Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda Development: Τα 3 «κρυφά όπλα» στη κρίση

Παρά την επίδραση της οικονομικής συγκυρίας και την ανοδική τάση στην πορεία των yields, η εισηγμένη φαίνεται να διαθέτει κάποια «μαξιλάρια» ασφαλείας, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Lamda Development: Τα 3 «κρυφά όπλα» στη κρίση
Παρά την επίδραση της οικονομικής συγκυρίας και την ανοδική τάση στην πορεία των yields, η εισηγμένη φαίνεται να διαθέτει κάποια «μαξιλάρια» ασφαλείας, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις.

Ισχυρές άμυνες απέναντι στην κρίση και στον κίνδυνο υποχώρησης των τιμών των ακινήτων εμφανίζει για φέτος η Lamda Development, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται με έντονο discount έναντι της Καθαρής Αξίας του Ενεργητικού της, που με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2008 ανερχόταν σε επίπεδα άνω των 8 ευρώ ανά μετοχή.

Το discount της μετοχής υπερβαίνει σαφώς το 60%, πλην όμως αρκετοί αναλυτές διστάζουν να προτείνουν την αγορά του τίτλου, άλλοι γιατί πιστεύουν ότι οι μεγάλες αυτές «εκπτώσεις» θα διατηρηθούν στο ορατό μέλλον (πχ HSBC) και άλλοι επειδή φοβούνται σημαντικές μειώσεις των τιμών στα ακίνητα.

Ειδικότερα, η HSBC δηλώνει «ουδέτερη» για τον τίτλο, παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2009 προβλέπει άνοδο του NAV για την Lamda Development και όχι πτώση. Ο διεθνής οίκος μάλιστα βλέπει, λόγω της κρίσης, στροφή της επενδυτικής κοινότητας προς τις ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Trastor, με κριτήρια τον ασφαλέστερο ισολογισμό τους και την υψηλή μερισματική τους απόδοση) και όχι προς τον κλάδο των developers ακινήτων (πχ Lamda και Pasal).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Lamda Development φαίνεται να διαθέτει ορισμένα σημαντικά, αλλά «κρυφά» όπλα (καθώς αυτά πιθανόν να μην είναι ευρέως γνωστό στο επενδυτικό κοινό) για να προστατεύσει τη Καθαρή Αξία του Ενεργητικού της μέσα στο 2009, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Πρώτον, η Lamda Development αναμένεται να περιορίσει τον καθαρό της δανεισμό κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, μετά και είσπραξη υπολοίπου από την προ ετών πώληση του 50% του Athens Mall.

Δεύτερον, η εισηγμένη συμμετέχει με 11% περίπου στην Eurobank Properties, η τιμή της οποίας από την αρχή του έτους έχει κερδίσει στο ταμπλό της Σοφοκλέους γύρω στο 1,5 ευρώ.

Τρίτον, η Lamda Development ακολουθεί ένα «δυνατό» πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, όπου στο τέλος του 2009 προτίθεται να φτάσει τη θέση αυτή γύρω στο 8% των συνολικών της τίτλων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο περισσότερο γίνονται αγορές ιδίων μετοχών σε επενδύσεις που παρουσιάζουν υψηλό discount, τόσο περισσότερο ο δείκτης P/NAV υποχωρεί.

Πέραν αυτών όμως, το κύριο βάρος σε μια εταιρεία ακινήτων για να διαφυλάξει την Καθαρή Αξία του Ενεργητικού της πέφτει στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της. Ειδικότερα για την Lamda Development, η HSBC προβλέπει:

Α. Άνοδο του triple net NAV το 2009 από τα 11 στα 11,8 ευρώ ανά μετοχή.

Β. Παρά την κρίση στην οικονομία, αύξηση εσόδων της εισηγμένης τόσο στα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα (The Mall στην Αθήνα, Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες επενδυτικές της θέσεις. To γεγονός αυτό θα «στηρίξει» την προβλεπόμενη άνοδο του NAV για το 2009, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι βασισμένη σε ανοδικά yields (στο Athens Mall από 6,37% σε 6,50%, στο Mediterranean Cosmos από 8% σε 8,5%, στο Golden Hall από 7.60% στο 8,10%, κ.λπ.).

Το stress test της εισηγμένης

Με βάση την Καθαρή Αξία του Ενεργητικού (NAV) της μετοχής στις 31/12/2008, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία της Lamda Development αποτιμώνται με μέσο yield 7,2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, σε περίπτωση αύξησης του yield κατά 0,50% λόγω πτώσης των αποτιμήσεων των ακινήτων της, τότε το NAV ανά μετοχή θα υποχωρήσει κατά 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σε περίπτωση που τα κέρδη των εμπορικών κέντρων υποχωρήσουν κατά 10%, τότε το NAV θα πέσει επιπλέον κατά 1,7 ευρώ.

Σε περίπτωση συνδυασμού των παραπάνω, τότε το NAV του τίτλου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει γύρω στα 9 ευρώ.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται σημαντική υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων, οπότε θα ενεργοποιηθεί η εισηγμένη προκειμένου να χρησιμοποιήσει το ταμείο των 250 εκατ. ευρώ που διαθέτει και να αγοράσει «στα χαμηλά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v