθέσει τη μονάδα στη ΔΕΗ, η τελευταία δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή της, διότι εκρεμμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει η HEA&D (δεύτερη μειοδότρια στο σχετικό διαγωνισμό) διεκδικώντας την κατασκευή της. Η απόφαση του ΣτΕ, δεν αναμένεται πριν τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v