Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Καπράλος: Οι 3 άξονες που θα κινηθεί η ΕΧΑΕ

Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τα χρηματιστήρια θα πρέπει να ενδυναμώσουν τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες προς τους πελάτες τους μέσα από το δίκτυό τους, τόνισε ο κ. Σπ. Καπράλος.

Σπ. Καπράλος: Οι 3 άξονες που θα κινηθεί η ΕΧΑΕ
Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τα χρηματιστήρια θα πρέπει να ενδυναμώσουν τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες προς τους πελάτες τους μέσα από το δίκτυό τους, τόνισε ο κ. Σπ. Καπράλος κατά τη διάρκεια της ΓΣ της ΕΧΑΕ.

Οπως τόνισε ο ίδιος αυτό θα γίνει, δίνοντας στην πελατεία τους τη δυνατότητα πρόσβασης σε προϊόντα άλλων αγορών. Αυτό, άλλωστε, κάνουμε και εμείς.

Ταυτόχρονα, τα αποθετήρια θα πρέπει να εξασφαλίσουν στους πελάτες τους πρόσβαση σε τίτλους από άλλα αποθετήρια.

Θεωρώ ότι στο περιβάλλον αυτό που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή αγορά, ο Όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων θα πρέπει να κινηθεί με ευελιξία σε τρεις βασικούς άξονες:

πρώτον, αλλάζοντας τη δομή και τη λειτουργία του Ελληνικού Αποθετηρίου,

δεύτερον, αναδιαρθρώνοντας τις υπηρεσίες εκκαθάρισης & διακανονισμού που παρέχει στους πελάτες του, και

τρίτον, ενισχύοντας και επεκτείνοντας τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες του.

Ο πρώτος άξονας αφορά τις αναγκαίες αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία της ΕΧΑΕ, ως Αποθετήριο, προκειμένου να εδραιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της προς τις εκδότριες και να προσφέρει νέες υπηρεσίες προς τους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενταχθήκαμε ως ιδρυτικό μέλος στην κοινοπραξία των 8 Ευρωπαϊκών Αποθετηρίων, Link Up Markets, συμμετέχοντας με ποσοστό 18,18% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σκοπός της νέας εταιρίας είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός κεντρικού συστήματος που θα διευκολύνει την παροχή από τα συμμετέχοντα Αποθετήρια υπηρεσιών διασυνοριακού διακανονισμού, θεματοφυλακής και διαφύλαξης αλλοδαπών αξιών, διευκολύνοντας κατά τον τρόπο αυτό και καθιστώντας φθηνότερες τις διασυνοριακές συναλλαγές.

Τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για την ΕΧΑΕ από τη συμμετοχή της στη νέα αυτή εταιρία είναι πολλαπλά. Ουσιαστικά, δίνουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας να επεκτείνουν τις υπηρεσίες φύλαξης τίτλων που παρέχουν σήμερα και σε χρεόγραφα που έχουν αποκτηθεί από άλλες αγορές του εξωτερικού.

Η υπηρεσία αυτή θα απευθύνεται σε δύο κατηγορίες επενδυτών

* τους Έλληνες, που θα μπορούν να βλέπουν καταχωρημένα στο ΣΑΤ τα χρεόγραφα που απέκτησαν σε αγορές του εξωτερικού, και 
* τους ξένους επενδυτές που θα μπορούν να απολαμβάνουν, μέσω του δικτύου της ΕΧΑΕ, υπηρεσίες για χρεόγραφα από την Ελλάδα αλλά και τις γύρω χώρες.

Η λειτουργία της Link Up Markets ξεκίνησε στις 30 Μάρτιου 2009, ενώ η ενεργοποίηση των πρώτων συνδέσμων της ΕΧΑΕ με τα αποθετήρια της Link Up θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Επί της ουσίας, με τη δημιουργία της Link Up, έμμεσα, τα Ευρωπαϊκά Αποθετήρια προσπαθούν να αποδείξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η σημαντική επένδυση για τη δημιουργία του Target 2 Securities δεν είναι απαραίτητη για τη μείωση του κόστους των διασυνοριακών συναλλαγών, γιατί αυτό θα έχει «αυτορυθμιστεί» ήδη από τη διασυνδεσιμότητα των αποθετηρίων.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών εκκαθάρισης & διακανονισμού που παρέχει η ΕΧΑΕ στους πελάτες της.

Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζουμε τον διαχωρισμό των υπηρεσιών εκκαθάρισης από αυτές του διακανονισμού και της καταχώρησης.

Στόχος μας είναι να μειωθεί το κόστος συναλλαγών στην Ελληνική Αγορά, μέσω της απλοποίησης των μετασυναλλακτικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε διάφορες μεθόδους βελτίωσης του μηχανισμού για την διαχείριση του κινδύνου του αντισυμβαλλόμενου των συναλλαγών.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην ενίσχυση και επέκταση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών από το δίκτυο μας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από έργα προκειμένου να παράσχουμε, μέσω του δικτύου μας, υπηρεσίες πρόσβασης σε ξένες αγορές αλλά και να εμπλουτίσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σήμερα στην Ελληνική αγορά.

* Το αρχείο με την ομιλία του κ. Καπράλου στην τακτική γενική συνέλευση στην ΕΧΑΕ με ημερομηνία 6/05/2009 επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v