Milli Piyango: Διαγωνισμός για δύο, εντός ο ΟΠΑΠ

Τελικά δύο θα είναι οι υποψήφιοι για την ανάληψη της δεκαετούς διενέργειας της Milli Piyango, η  κοινοπραξία του ΟΠΑΠ με την Dogus, τη Fiba και την Alarko και αντίπαλος η τουρκική Sans Oyunlari Yatirim.

Milli Piyango: Διαγωνισμός για δύο, εντός ο ΟΠΑΠ
Τελικά δύο θα είναι οι υποψήφιοι για την ανάληψη της δεκαετούς διενέργειας της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango: η κοινοπραξία ΟΠΑΠ με τις τουρκικές εταιρίες Dogus (ιδιοκτήτρια της μεγάλης τουρκικής τράπεζας Garanti Bank),  Fiba και την κατασκευαστική Alarko και αντίπαλος η τουρκική Sans Oyunlari Yatirim Holding A.S. (θυγατρική της Turkcell).

Στους αρχικούς υποψήφιους που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προτάσεις συμμετοχής περιλαμβανόταν η κοινοπραξία της Lottomatica με την Dogan Group που μόλις την περασμένη εβδομάδα αποσύρθηκαν της διαδικασίας, ενώ η Austrian Lotteries και η Intralot δεν υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές στη σημερινή καταληκτική ημερομηνία.

Στις 9 Απριλίου το euro2day προέβλεψε ότι στον διαγωνισμό θα ήταν τελικά δύο οι αντίπαλοι.

Η Intralot δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει ως σοβαρή υποψηφιότητα τον συγκεκριμένο διαγωνισμό (αν και η τουρκική αγορά ανέκαθεν τη σαγήνευε και στην περίπτωση αυτή μάλιστα θα μπορούσε να επικαλεστεί... ρεβάνς μετά το φιάσκο της Iddaa), επειδή οι οικονομικές απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες των σημερινών δυνατοτήτων της (εγγυητικές και εκτιμώμενο τίμημα) κι έτσι η επιδίωξή της έχει περιοριστεί στην επικοινωνιακή αξιοποίηση μιας ενδεχόμενης συμμετοχής της ως τεχνολογικού παρόχου, έναντι μειοψηφικού μετοχικού ανταλλάγματος στη νικήτρια κοινοπραξία (;) του ΟΠΑΠ.

Οι κατά καιρούς "διαβεβαιώσεις" της διοίκησης της Intralot για "βέβαιη συμμετοχή στη Milli Piyango" είχαν μεν τα επιθυμητά επικοινωνιακά αποτελέσματα εκείνη την εποχή, αλλά κατέληξαν σήμερα άνευ ουσίας και πρακτικού αποτελέσματος. Η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ χρειάζεται μεν τεχνολογικό πάροχο, όμως το κριτήριο επιλογής του δεν είναι η εθνικότητα του παρόχου αλλά το κόστος της προσφοράς των υπηρεσιών και προϊόντων.

Ήδη ο ΟΠΑΠ έχει διερευνήσει τον χώρο αυτόν και έχει ζητήσει προσφορές απο τους τρεις μεγάλους που είναι σε θέση να παίξουν τον ρόλο αυτόν: τις αμερικανικές Gtech και Scientific Games και την ελληνική Intralot, που μέσω της ιδιότητας αυτής επιδιώκει την εξασφάλιση της συμμετοχής της στη Milli Piyango.

Το αρνητικό σημείο όμως για τις δύο αντίπαλες εταιρίες της τελικής φάσης είναι η εμμονή της τουρκικής πολιτείας σε αποτιμήσεις προ της διεθνούς οικονομικής κρίσης ("2 δισ. δολάρια η αξία της Milli Piyango") οπότε ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο στο τέλος να μη γίνουν αποδεκτές ως απαράδεκτα χαμηλές οι δύο προσφορές και να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός, μετατιθέμενος χρονολογικά για επαναπροκήρυξή του σε συμφερότερο χρονικό ορίζοντα.

Πάντως, πληροφορίες του euro2day.gr ανέφεραν ότι ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει την επιλογή του τεχνολογικού παρόχου μετά τη λήξη των διαδοχικών διαπραγματεύσεων που προβλέπονται από τη διαδικασία (και περιλαμβάνουν... ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δημοπρασίας των προσφορών στα τέλη του τρέχοντος μήνα!). Όπου ο νικητής αναμένεται να αρχίσει την καταμέτρηση εσόδων από τον όχι και τόσο κοντινό... Σεπτέμβριο του 2010!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v