Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Ταμειακές εισροές 64,3 εκατ. ευρώ

Ταμειακές εισροές 64,3 εκατ. ευρώ -με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα της Lamda Development να αυξηθούν γύρω στα 250 εκατ. ευρώ- εισέπραξε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009 από την πώληση του 50% του Mall στην HSBC τo 2006.

Lamda: Ταμειακές εισροές 64,3 εκατ. ευρώ
Ταμειακές εισροές 64,3 εκατ. ευρώ -με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα της Lamda Development να αυξηθούν γύρω στα 250 εκατ. ευρώ- εισέπραξε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009 η εισηγμένη εταιρία από την πώληση του 50% του Athens Mall στην HSBC τo 2006.

Συγκεκριμένα, πέρα από το τίμημα που είχε καθοριστεί προ τριετίας, στους όρους του συμβολαίου πώλησης υπήρχε και η δυνατότητα είσπραξης ενός πρόσθετου ποσού σε περίπτωση που το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο κατάφερνε να φτάσει στα όρια κάποιων δεικτών.

Αυτό πράγματι έγινε και απεικονίστηκε στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης/12/2008 όταν το τίμημα αυξήθηκε κατά 18 εκατ. ευρώ. Έτσι μέσα στο 2009 εισπράχτηκαν όχι μόνο τα 18 αυτά εκατ. ευρώ, αλλά συνολικά 64,3 εκατ., καθώς υπήρχε και υπόλοιπο της HSBC προς εξόφληση. Το τελικό τίμημα πάντως της πώλησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά δεν αναμένεται -σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης- να διαφοροποιηθεί σημαντικά στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα φετινή πορεία των εμπορικών της κέντρων, η διοίκηση της Lamda Development δηλώνει ικανοποιημένη, παρά τη γενικότερη συγκυρία. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο φετινό δίμηνο η επισκεψιμότητα στο Athens Mall αυξήθηκε κατά 22% και στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 5%. Παρ' όλα αυτά, ωστόσο, η αύξηση των εσόδων των καταστημάτων των δύο εμπορικών κέντρων ήταν μόνο 1,5% (για το 2008 ήταν +4% για το Athens Mall και +9% για το Mediterranean Cosmos).

Στελέχη της εισηγμένης αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη γενικότερη οικονομική κρίση, δηλώνουν όμως ικανοποιημένα υποστηρίζοντας ότι "θέλουμε ο κόσμος να έρχεται στα εμπορικά κέντρα". Σε ό,τι αφορά το νέο εμπορικό κέντρο της Lamda Develompemt Golden Hall, στην εταιρία πιστεύουν ότι βαδίζει καλύτερα με τον αρχικό σχεδιασμό.

"Τα εμπορικά κέντρα χρεώνουν τα καταστήματα μόλις με το 50% - 60% του ενοικίου που πληρώνεται σε κάποια κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αν και μερικά από αυτά είναι πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ουρά 40 - 50 ενδιαφερομένων να μπουν στο Golden Hall και πάνω από εκατό για το Athens Mall". Αυτό αναφέρουν τα στελέχη της εισηγμένης.

Stress test για την κρίση

Με βάση την καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) της μετοχής στις 31/12/2008 (11,8 ευρώ ανά μετοχή) τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία της Lamda Development αποτιμώνται με μέσο yield 7,2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας, σε περίπτωση αύξησης του yield κατά 0,50% λόγω πτώσης στις αποτιμήσεις των ακινήτων της, τότε το NAV ανά μετοχή θα υποχωρήσει κατά 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σε περίπτωση που τα κέρδη των εμπορικών κέντρων μειωθούν 10%, τότε το NAV θα πέσει επιπλέον κατά 1,7 ευρώ.

Αν συνδυαστούν τα παραπάνω, τότε το NAV του τίτλου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει γύρω στα 9 ευρώ.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται σημαντική υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων, οπότε θα ενεργοποιηθεί η εισηγμένη προκειμένου να χρησιμοποιήσει το ταμείο των 250 εκατ. ευρώ που διαθέτει και να αγοράσει σε χαμηλές τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v