Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ανάθεση κατασκευής σταθμού Η/Ε στην Τέρνα

Το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε την επικύρωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Δήμο Νότιας Ρόδου και την ανάθεση του έργου στην Τερνα.

ΔΕΗ: Ανάθεση κατασκευής σταθμού Η/Ε στην Τέρνα
Το ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε.  ενέκρινε την επικύρωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με μηχανές εσωτερικής καύσης Μονάδες στη θέση «Πίσω Κάμπος» και «Πλάκα Στένη» του Δήμου Νότιας Ρόδου και την ανάθεση του σχετικού έργου στη μειοδότρια εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Αναλυτικά, ο νέος Σταθμός θα αποτελείται από 7 ίδια Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) συνολικής καθαρής ισχύος 115,439 MW με τετράχρονους κινητήρες ντήζελ της εταιρείας WARTSILA, γεννήτριες της εταιρείας ABB και θα χρησιμοποιείται καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ θα έχει τη δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου.

Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται η κατασκευή όλων των αναγκαίων κύριων και βοηθητικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Ο Σταθμός θα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα συστήματα αποθείωσης και απονίτρωσης, έτσι ώστε, να τηρούνται οι πλέον αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Η ανάθεση του έργου γίνεται έναντι συνολικού τιμήματος 182.627.650 ευρώ, το οποίο μπορεί να προσαυξηθεί μέχρι του ποσού των 183.447.650 ευρώ για την άρση του συνόλου των τεχνικών αποκλίσεων της προσφοράς της υπόψη εταιρείας, εφόσον απαιτηθεί αυτό.

Η παράδοση του νέου Σταθμού, όπως προβλέπεται με την ίδια απόφαση, ορίσθηκε σε 30 μήνες, αντί των αρχικά προβλεπομένων 32 μηνών.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε τη σύναψη Σύμβασης Μακροχρόνιας Συντήρησης των Μονάδων για μία πενταετία με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., έναντι συνολικού συμβατικού τιμήματος 4.535.595 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και θέσης σε λειτουργία του νέου Σταθμού θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα επάρκειας της Ρόδου, αφού θα καλύπτεται πλήρως η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο ο υφιστάμενος Σταθμός στη Σορωνή θα συνεχίσει να λειτουργεί, αφού προηγουμένως αποσυρθούν οι παλαιότερες Μονάδες του, που εμφανίζουν χαμηλή απόδοση και αξιοπιστία.

Επιπλέον, ο συνολικός χρόνος λειτουργίας των Μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στη Σορωνή στη διάρκεια του έτους θα περιορισθεί σημαντικά, καθώς ο Σταθμός θα καλείται πλέον να καλύπτει ζήτηση ενδιαμέσου φορτίου και αιχμής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η θέση ανάπτυξης του εργοστασίου βρίσκεται σε χώρο που εξασφάλισε η ΔΕΗ από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, σε περιοχή στην οποία ελαχιστοποιείται η οπτική όχληση και εξασφαλίζεται άριστη περιβαλλοντική συμπεριφορά με την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών που απαιτούν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v