Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομμάτι-κομμάτι πωλείται η Ο.Α.

Στα εξ ων συνετέθη διαχωρίζεται σταδιακά ο όμιλος των εταιριών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Πωλήθηκε χθες η Ολυμπιακή εταιρία καυσίμων. Πωλητήριο για Olympic Into plane Co. Ενδιαφέρον από MIG.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κομμάτι-κομμάτι πωλείται η Ο.Α.
Στα εξ ων συνετέθη διαχωρίζεται σταδιακά ο όμιλος των εταιριών της Ολυμπιακής Αεροπορίας καθώς ορατή είναι πλέον η 1η Οκτωβρίου του 2009, οπότε και το κυριότερο κομμάτι των δραστηριοτήτων της θα περάσει στον όμιλο της MIG, ενώ οι υφιστάμενες εταιρίες καθώς και οι δραστηριότητες που δεν θα πουληθούν θα τεθούν σε εκκαθάριση.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ενέκρινε χθες την πώληση στους υφιστάμενους μετόχους (Motor Oil, Avin Oil και Hansaconsult) ποσοστού 66% των μετοχών της Ολυμπιακής Εταιρείας Καυσίμων Α.Ε. (Olympic Fuel Company) που κατέχει η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες, έναντι συνολικού τιμήματος 6.780.840 ευρώ, καθώς και την πώληση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ποσοστού 17% των μετοχών της Εταιρείας Αγωγού Καυσίμων Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε., που επίσης κατέχει η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες, έναντι τιμήματος 2.261.000 ευρώ.

Το τίμημα και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται εντός του εύρους που είχε καθορίσει ο ανεξάρτητος σύμβουλος του Δημοσίου.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η πώληση του 65% που κατέχει η Ο.Α. στην Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου (Olympic In to plane Company) η οποία αποτελεί τον τρίτο κρίκο στις εταιρίες μεταφοράς και διάθεσης καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Για την εξαγορά της συγκεκριμένης εταιρίας δικαίωμα πρώτης προτίμησης διατηρεί η Total France η οποία κατέχει το 35%. Σε περίπτωση που η γαλλική εταιρία δεν θελήσει να ασκήσει το προτιμησιακό δικαίωμα που έχει τότε δικαίωμα εξαγοράς της συγκεκριμένης εταιρίας αποκτά η MIG καθώς η δραστηριότητα της Olympic In to plane Company θεωρείται πως εντάσσεται στις δραστηριότητες της επίγειας εξυπηρέτησης, την οποία έχει ήδη εξαγοράσει ήδη η MIG.

Στον εφοδιασμό των αεροσκαφών με καύσιμα εκτός της Olympic In to plane Company, η οποία να σημειώσουμε ότι είναι από τις λίγες κερδοφόρες δραστηριότητες της Ο.Α., δραστηριοποιείται επίσης η και η εταιρία Safco (θυγατρική των BP, Shell, EKO).

Επίσης, σε πώληση βρίσκεται και το πληροφοριακό σύστημα Γαλιλαίος που επίσης αποτελεί κερδοφόρα δραστηριότητα για την Ολυμπιακή αλλά και ποσοστό 10% που εξακολουθεί να κατέχει η Ολυμπιακή στην Olympic Catering. Η πώληση του ποσοστού θα γίνει είτε μέσω του χρηματιστηρίου είτε εξωχρηματιστηριακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v