Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΙΤΑΝ: Βλέπουν "come back" από το 2010

Έπειτα από ένα αναμενόμενο δύσκολο 2009, ελπίδες για πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα μέσα στο 2010 βλέπουν τώρα στον όμιλο Τιτάν. Η στρατηγική και οι τέσσερες λόγοι της αισιοδοξίας.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΤΙΤΑΝ: Βλέπουν come back από το 2010
Έπειτα από ένα αναμενόμενο δύσκολο 2009, ελπίδες για πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα μέσα στο 2010 βλέπουν τώρα στον όμιλο Τιτάν.

Και αυτό γιατί την επόμενη χρονιά:

Πρώτον, η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου θα είναι αυξημένη κατά 20%, μετά και τις νέες μονάδες παραγωγής που υλοποιούνται στην Αλβανία και στην Αίγυπτο.

Δεύτερον, το cash flow θα βελτιωθεί επειδή οι επενδύσεις θα περιοριστούν μετά τη φετινή ολοκλήρωση των δύο προαναφερόμενων μονάδων.

Τρίτον, θα εμφανιστεί η συνολική θετικό αποτέλεσμα από το μειωμένο κόστος των καυσίμων, καθώς φέτος η όποια υποχώρηση του κόστους θα γίνει ορατή κυρίως στα αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου (κλείσιμο τιμών κάποιους μήνες πριν από την παραλαβή του καυσίμου).

Και τέταρτον, θα υπάρξουν πιθανά οφέλη σε περίπτωση που ξεκινήσει η ανάκαμψη στην κατανάλωση τσιμέντου στις ΗΠΑ και αλλού.

Ωστόσο, φέτος τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα σε σχέση με πέρυσι. Η εγχώρια αγορά αναμένεται να υποχρεωθεί σε πτώση κατά 10% - 15% έναντι του -7% που σημείωσε πέρυσι (θα υπάρξει και προσωρινή μείωση της παραγωγής περίπου 10% από την εισηγμένη εταιρία).

Στην αγορά των ΗΠΑ, οι προβλέψεις της BNP Paribas αναφέρονται φέτος στη μείωση της ζήτησης κατά μονοψήφιο ποσοστό.

Πτώση χαρακτηρίζει και την τουρκική αγορά, όπου επίσης έχουν πληγεί και οι εξαγωγές προς τη Ρωσία, λόγω και της κρίση η οποία πλήττει τη συγκεκριμένη χώρα.

Αντίθετα, στη ΝΑ. Ευρώπη και στην Αίγυπτο η ζήτηση επί του παρόντος παραμένει ανοδική.

Το θετικό όμως είναι ότι μέχρι τώρα η μειωμένη ζήτηση δεν έχει οδηγήσει έως σήμερα και σε πτώση τιμών στις ΗΠΑ (παγκόσμια αναμένεται φέτος πτώση 2% - 3%), ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν αναμένονται αυξήσεις τιμών τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες.

Ρευστότητα - στρατηγική

Ο δανεισμός του ομίλου στις 31/12/2008 ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ (το 79% αυτών με κυμαινόμενο επιτόκιο), ενώ με βάση τις υφιστάμενες γραμμές διαθέτει ακόμη τη δυνατότητα άντλησης επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο όμιλος μπορεί με άνεση πλέον να θέσει τους όρους (covenants) των μακροπρόθεσμων δανείων του.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του οιμίλου, η γενικότερη στρατηγική του δεν θα αλλάξει.

"Το 2008 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τις ΗΠΑ και εμείς καταφέραμε λόγω της διαφοροποίησης να περιορίσουμε τις απώλειές μας μόλις λίγο πάνω από το 10%. Κάνουμε επενδύσεις, επεκτεινόμαστε σε περιοχές που μας αρέσουν και συνηθίζουμε να επενδύουμε στις κακές περιόδους.

Η ζήτηση για το τσιμέντο θα αυξηθεί μεσομακροπρόθεσμα και οι 'παίκτες' στην παγκόσμια αγορά θα μειωθούν. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δραστηριοποιούμαστε σε έναν κυκλικό κλάδο", δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v