Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Μέρισμα 0,60 ευρώ για το 2003 (update)

Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2003 και τη διάθεση δωρεάν μετοχών σε αναλογία 2/10 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης. Πρόταση για αγορά ιδίων μετοχών έως 3%.

Alpha Bank: Μέρισμα 0,60 ευρώ για το 2003 (update)
του Γιώργου Μαντέλα

Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2003 πρότεινε ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γ. Κωστόπουλος στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση.

Σημειώνεται πως το ύψος του μερίσματος είναι κατά 50% υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο.

Επίσης, ο κ. Κωστόπουλος πρότεινε τη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 2 νέες μετοχές προς 10 παλιές λόγω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και την αγορά ιδίων μετοχών σε ποσοστό 3% του μετοχικού κεφαλαίου για διάστημα 12 μηνών

Η ανώτατη τιμή για την αγορά των ιδίων μετοχών ορίζεται στα 25,98 ευρώ (τιμή κλεισίματος στις 29 μαρτίου 2004) ή στην τιμή των 21,65 ευρώ η οποία θα διαμορφωθεί μετά την αποκοπή του μερίσματος και του δικαιώματος των στις δωρεάν μετοχές.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με κεφαλοποίηση 319 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν μέρος της υπεραξίας που προέκυψε από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, με διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 2:10 και αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας της μετοχής σε 5,42 ευρώ.

Οι προτάσεις εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει αύριο Τετάρτη, ενώ η πληρωμή θα ξεκινήσει από τις 15 Απριλίου.

Αναφερόμενος ο κ. Κωστόπουλος στο ενδεχόμενο κάποιας εξαγοράς τόνισε ότι ”δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο υπόψη μας, αν πάντως βρεθεί, θα χρησιμοποιηθεί το κεφάλαιο από τα μη διανεμόμενα κέρδη”.

Παραδέχθηκε, ότι το spread στην Eλλάδα παραμένει υψηλό, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόνισε, όμως, ότι αυτό είναι αυτονόητο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο κόστος από τις Ευρωπαϊκές, ενώ προέβλεψε ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση σε αυτό τον τομέα.

Για το ασφαλιστικό είπε πως οι ”παλιές αμαρτίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν” και άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται βοήθεια για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος από τη νέα κυβέρνηση.

Τέλος, ερωτώμενος για τα stock options, υποστήριξε ότι είναι περισσότερο φορολογικοί οι λόγοι που επιβάλλουν το θεσμό γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι μισθοί των στελεχών θα κόστιζαν στην τράπεζα πολύ περισσότερο.

”Το 2003 ήταν ένα σημαντικό έτος για τον Όμιλο της Alpha Bank, καθόσον ανεπτύχθησαν και διευρύνθησαν οι εργασίες, με παράλληλη αύξηση της κερδοφορίας σε όλους τους τομείς”, είπε ο κ. Κωστόπουλος.

Κατά το παρελθόν έτος, είπε ο κ. Κωστόπουλος, η Τράπεζα παρουσίασε οργανικά έσοδα, που μαζί με τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και τη συντηρητική πολιτική αναλήψεως κινδύνων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διεύρυνση των εργασιών και αύξηση της κερδοφορίας.

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η ενίσχυση των κεφαλαίων της Τραπέζης, κυρίως λόγω της διαθέσεως του αποθέματος ιδίων μετοχών της Τραπέζης, που έγινε σε διεθνείς, κυρίως, θεσμικούς επενδυτές και πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, γεγονός που καταδεικνύει το κύρος της Τραπέζης στην ελληνική και στις ξένες αγορές, αλλά και απετέλεσε το έναυσμα για την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, είπε ο κ. Κωστόπουλος.

Τα κεφάλαια της Τραπέζης, όπως πρόσθεσε, ενισχύθησαν περαιτέρω: πρώτον, με την αναπροσαρμογή των ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του έτους, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη μετάβαση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, και δεύτερον, με την απορρόφηση της Alpha Επενδύσεων από την Τράπεζα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεχούς προσπάθειας για πιο ορθολογική διάρθρωση του Ομίλου.

Με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, το Σεπτέμβριο του 2003, υπεγράφη συμφωνία με τη Eurobank για τη σύσταση εταιρίας για την ανάπτυξη ενός νέου, σύγχρονου ενιαίου δικτύου τερματικών για την επεξεργασία των συναλλαγών σε ηλεκτρονικό περιβάλλον με μεγάλη ασφάλεια και ταχύτητα.

Το νέο ενιαίο δίκτυο απλουστεύει και ενθαρρύνει την ευρεία αποδοχή όλων των καρτών Visa, Mastercard, American Express και Euroline από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική εφαρμογή του.

Πρωταρχικός στόχος της Τραπέζης για τα επόμενα έτη αποτελεί η μεγιστοποίηση της αξίας του Ομίλου, με την ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του και η ενίσχυση του ρόλου του στην ελληνική αγορά, αλλά και σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, κατέληξε ο κ. Κωστόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v