Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Βελτιώνονται τα μεγέθη

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένεται να σημειώσει η ΕΥΔΑΠ κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση για 4 κυρίως λόγους, όπως η αύξηση στα τέλη αποχέτευσης αλλά και η μείωση των εργαζομένων.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΕΥΔΑΠ: Βελτιώνονται τα μεγέθη
Βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων αναμένεται να σημειώσει η ΕΥΔΑΠ κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση για τέσσερις κυρίως λόγους:

Πρώτον, πέρυσι τα έξοδα λειτουργίας της Ψυτάλλειας επιβάρυναν τα αποτελέσματα για ολόκληρο το έτος, ενώ αντίθετα η αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης έγινε μόλις τον Οκτώβριο. Άρα, τα αυξημένα τιμολόγια θα "τρέξουν" φέτος σε δωδεκάμηνη βάση και όχι σε τρίμηνη, όπως έγινε το 2008.

Δεύτερον, από την 1η Μαρτίου του 2009 είναι αυξημένα κατά 5% τα τέλη αποχέτευσης.

Τρίτον, πέρυσι, προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη νερού, αντλήθηκε νερό από τον Εύηνο, με αποτέλεσμα να προκύπτει -λόγω της χρήσης περισσότερης ενέργειας σε σχέση με τον Μόρνο- ένα επιπλέον έξοδο της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Λόγω της φετινής επάρκειας νερού, η άντληση από τον Εύηνο αναμένεται να σταματήσει μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου, οπότε υπολογίζεται να εξοικονομηθούν, σε σχέση με πέρυσι, γύρω στα 6 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον, ενδέχεται και φέτος να συνεχιστεί η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς αναμένεται ο συνολικός αριθμός να υποχωρήσει κατά 180 άτομα περίπου.

-Πιέσεις στους δήμους

Οι υποχρεώσεις των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ ανέρχονται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ υπερβαίνουν το ποσό αυτό αν συνεκτιμηθούν και οι προσαυξήσεις. Η διοίκηση της εισηγμένης φαίνεται να έχει σκληρύνει τη στάση της.

"Δεν θα διστάσουμε ακόμη και να κλείσουμε τη βάνα της παροχής! Ας μην νομίζουν κάποιοι δήμοι ότι θα τη γλιτώσουν" προειδοποιεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΔΑΠ, συμπληρώνοντας: "Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, θα φτάσουμε κάποια στιγμή η ΕΥΔΑΠ να γίνει προβληματική επιχείρηση.

Δεν μπορεί να κόβουμε τη σύνδεση σε κάθε ιδιώτη που οφείλει 100 ευρώ και ο οποίος μπορεί να είναι και άνεργος, ενώ από την άλλη πλευρά να επιτρέπουμε σε δήμους που έχουν ήδη εισπράξει τα λεφτά από τους δημότες τους να μην πληρώνουν εμάς και να κάνουν προεκλογικές προσλήψεις"...

Η ΕΥΔΑΠ έχει σκληρύνει επίσης τη θέση της απέναντι και στο υπουργείο Εσωτερικών, καλώντας το να εφαρμόσει τον νόμο και να παρακρατήσει από τις κρατικές επιχορηγήσεις τα οφειλόμενα ποσά.

Το πρόβλημα πάντως της ΕΥΔΑΠ φαίνεται να είναι εντονότερο σε 2 - 3 δήμους της Αττικής, όπου στελέχη της εταιρίας υποστηρίζοντας ότι τα δίκτυα που διαθέτουν οι εκεί δήμοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα πάνω από το 50% του νερού να πηγαίνει στη θάλασσα!

Με πολλούς πάντως δήμους φαίνεται να έχουν ξεκινήσει κάποιες διαπραγματεύσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις συζητείται να ενταχθούν αυτοί στο πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα προσφέρει τη δική της υπηρεσία και θα εξυπηρετεί τις νέες εργασίες με outsourcing (ανάθεση σε τρίτους).

-Οι απαιτήσεις από το Δημόσιο

Πέραν όμως των δήμων, σημαντικά ποσά οφείλει στην ΕΥΔΑΠ και το ίδιο το Δημόσιο (υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών) λόγω των επενδύσεων υποδομής που έχουν υλοποιηθεί από την εισηγμένη. Το ύψος των οφειλών αυτών ανέρχεται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της αγοράς πάντως θεωρούν ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης πολύ δύσκολα το υπουργείο θα καταβάλει το ποσό αυτό μέσα στο έτος, παρά τις όποιες προσπάθειες της διοίκησης.

Πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η τακτοποίηση της οφειλής αυτή να γίνει παράλληλα με μία προσπάθεια διάθεσης ενός επιπλέον ποσοστού της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες.

-Κινήσεις στην Ψυτάλλεια

Δρομολογείται η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, μέσω της οποίας θα επιτρέπεται η διάθεση του προϊόντος της Ψυτάλλειας σε περισσότερες χρήσεις, με στόχους να διευρυνθεί η γκάμα των ενδιαφερομένων και να μειωθεί το κόστος διάθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v