Συνεργασία ΕΤΕ-ΒΕΘ για δάνεια σε ΜμΕ

Κανάλι χορήγησης δανείων για την ενίσχυση της ρευστότητας της επιχειρήσεων δημιούργησε η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι προϋποθέσεις για τα δάνεια.

Συνεργασία ΕΤΕ-ΒΕΘ για δάνεια σε ΜμΕ
Ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ΜμΕ της Θεσσαλονίκης καθώς η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) δημιούργησε ένα κανάλι χορήγησης δανείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται από αύριο (7 Απριλίου) και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 στα υποκαταστήματα της ΕΤΕ προκειμένου να ενημερώνονται για το εν λόγω δάνειο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρωτοβουλία του ΒΕΘ, προχωρά για πρώτη φορά σε αντίστοιχου τύπου συνεργασία με επιμελητήριο.

Η χρηματοδότηση θα γίνεται ύστερα από αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, τα δε σχετικά πιστωτικά όρια θα διαμορφώνονται με βάση τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις.

Το πρόγραμμα αφορά στα εγγεγραμμένα μέλη του επιμελητηρίου τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού προϊόντος και έχουν εκπληρώσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς αυτό.

Το χρηματοδοτικό προϊόν που προσφέρει η ΕΤΕ στα μέλη του ΒΕΘ θα "τρέξει" παράλληλα με τα άλλα δάνεια που χορηγεί προς τις ΜμΕ, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια μέσω του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ.

Η συνεργασία του ΒΕΘ με την ΕΤΕ αποτελεί ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες υφίστανται έντονα τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η οικονομική κρίση.

Προϋποθέσεις για τα νέα δάνεια

Δικαιούχοι του νέου δανείου είναι οι επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, με διετή τουλάχιστον λειτουργία (δύο κλεισμένες χρήσεις) και με ετήσιο τζίρο μικρότερο από 2,5 εκατ. ευρώ.

Ύψος χρηματοδότησης

Χρηματοδοτείται μέχρι:
-Το 70% του πραγματοποιηθέντος κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης στην περίπτωση παροχής εμπράγματης εξασφάλισης επί αστικού ακινήτου.
-Το 30% του πραγματοποιηθέντος κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης και μέχρι ποσό 40.000 ευρώ στην περίπτωση παροχής μόνο προσωπικών εγγυήσεων.

Το επιτόκιο
-Βασικό κυμαινόμενο κεφαλαίου κίνησης ΜμΕ (σήμερα 7,35%), με αρνητικό περιθώριο από -1,25% έως -0,75%, στην περίπτωση παροχής εμπράγματης εξασφάλισης επί αστικού ακινήτου.
-Βασικό κυμαινόμενο κεφαλαίου κίνησης ΜμΕ (σήμερα 7,35%), πλέον περιθωρίου από 0,5% έως 1%, στην περίπτωση παροχής μόνο προσωπικών εγγυήσεων.

Εξασφαλίσεις
-Για ποσά μέχρι 40.000 ευρώ, με μόνη την υπογραφή του πιστούχου, σε περίπτωση που είναι κάτοχος αστικής ακίνητης περιουσίας ανάλογης διασφαλιστικής αξίας ή με λήψη εγγυητή, με τα ίδια χαρακτηριστικά, εάν ο πιστούχος στερείται.
-Για ποσά δανείου άνω των 40.000 ευρώ, προσημείωση υποθήκης επί ακινήτου (κατοικία, κατάστημα, γραφείο), ισόποσης της χρηματοδότησης διασφαλιστικής αξίας.

-Ετήσια δαπάνη αξιολόγησης αιτήματος:
125 ευρώ για δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ.
200 ευρώ για δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ.
300 ευρώ για δάνεια άνω του ποσού των 100.000 ευρώ.

Η αποπληρωμή - εξόφληση του κεφαλαίου πραγματοποιείται ανάλογα με τις δυνατότητες του πελάτη. Μοναδική υποχρέωση η καταβολή των μηνιαίων τόκων με ελάχιστο ποσό 50 ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v