Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J&P ΑΒΑΞ: Κέρδισε ΣΔΙΤ ύψους 56,2 εκ. ευρώ

Ο όμιλος της J&P Άβαξ είναι ο νικητής του διαγωνισμού για το δεύτερο έργο ΣΔΙΤ, καθώς - όπως αναφέρουν πληροφορίες- μετά το άνοιγμα των οικονομικοτεχνικών προσφορών κρίθηκε ότι η δική του ήταν η πλέον συμφέρουσα.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
J&P ΑΒΑΞ: Κέρδισε ΣΔΙΤ ύψους 56,2 εκ. ευρώ
Ο όμιλος της J&P Άβαξ είναι ο νικητής του διαγωνισμού για το δεύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς -όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες- μετά το άνοιγμα των οικονομικοτεχνικών προσφορών κρίθηκε ότι η δική του ήταν η πλέον συμφέρουσα.

Η δεύτερη ΣΔΙΤ είναι προϋπολογισμού 56,2 εκατ. ευρώ και αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των κτιρίων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Τρικάλων και Κορινθίας.

Σημειώνεται πως το έργο διεκδίκησαν οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας (Ελλάκτωρ μέσω της θυγατρικής Άκτωρ Παραχωρήσεις, J&P Άβαξ και ΓΕΚ-Τέρνα) και δύο κοινοπραξίες (Αγροτική Τράπεζα - Έδραση Χ. Ψαλλίδας - ΕΚΤΕΡ - ΕΛΕΡΓΟ - ΕΡΕΤΒΟ - Κλέαρχος Γ. Ρούτσης - Νόστος και Ellisdon Construction INC - Αναστηλωτική - Θεμέλη).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσοστά έκπτωσης που έδωσαν οι συμμετέχουσες στο διαγωνισμό εταιρίες κινήθηκαν κάτω του 10%.

Η σύμβαση ανάθεσης του έργου εκτιμάται πως θα υπογραφεί εντός των επόμενων τριών μηνών, χρόνος αρκετά πιο σύντομος σε σχέση με το διάστημα που χρειάστηκε για να ανατεθεί η πρώτη ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο έργο σύμπραξης που αφορούσε στην κατασκευή - διαχείριση έξι υπηρεσιών και ενός σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος και την οποία ανέλαβε η κοινοπραξία Γαντζούλας - Κ.Κουρτίδης (με έκπτωση κοντά στο 13%), υπογράφηκε πριν από μερικές ημέρες, παρά το γεγονός ότι ο προσωρινός ανάδοχος είχε αναδειχτεί από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Χωρίς χρηματοδότηση από ΕΤΕπ;

Η πολύμηνη καθυστέρηση για την υπογραφή της πρώτης ΣΔΙΤ οφειλόταν σε έναν βαθμό και στις δυσκολίες που υπήρξαν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή μόλις είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση και υπήρχε απροθυμία από τα τραπεζικά ιδρύματα να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Έτσι, το 50% της χρηματοδότησης του εν λόγω έργου ανέλαβε να καλύψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην περίπτωση του δεύτερου έργου δεν φαίνεται να υπάρχουν ανάλογα προβλήματα, καθώς η J&P Άβαξ είναι ισχυρό όνομα και οι τράπεζες που συνεργάζονται μαζί της είναι βέβαιο πως θα της παράσχουν κάθε βοήθεια. Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, είναι πολύ πιθανό στη ΣΔΙΤ για τα κτίρια των νομαρχιών Τρικάλων και Κορίνθου να μη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση η ΕΤΕπ.
 
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως το επόμενο έργο ΣΔΙΤ, για το οποίο θα αναδειχτεί ανάδοχος, θα είναι αυτό για την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ. Το έργο διεκδικούν οκτώ σχήματα, τα οποία θα κληθούν τον Ιούνιο να υποβάλουν τις οικονομικοτεχνικές τους προσφορές.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v