Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Συνολικό μέρισμα €2,2 ενέκρινε η ΓΣ

Η ΓΣ του ΟΠΑΠ ενέκρινε την προταθείσα από το Διοικητικό Συμβούλιο διανομή (διάθεση) κερδών και αποφάσισε την καταβολή συνολικού μερίσματος 2,20 ευρώ ανά μετοχή. Τι δήλωσε ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ.

ΟΠΑΠ: Συνολικό μέρισμα €2,2 ενέκρινε η ΓΣ
Η ΓΣ του ΟΠΑΠ ενέκρινε την προταθείσα από το Διοικητικό Συμβούλιο διανομή (διάθεση) κερδών και αποφάσισε την καταβολή συνολικού μερίσματος 2,20 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρική χρήση έτους 2008, το οποίο, μετά την αφαίρεση του προμερίσματος 0,80 ευρώ ανά μετοχή διαμορφώνει το υπόλοιπο του μερίσματος χρήσης 2008 σε 1,40 ευρώ ανά μετοχή, προ παρακράτησης φόρου.

Δικαιούχοι του υπολοίπου μερίσματος 1,26 ευρώ καθαρά ανά μετοχή είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Πέμπτη 04.06.2009 (ημερομηνία προσδιορισμού - record date).

Η αποκοπή του δικαιώματος στη λήψη του υπολοίπου μερίσματος χρήσης 2008 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 02.06.2009.

Ακόμα η  ΓΣ επικύρωσε την εκλογή των νέων μελών του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. ήτοι : του εκτελεστικού μέλους κ. Σοφοκλή Αλιφιεράκη του Μιχαήλ, του μη εκτελεστικού μέλους κ. Γεώργιου Μουρούτη του Νικολάου, του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους κ. Θεόδωρου Βάρδα του Κωνσταντίνου (από 05.02.2009 έως 06.04.2009) και του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους κ. Κωνσταντίνου Μαράτου του Μάριου, σε αντικατάσταση με την ίδια ιδιότητα και για το υπόλοιπο της θητείας των παραιτηθέντων: κυρίων Δημητρίου Παναγέα του Γεωργίου, Γεωργίου Τζοβλά του Ιωάννη, Μιχαήλ Γαλάνη του Γεωργίου και Θεόδωρου Βάρδα του Κωνσταντίνου αντίστοιχα.

Αναφερόμενος στο έργο της διοίκησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχή πορεία επίτευξης των στόχων που η διοίκηση έχει θέσει.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι αυτοί αφορούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης της Εταιρείας με τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού και των συλλόγων εργαζομένων της ΟΠΑΠ Α.Ε. Στην πιστοποίηση και τεχνολογική αναβάθμιση των διαδικασιών του παιχνιδιού «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ».

Στην κατάληξη ενός αποδεκτού, από κοινού, κειμένου σύμβασης σε ό,τι αφορά στη νέα συμφωνία μεταξύ πρακτόρων και ΟΠΑΠ Α.Ε., καθώς και στο γεγονός της σταδιακής αναμόρφωσης και υιοθέτησης μιας ενιαίας εταιρικής εικόνας των πρακτορείων, αρχής γενομένης από την Κύπρο. Στην ενίσχυση των σχέσεων με τη διοργανώτρια αρχή του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Superleague), τις αθλητικές ομοσπονδίες, καθώς και στο γεγονός ότι η ΕΠΟ συμφώνησε να προχωρήσει στις ζητούμενες αλλαγές επί του καταστατικού της, βήματα, όπως τα χαρακτήρισε, ενίσχυσης του ισχύοντος καθεστώτος του μονοπωλίου.

Στην ιδιαίτερα σημαντική κίνηση εξωστρέφειας που σημειώνεται με τη συμμετοχή της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο διαγωνισμό της τουρκικής λοταρίας.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Τουρκίας, ο κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε ότι η συμμετοχή στο διαγωνισμό εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου δυναμικής ανάπτυξης της Εταιρείας και επιβεβαιώνει το διεθνές κύρος που αυτή απολαμβάνει, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν θα παρασυρθεί να αγοράσει σε τιμή που υπερβαίνει την πραγματική αξία της τουρκικής λοταρίας. Στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Μιλάνο της εταιρείας Neurosoft, στην οποία η ΟΠΑΠ Α.Ε. κατέχει ποσοστό 30%, ενώ από την επένδυση της αυτή καταγράφει ήδη κέρδη.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κοινωνικό έργο της Εταιρείας, όπως αυτό ενισχύεται και διευρύνεται μέσω της νέας πολιτικής οικονομικών ενισχύσεων και χορηγιών που εφαρμόζεται από την άνοιξη του ’08.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο της ΟΠΑΠ Α.Ε., ο κ. Χατζηεμμανουήλ εστίασε σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες της Εταιρείας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Η πρώτη αφορά στην προσφορά 3.000.000 € για την άμεση προμήθεια ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, σήμερα επισκέφθηκε την Αθήνα επιτροπή ξένων, εξειδικευμένων στο θέμα, επιστημόνων, η εμπειρία της οποίας θα αξιοποιηθεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιλογή του πλέον κατάλληλου και τεχνολογικά προηγμένου μηχανήματος.

Σε επίπεδο προσφοράς στον πολιτισμό, ο κ. Χατζηεμμανουήλ αναφέρθηκε στη χορηγία 4.500.000 € προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Η χορηγία αυτή που αφορά στη δημιουργία προστατευτικού στεγάστρου στην Παλαίστρα του Λυκείου του Αριστοτέλη και στην ανάδειξη του αρχαιολογικού σκάμματος, θα συντελέσει στη δημιουργία ενός μοναδικού αρχαιολογικού πάρκου συνολικής έκτασης 36 στρεμμάτων στο κέντρο της Αθήνας μέσω της ενοποίησης με τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανακοίνωσε την προσφορά του ποσού των 50.232,66 € από την έκτακτη αμοιβή του για το 2008, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 42% που κατέχουν ξένοι επενδυτές, σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά και νέους.

Συγκεκριμένα, αποδέκτες του ποσού αυτού θα είναι η οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου» και ο «Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά & Νέους». Με έδρα τον Κολωνό, η «Κιβωτός» αποτελεί χώρο μέριμνας για παιδιά κάθε εθνικότητας και ηλικίας που βιώνουν την εγκατάλειψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια περιοχή της Αθήνας με ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα νεανικής εγκληματικότητας. Ο «Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά & Νέους» έχει ως σκοπό την παροχή στήριξης μέσω της τέχνης σε παιδιά και νέους άπορων οικογενειών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

---Η ανακοίνωση της ΟΠΑΠ

Η ανώνυμη εταιρεία Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. (ΟΠΑΠ Α.Ε.) ανακοινώνει, σύμφωνα με το άρθρο 4.1.3.3. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών ότι, την 6η Μαΐου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, πραγματοποιήθηκε η 9η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας, στην οποία παρέστησαν αυτοπροσώπως ή δι' αντιπροσώπου 456 μέτοχοι, εκπροσωπούντες 197.662.147 μετοχές σε σύνολο 319.000.000 μετοχών, ήτοι ποσοστό 61,96 % επί του συνολικά καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η Γενική Συνέλευση επί των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης συζήτησε και έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

Θέμα 1ο: Ενέκρινε τις Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών της εταιρείας για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της ένατης (9ης) εταιρικής χρήσης 2008.

Θέμα 2ο: Ενέκρινε τις απλές και τις ενοποιημένες Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της ένατης (9ης) εταιρικής χρήσης 2008.

Θέμα 3ο: Ενέκρινε την προταθείσα από το Διοικητικό Συμβούλιο διανομή (διάθεση) κερδών και αποφάσισε την καταβολή συνολικού μερίσματος 2,20 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρική χρήση έτους 2008, το οποίο, μετά την αφαίρεση του προμερίσματος 0,80 ευρώ ανά μετοχή που καταβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2008 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, διαμορφώνει το υπόλοιπο του μερίσματος χρήσης 2008 σε 1,40 ευρώ ανά μετοχή, προ παρακράτησης φόρου. Δικαιούχοι του υπολοίπου μερίσματος 1,26 ευρώ καθαρά ανά μετοχή είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Πέμπτη 04.06.2009 (ημερομηνία προσδιορισμού - record date). Η αποκοπή του δικαιώματος στη λήψη του υπολοίπου μερίσματος χρήσης 2008 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 02.06.2009. Η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 11.06.2009 μέσω της πληρώτριας τράπεζας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ.

Θέμα 4ο: Απάλλαξε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους ορκωτούς ελεγκτές της Εταιρείας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα (διαχείριση) της 9ης εταιρικής χρήσης και ενέκρινε τις διαχειριστικές πράξεις και τις πράξεις εκπροσώπησης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Θέμα 5ο: Ενέκρινε τις αμοιβές (αποζημιώσεις) των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε επιτροπές της εταιρείας κατά την 9η εταιρική χρήση.

Θέμα 6ο: Προενέκρινε τις αμοιβές (αποζημιώσεις) των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε επιτροπές της εταιρείας για την τρέχουσα 10η εταιρική χρήση και καθόρισε την ετήσια έκτακτη αμοιβή σε μέλη του Δ.Σ. για την τρέχουσα εταιρική χρήση.

Θέμα 7ο: Εξέλεξε για τον τακτικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας και του Ομίλου για τη χρήση 2009 τους κ.κ. Γεώργιο Δεληγιάννη και Σωτήριο Κωνσταντίνου, ως τακτικούς ελεγκτές και τους κ.κ. Βασίλη Καζά και Εμμανουήλ Μιχαλιό, ως αναπληρωματικούς ελεγκτές, της ελεγκτικής εταιρείας GRANT THORNTON και ενέκρινε την αμοιβή τους.

Θέμα 8ο : Επικύρωσε την εκλογή των νέων μελών του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. ήτοι : του εκτελεστικού μέλους κ. Σοφοκλή Αλιφιεράκη του Μιχαήλ, του μη εκτελεστικού μέλους κ. Γεώργιου Μουρούτη του Νικολάου, του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους κ. Θεόδωρου Βάρδα του Κωνσταντίνου (από 05.02.2009 έως 06.04.2009) και του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους κ. Κωνσταντίνου Μαράτου του Μάριου, σε αντικατάσταση με την ίδια ιδιότητα και για το υπόλοιπο της θητείας των παραιτηθέντων: κυρίων Δημητρίου Παναγέα του Γεωργίου, Γεωργίου Τζοβλά του Ιωάννη, Μιχαήλ Γαλάνη του Γεωργίου και Θεόδωρου Βάρδα του Κωνσταντίνου αντίστοιχα.

Επίσης συνέστησε Επιτροπή Ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 37, παράγραφος 1 του ν. 3693/2008, όπως ισχύει σήμερα, αποτελούμενη από τα κάτωθι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας:
κ. Σταύρο Θεοδωρόπουλο του Θεοδοσίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, ως Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου,
κ. Αιμίλιο Στασινάκη του Κωνσταντίνου, μη εκτελεστικό μέλος, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, και
κ. Γεώργιο Μουρούτη του Νικολάου, μη εκτελεστικό μέλος, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.

Θέμα 9ο : Αντικατάσταση νέων μελών:
Αποφάσισε την αντικατάσταση του μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κου Σωτήριου Νικολαρόπουλου του Γεωργίου και την εκλογή, ως νέου μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, του κου Κωνσταντίνου Κουτρουμπή του Κυριάκου, με λήξη της θητείας του νέου αυτού μέλους, αυτή των υπολοίπων 10 μελών του Δ.Σ. τα οποία παραμένουν ως έχουν.

Θέμα 10ο : Χορήγησε την προβλεπόμενη από το άρθρο 23 παρ. 1 του κ.ν. 2190/1920 άδεια, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων της εταιρείας, να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση εταιριών του Ομίλου και των συνδεδεμένων εταιρειών, κατά την έννοια του άρθρου 42ε παράγραφος 5 του κ.ν.2190/1920.

Θέμα 11ο : Ενέκρινε την παροχή εντολής και πληρεξουσιότητας στους δικηγόρους της εταιρείας κ. Δημήτριο Παναγέα, Νομικό Σύμβουλο της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. (ΑΜΔΣΑ 21923) και την κα Βαρβάρα Πανούση, δικηγόρο της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. (ΑΜΔΣΑ 16002), όπως από κοινού ή κεχωρισμένως ενεργούντες, υποβάλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προς έγκριση και δημοσίευση, το πρακτικό της 9ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και γενικά να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την εκτέλεση των αποφάσεών της.

Θέμα 12ο : Διάφορες Ανακοινώσεις
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. και Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, απευθυνόμενος στους μετόχους της Εταιρείας, αναφέρθηκε στα ακόλουθα θέματα :
1. Οργανωτική αναδιάρθρωση της ΟΠΑΠ Α.Ε. και της θυγατρικής εταιρείας ΟΠΑΠ Παροχής Υπηρεσιών Α.Ε.
2. Θέματα πρακτόρων (επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, υπογραφή ατομικών συμβάσεων και ενιαία εταιρική εικόνα).
3. Σχέσεις με ομοσπονδίες.
4. Εξελίξεις στο θέμα του μονοπωλίου σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο .
5. Συμμετοχή θυγατρικών εταιρειών της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην εταιρεία Neurosoft Α.Ε.
6. Εξέλιξη διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango
7. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (διαδικασίες, σημαντικές δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v