Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον EFG, TT, ΑΤΕ για Citibank

Πολύφερνη νύφη αναδεικνύεται η Citibank Ελλάδος. Οι διαδικασίες αναζήτησης αγοραστή ξεκίνησαν και ενδιαφέρον επιδεικνύουν, πέραν της EFG Eurobank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ΑΤΕbank.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Ενδιαφέρον EFG, TT, ΑΤΕ για Citibank
Στην πώληση της Citibank Ελλάδος έχει καταλήξει η Citigroup και ο κατάλογος των μνηστήρων αυξάνεται, καθώς ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ήδη η EFG Eurobank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ΑΤΕ

Η απόφαση πώλησης του συνόλου της δραστηριότητας της Citibank στην ελληνική αγορά ανοίγει τον δρόμο για την εκδήλωση του μέχρι τώρα φιλολογικού ενδιαφέροντος και εντός των προσεχών μηνών αναμένονται εξελίξεις αφού οι διοικήσεις των ενδιαφερομένων έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τη Citigroup στο Λονδίνο που χειρίζεται το θέμα.

Το ενδιαφέρον της EFG Eurobank είναι παλιό, ενώ με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το πώς θα κινηθεί το Τ.Τ. για τη Citibank μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 526 εκατ. ευρώ στην οποία προχωρά.

Βασικό πλεονέκτημα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί το γεγονός ότι αμερικανική τράπεζα διαθέτει εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό, από τα στελέχη έως τους απλούς εργαζομένους στα καταστήματα, αξία που θα μπορούσε να μεταφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία στη λειτουργία του Τ.Τ.

Αξιόλογο χαρακτηρίζουν και το χαρτοφυλάκιο της Citibank με αιχμή την καταναλωτική πίστη -κυρίως τις πιστωτικές κάρτες- αλλά και τις εργασίες του corporate banking και του asset management και δευτερευόντως το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων.

Αυτό που είναι όμως δύσκολο να προσδιοριστεί είναι το τίμημα εξαγοράς. Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς, το γεγονός ότι η Citibank Ελλάδος είναι υποκατάστημα της Citigroup της δίνει το δικαίωμα να μην προσκομίζει τα στοιχεία του ισολογισμού της στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για τα μεγέθη της.

Το δυνατό της σημείο είναι, όπως αναφέρουν, το ισχυρό μερίδιο αγοράς. Η Citibank διαθέτει χαρτοφυλάκιο καρτών ύψους 1,5 - 1,8 δισ. ευρώ αλλά και σημαντικές εργασίες του corporate και του asset management. Το μόνο στοιχείο που κατά καιρούς έχει δει το φως της δημοσιότητας αφορά στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, η αξία του οποίου προσδιορίζεται στα 200 - 300 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση επιμένουν στο ενδεχόμενο εξαγοράς μικρής τράπεζας και τονίζουν πως "στόχος είναι η αγορά management"... Σημειώνεται ότι η αύξηση των 526 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου και εν συνεχεία θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες εξεύρεσης στόχου - εξαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v