Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΛΚΟΡ: Πού θα κριθούν τα φετινά κέρδη

Η δραματική υποχώρηση του όγκου εργασιών και οι πιέσεις στις τιμές πώλησης λόγω της κρίσης είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των μεγεθών που θα εμφανίσει η ΧΑΛΚΟΡ κατά το Q1. Περισσότερο ανθεκτικά τα ΕΛΚΑ.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑΛΚΟΡ: Πού θα κριθούν τα φετινά κέρδη
Η δραματική υποχώρηση του όγκου των εργασιών και οι πιέσεις στις τιμές πώλησης σε ορισμένα προϊόντα λόγω της κρίσης είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων που θα εμφανίσει ο όμιλος ΧΑΛΚΟΡ κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Η μείωση της ζήτησης στον κατασκευαστικό (και όχι μόνο) τομέα -σε ορισμένα προϊόντα το ποσοστό πτώσης είναι διψήφιο- και η πολιτική αρκετών πελατών του ομίλου να προχωρήσουν σε μειώσεις των αποθεμάτων τους έχουν επιδράσει πτωτικά στο ύψος των πωλήσεών του αλλά και στο λειτουργικό περιθώριο κέρδους του.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το ύψος της φετινής κερδοφορίας, καθώς:

Πρώτον, το κόστος του δανεισμού θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και περισσότερο από 50%, εκτιμούν παράγοντες του ομίλου βασιζόμενοι στις θετικές ταμειακές ροές που αναμένονται φέτος (περιορισμός επενδύσεων γύρω στα 15 εκατ. από 47 εκατ. πέρυσι, πτώση τιμής του μετάλλου κ.λπ.) αλλά και λόγω του χαμηλότερου μέσου κόστους επιβάρυνσης που αναμένεται.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το περυσινό κόστος χρηματοδότησης του ομίλου είχε διαμορφωθεί στα 36 εκατ. ευρώ (!), άρα η διαφαινόμενη εξοικονόμηση τόκων ενδεχομένως να είναι μεγάλη.

Και δεύτερον, ο όμιλος είχε επιβαρυνθεί πέρυσι με ζημίες αποθεμάτων ύψους 78,6 εκατ. ευρώ λόγω της απότομης πτώσης του χαλκού κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008. Στο πρώτο τετράμηνο του 2009 η τιμή του μετάλλου δεν έχει υποχωρήσει, ωστόσο παράγοντες της αγοράς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής πτώσης του, καθώς ο χαλκός συγκαταλέγεται στα λίγα μέταλλα των οποίων η τρέχουσα τιμή αφήνει ακόμη σημαντικά περιθώρια για κέρδη στους παραγωγούς τους.

Από λειτουργικής πλευράς, ο όμιλος θα συνεχίσει μέσα στο 2009 τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους του και για στροφή του προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Επιπλέον, το "χαλαρότερο" δολάριο αφήνει περιθώρια στη ΧΑΛΚΟΡ να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν εξαγωγές στις λεγόμενες δολαριακές χώρες (ΗΠΑ, Τουρκία, Μέση Ανατολή κ.ά.). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα "χαλαρώσουν" οι προσπάθειες προς τις αγορές του ευρώ, οι οποίες όχι μόνο αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του συνόλου, αλλά και προς αυτές όπου κατευθύνονται τα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Το 2008 ο όμιλος είχε υποχρεωθεί σε ζημίες ύψους 48,2 εκατ. ευρώ, πλην όμως σημείωσε θετικές ταμειακές ροές.

Περισσότερο "ανθεκτικά" τα ΕΛΚΑ

Υποχώρηση του όγκου των πωλήσεων αναμένεται και στα Ελληνικά Καλώδια, θυγατρική της ΧΑΛΚΟΡ, λόγω κυρίως της έντονης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η κατάσταση πιστεύεται πως θα είναι σχετικά καλύτερη συγκριτικά με τη μητρική εταιρία.

Οι απώτερες προοπτικές ωστόσο στον κλάδο, σύμφωνα με τα στελέχη των Ελληνικών Καλωδίων, είναι θετικές λόγω των εξής παραγόντων:

α) Τα πακέτα στήριξης των κυβερνήσεων περιλαμβάνουν μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές.

β) Το προϊόν δεν κινδυνεύει να υποκατασταθεί από άλλο φθηνότερο.

γ) Γίνονται κινήσεις υπογειοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας (αντικατάσταση σημερινών πυλώνων) στην Ευρώπη, ενώ και η Ελλάδα σχεδιάζει το πρώτο σχετικό της project (σύνδεση της Εύβοιας με τη Στερεά Ελλάδα).

δ) Αναμένεται να δοθεί έμφαση τα επόμενα χρόνια στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v