Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Milli Piyango:Τη Δευτέρα ξεκινά η μάχη του ΟΠΑΠ

Στην τελευταία (και) κρίσιμη φάση της κίνησης του ΟΠΑΠ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της δεκαετούς διενέργειας της Milli Piyango εισέρχεται από τη Δευτέρα ο οργανισμός με την παρουσία του CEO του στην Άγκυρα.

Milli Piyango:Τη Δευτέρα ξεκινά η μάχη του ΟΠΑΠ
Στην τελευταία (και) κρίσιμη φάση της κίνησης του ΟΠΑΠ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της δεκαετούς διενέργειας της λοταρίας της Τουρκίας Milli Piyango εισέρχεται από τη Δευτέρα ο οργανισμός με την παρουσία του CEO του στην Άγκυρα όπου θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους κρατικούς λειτουργούς, με απώτερο στόχο τη βελτίωση του τιμήματος.

Ως γνωστόν, στον πολυδιαφημισμένο διαγωνισμό της Milli Piyango δεσμευτικές σφραγισμένες προσφορές υπέβαλαν στην προθεσμία της 15ης Απριλίου οι κοινοπραξίες της ΟΠΑΠ με τρεις τούρκικες εταιρίες και η τοπική εταιρία Turkcell που διεξάγει από κοινού με την ελληνική Intralot το αθλητικό στοίχημα στη γείτονα (Iddaa).

Η Intralot επέλεξε να μη συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αν και η διοίκησή της άφηνε να καλλιεργηθεί εντέχνως η εντύπωση ότι η συμετοχή στη Milli Piyango ήταν αυτονόητη και απαραίτητη!

Η διαδικασία της ερχόμενης Δευτέρας, όμως, είναι περισσότερο τυπική, μια που αμέσως έπειτα από μία ή δύο ημέρες και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα τη σκυτάλη ουσίας την παίρνει η πλέον διαφανής όλων των διαδικασιών, η δημόσια δημοπρασία βελτίωσης των τιμημάτων και από τις δύο κοινοπραξίες κάτω από το άπλετο φως των τηλεοπτικών καμερών, μια που τη δημοπρασία θα καλύπτει ζωντανά η τουρκική τηλεόραση!

Μετά, στα μέσα Μαΐου, ο επιχειρηματικός όμιλος που έχει προσφέρει τα περισσότερα θα περάσει υπό εξέταση από το Ανώτατο Συμβούλιο Ιδιωτικοποιήσεων (του οποίου και προεδρεύει ο πρωθυπουργός κ. Ρ. Τ. Ερντογάν).

Το συμβούλιο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν και άλλα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, μπορεί να επικυρώσει ή να απορρίψει την τελική προσφορά εμμέσως, ακυρώνοντας έτσι τη διαγωνιστική διαδικασία. Κριτήριο βασικό της κυβερνητικής απόφασης είναι η απόσταση της επίσημης αξιολόγησης του ιδιωτικοποιούμενου project με τη "νικήτρια" προσφορά του πλειοδότη.

Μετά έρχεται η φάση της παροχής εγκρίσεων απο το υπουργικό συμβούλιο, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας (Danistay). Τον Δεκέμβριο του 2009 θα υπογραφεί η αδειοδότηση του επικρατήσαντα πλειοδότη και θα εκταμιευτεί το ποσό της προσφοράς. Τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2010 ο νέος αδειούχος θα αρχίσει να λειτουργεί τη Milli Piyango μετά την πλήρη εγκατάσταση των νέων συστημάτων και τερματικών, όπου και επισήμως αποτελεί την εναρκτήριο ημερομηνία της δεκαετούς αδειοδότησης.

Παρεμπιπτόντως, μόλις προχθές υπογράφηκε μεταξύ της αμερικανικής Gtech (θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού Lottomatica που αποσύρθηκε από τη διαδικασία πριν από την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορων) και των αρμόδιων κρατικών οργάνων παράταση μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 της υπάρχουσας σύμβασης προσφοράς υπηρεσιών για τη Milli Piyango.

Σε αυτή τη διαδικασία ο μελλοντικός ρόλος της Intralot είναι απών και δυσδιάκριτος κι αυτό επειδή η εταιρία δεν μπορούσε να συμμετάσχει επί ίσοις όροις σε μία από τις κοινοπραξίες, λόγω του ύψους του απαιτούμενου ποσού που έχει αφήσει να διαρρεύσει στα μέσα, εξαιτίας του ότι ο ρόλος για τον οποίο επιλέχτηκε είναι αυτός του τεχνολογικού παρόχου και είναι θετικό ότι οι προσβάσεις υφίστανται και στις δύο συμμετέχουσες κοινοπραξίες!

Σε αυτήν όπου συμμετέχει ο ΟΠΑΠ, με τη δικαιολογία ότι είναι ελληνική εταιρία χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν η βούληση και οι επιλογές συμφερόντων των τριών τουρκικών συνεταίρων που έχουν το 50% της κοινοπραξίας.

Αλλά και σε αυτήν της Turkcell με τη δικαιολογία της οικειότητας λόγω της πολύχρονης συνεργασίας της στο τουρκικό αθλητικό στοίχημα μέσω της (θυγατρικής) Inteltek. Όμως, εκείνο που ΔΕΝ αφήνεται να διαρρεύσει και είναι ισχυρό σημείο της φημολογίας γύρω από τα τεκταινόμενα στον χώρο του τζόγου στη γείτονα είναι ότι οι επικαλούμενες σχέσεις έχουν από καιρό διαταραχτεί λόγω των κακών χειρισμών της διοίκησης της Intralot στον πρόσφατο διαγωνισμό του αθλητικού στοιχήματος.

Οι ίδιες πηγές δικαιολογούν έτσι την αυτόνομη κάθοδο της Turkcell στον διαγωνισμό της Milli Piyango, όπου επιμελώς καταβλήθηκε η προσπάθεια από την τουρκική εταιρία διαχωρισμού της από τις τύχες της Intralot, προβλέποντας μάλιστα πως σε περίπτωση νίκης της η τουρκική εταιρία θα αναζητήσει αλλού τον... τεχνολογικό της σύντροφο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v