Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιασώ: Ανεπηρέαστο το α΄ τρίμηνο από την κρίση

Ανεπηρέαστη από την κρίση παραμένει η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας κατά το α΄ τρίμηνο στην Ελλάδα και στον όμιλο Ιασώ προσδοκούν ότι θα επιτύχουν αύξηση των εξωτερικών ασθενών και βελτίωση της πληρότητας για το Ιασώ General.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ιασώ: Ανεπηρέαστο το α΄ τρίμηνο από την κρίση
Ανεπηρέαστη από την κρίση παραμένει η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης στην Ελλάδα και στον όμιλο Ιασώ προσδοκούν ότι, αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία και των προβλημάτων των ασφαλιστικών, θα επιτύχουν αύξηση όσον αφορά στους εξωτερικούς ασθενείς και βελτίωση της πληρότητας για το Ιασώ General.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας στο α΄ τρίμηνο του 2009 παρέμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση και από την εικόνα αυτή δεν εξαιρείται ούτε το Ιασώ. Βέβαια, η διοίκηση του ομίλου αναφέρει στην έκθεση διαχείρισης τον κίνδυνο εφόσον προκύψει αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να επηρεαστούν και τα αποτελέσματα του ομίλου Ιασώ, παρά την ανελαστικότητα που παρουσιάζει στην Ελλάδα η ζήτηση υπηρεσιών υγείας.

Ο δεύτερος κίνδυνος που σημειώνει η διοίκηση έγκειται στις σημαντικές επιπτώσεις που προκαλεί η κρίση στις ασφαλιστικές. Μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των ασφαλιστικών εταιριών και ενδεχόμενη διακοπή της παροχής ασφαλιστικής κάλυψης προς τους ασφαλισμένους ενδέχεται να επηρεάσουν έμμεσα τη ζήτηση των υπηρεσιών του ομίλου, αναφέρει η διοίκηση του Ιασώ.

Στους στόχους της φετινής χρονιάς για τον όμιλο περιλαμβάνονται η αύξηση των εξωτερικών περιστατικών σε Ιασώ General και Ιασώ Α.Ε., η βελτίωση της πληρότητας στο General και η ενίσχυση της κίνησης στην παιδιατρική κλινική που λειτουργεί ως τμήμα της Ιασώ Α.Ε.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Ιασώ έχει μπροστά του φέτος την ολοκλήρωση των επενδύσεων για την έναρξη της λειτουργίας του Ιασώ Θεσσαλίας και επίσης την επίπτωση σε επίπεδο λειτουργικών κερδών από το ξεκίνημα των εργασιών της παιδιατρικής κλινικής. Στα άμεσα πλάνα του περιλαμβάνεται και η ανέγερση κλινικής στα νότια προάστια, προϋπολογισμού βάσει του μνημονίου που υπογράφηκε πρόσφατα με την Intrakat 70 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι διενήργησε επενδύσεις 33,6 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 11,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, σε κτίρια και σε έργα στη μητρική Ιασώ Α.Ε., ενώ ολοκληρώθηκε και ο εξοπλισμός της Ιασώ Παίδων. Στην General πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ και στην Ιασώ Θεσσαλίας 20,4 εκατ. ευρώ.

Λόγω των νέων επενδύσεων ο συνολικός δανεισμός του ανήλθε σε 122,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 114,5 εκατ. ευρώ αποτελούν μακροπρόθεσμου ορίζοντα δάνεια. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12/08 ανέρχονταν σε 27,4 εκατ. ευρώ και επομένως ο καθαρός δανεισμός διαμορφωνόταν την ίδια ημερομηνία στα 95 εκατ. ευρώ. Οι υψηλότεροι τόκοι και οι αποσβέσεις αντιστάθμισαν τη βελτίωση των εσόδων καθώς και το μικτό περιθώριο. Το EBITDA όμως παρέμεινε σταθερό σε ποσοστό 36,4%.

Υπεραξία 17,6 εκατ. ευρώ από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων

Υπεραξία 17,6 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων την οποία διενήργησε στις 31/12/08 εμφάνισε ο όμιλος Ιασώ ανάγοντάς την απευθείας στην καθαρή του θέση.

Η υπεραξία ανήλθε σε 9,9 εκατ. ευρώ για τη μητρική του ομίλου Ιασώ Α.Ε. και σε 17,6 εκατ. ευρώ συνολικά για τον όμιλο. Η αξία των ακινήτων του ομίλου είχε να αναπροσαρμοστεί από την 1η/1/2004 όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων.

Για την περυσινή χρήση η διοίκηση της Ιασώ Α.Ε. προτίθεται να προτείνει στους μετόχους τη διανομή μερίσματος 0,22 ευρώ ανά μετοχή, χαμηλότερου του περυσινού καθώς κρίνεται απαραίτητη η διακράτηση υψηλότερης ρευστότητας λόγω και των αυξημένων επενδύσεων που διενεργεί ο όμιλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v