Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Έγκριση από ΕΕΤΤ σε κοστολογικό έλεγχο 2009

Τα αποτελέσματα του κοστολογικού ελέγχου του ΟΤΕ, έτους 2009 με απολογιστικά στοιχεία 2007 ενέκρινε με σημερινή της απόφαση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

ΟΤΕ: Έγκριση από ΕΕΤΤ σε κοστολογικό έλεγχο 2009
Τα αποτελέσματα του κοστολογικού ελέγχου του ΟΤΕ, έτους 2009 με απολογιστικά στοιχεία 2007 ενέκρινε με σημερινή της απόφαση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ειδικότερα, με σημερινή της Απόφαση, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ ενέκρινε :

(α) τα αποτελέσματα του κοστολογικού ελέγχου της ΟΤΕ Α.Ε. έτους 2009 με απολογιστικά στοιχεία 2007 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3431/2006. Στην εν λόγω Απόφαση περιλαμβάνονται τα ουσιώδη ευρήματα του κοστολογικού ελέγχου έτους 2009, όσον αφορά τον έλεγχο εφαρμογής από την ΟΤΕ Α.Ε των ενδεδειγμένων κοστολογικών συστημάτων για κάθε επιμέρους ορισθείσα σχετική αγορά (χονδρικής ή και λιανικής) προϊόντος και υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Επίσης, περιλαμβάνονται τα ουσιώδη ευρήματα του κοστολογικού ελέγχου, όσον αφορά τη συμμόρφωση της ΟΤΕ Α.Ε. με τις επιβληθείσες υποχρεώσεις ελέγχου τιμών, ιδίως τον έλεγχο κοστοστρέφειας των τιμολογίων των υπηρεσιών που εξάγονται μέσω των εν λόγω κοστολογικών συστημάτων για το έτος 2009. Στον εν λόγω κοστολογικό έλεγχο η ΕΕΤΤ χρησιμοποίησε απολογιστικά κοστολογικά στοιχεία έτους 2007 και προϋπολογιστικά στοιχεία των ετών 2008 και 2009 αντίστοιχα.

(β) τον έλεγχο καταστάσεων κοστολόγησης μέσω του κοστολογικού συστήματος Μακροπρόθεσμου Μέσου Επαυξητικού Κόστους (ΜΜΕΚ) καθώς και των καταστάσεων Λογιστικού Διαχωρισμού.

γ) τα νέα ποσοστά retail minus των υπηρεσιών Χονδρικής Εκμίσθωσης Γραμμών (ΧΕΓ) για το έτος 2009.

(δ) τα νέα ανώτατα όρια τιμής (price cap) και υπο- πλαφόν τιμής (sub-cap) για τις υπό ρύθμιση υπηρεσίες λιανικής πρόσβασης και τηλεφωνικών υπηρεσιών.

(ε) Ρυθμίσεις για τις υπηρεσίες φορητότητας και τις υπηρεσίες τηλεφωνικών καταλόγων χονδρικής.

Με την συγκεκριμένη Απόφαση καθορίζεται και ο χρόνος εφαρμογής των τιμολογίων που προέκυψαν από τον κοστολογικό έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την συγκεκριμένη Απόφαση, μεταξύ άλλων, εγκρίνονται ως κοστοστρεφείς οι τιμές για τις υπηρεσίες πλήρους και μεριζόμενου αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου, οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο έλεγχο.

Αναφορικά με το μηνιαίο πάγιο τέλος πλήρους Αδεσμοποίητου Τοπικού Βρόχου, το προτεινόμενο τέλος της ΟΤΕ Α.Ε. ήταν 9,13 ευρώ/μήνα. Στα στοιχεία που η ΟΤΕ Α.Ε. υπέβαλε για να αιτιολογήσει την ανωτέρω τιμή, ο Ρυθμιστής διενήργησε, μέσω ανεξάρτητου ελεγκτή, έλεγχο κοστοστρέφειας και διόρθωσε τα σφάλματα που εντόπισε, με αποτέλεσμα το κοστοστρεφές τέλος της συγκεκριμένης υπηρεσίας να διαμορφωθεί στα 8,27 Ευρώ/μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v