Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Νέα εθελούσια για μείωση κόστους προσωπικού

Τον ερχόμενο μήνα, μετά την ολοκλήρωση των συνδικαλιστικών αρχαιρεσιών, θα ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΟΤΕ για την εφαρμογή του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Νέα εθελούσια για μείωση κόστους προσωπικού
Τον ερχόμενο μήνα, μετά την ολοκλήρωση των συνδικαλιστικών αρχαιρεσιών, θα ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΟΤΕ για την εφαρμογή του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

Επιθυμία της διοίκησης του ΟΤΕ είναι το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου να περιλαμβάνει περίπου 2.000 εργαζομένους, ενώ στόχος της κίνησης αυτής είναι ο Οργανισμός να τιθασεύσει το υψηλό κόστος προσωπικού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος προσωπικού για τον ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει την επόμενη διετία στο 40% της ετήσιας δαπάνης του, την ώρα που το κόστος σε αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού είναι σχεδόν το μισό.

Μετά την αποχώρηση 5.230 υπαλλήλων του ΟΤΕ κατά την εφαρμογή του μεγάλου προγράμματος εθελουσίας εξόδου το 2005 το κόστος προσωπικού είχε μειωθεί στο 24%, όμως το όφελος αυτό ήταν παροδικό και εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα αφού το προηγούμενο έτος η δαπάνη του ΟΤΕ για το προσωπικό ήταν της τάξης του 30%.

Οικονομικά κίνητρα - όχι ηλικιακά κριτήρια

Η ήδη γνωστή πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου είναι σε πλήρη ταύτιση με την άποψη της Deutsche Τelekom, η οποία επίσης συμφωνεί στην ανάγκη για περιορισμό του κόστους προσωπικού.

Η εθελούσια έξοδος που θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά στον ΟΤΕ θα είναι στοχευμένη και σαφώς διαφοροποιημένη σε σχέση με αυτή που εφαρμόστηκε τέσσερα χρόνια πριν.

Ειδικότερα, η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί, βάσει καταγραφών που έχει κάνει, ότι σήμερα στον Οργανισμό υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού σε ορισμένες θέσεις, ενώ την ίδια στιγμή σε κάποιες κρίσιμες υπηρεσίες παρατηρείται έλλειμμα εργαζομένων.

Η μείωση του προσωπικού, λοιπόν, αυτή τη φορά δεν θα είναι μαζική εφόσον δεν θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια αλλά με καθαρά οικονομικά κίνητρα και χωρίς, για όσους εργαζομένους επιλέξουν την έξοδο, να υπάρχει προοπτική πρόωρης συνταξιοδότησης.

Με τον τρόπο αυτόν η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι θα καταφέρει να μειώσει το προσωπικό ακριβώς στους τομείς που έχει πλεόνασμα, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει εργαζομένους που επιθυμεί να κρατήσει στο δυναμικό του. Στην περίπτωση αυτή το δίδαγμα της εθελουσίας εξόδου του 2005 είναι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς εκείνη τη χρονιά αποχώρησε από τον ΟΤΕ μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που βρίσκονταν σε κρίσιμες θέσεις και έκαναν βεβαίως χρήση των εξαιρετικά γενναίων κινήτρων που είχαν δοθεί.

Τους επόμενους μήνες η απόφαση για πώληση 5% του ΟΤΕ στην D.T.

Εν τω μεταξύ, μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκαθαρίσει αν η Deutsche Telekom θα αυξήσει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

Η γερμανική εταιρία έχει ξεκαθαρίσει ότι την ενδιαφέρει να προχωρήσει η ενεργοποίηση της πρώτης option που υπάρχει στη σύμβαση και προβλέπει εξαγορά επιπλέον ποσοστού 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που σήμερα βρίσκεται στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου.

Τη συγκεκριμένη απόφαση θα τη λάβει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να υπολογίσει αφενός τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από την πώληση του ποσοστού αυτού, αφετέρου το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που θα έχει η ανατροπή της μετοχικής ισορροπίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της D.T.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v