Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Παίζει «άμυνα» το 2009

Τακτική άμυνας που στοχεύει στην αύξηση των μεριδίων αγοράς που κατέχει και στη διατήρηση θετικών ταμειακών ροών, ώστε να βγει ισχυρότερος από την κρίση, ακολουθεί ο όμιλος Σαράντη.

  • της Πέννυς Κούτρα
Σαράντης: Παίζει «άμυνα» το 2009
Τακτική άμυνας που στοχεύει στην αύξηση των μεριδίων αγοράς που κατέχει και στη διατήρηση θετικών ταμειακών ροών, ώστε να βγει ισχυρότερος από την κρίση, ακολουθεί ο όμιλος Σαράντη, ο οποίος χθες διατύπωσε αρνητικές προβλέψεις για τζίρο και κέρδη στη χρήση του 2009.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η προσαρμογή των εκτιμήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα υπαγορεύτηκε από σειρά παραγόντων που σχετίζονται αφενός με τη συγκράτηση της κατανάλωσης, αφετέρου με τη νομισματική αστάθεια που επικρατεί στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης, όπου ο όμιλος πραγματοποιεί το 59% του κύκλου εργασιών του.

-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΙΕΣΗΣ

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου, κ. Κ. Ροζακέα, η κρίση στη ΝΑ. Ευρώπη αντιμετωπίζεται, αφορά κυρίως στη διολίσθηση των νομισμάτων και εν πάση περιπτώσει θεωρείται παρένθεση από τον όμιλο που είναι στρατηγικά τοποθετημένος και συνεχίζει να επενδύει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις των θυγατρικών του ομίλου συνεχίζουν να αναπτύσσονται έστω και με μονοψήφιους ρυθμούς (έναντι διψήφιων ρυθμών αύξησης την προηγούμενη οκταετία) σε τοπικό νόμισμα. Ωστόσο η σημαντική διολίσθηση των τοπικών νομισμάτων έναντι του ευρώ, η οποία εμφανίστηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2008 συνεχίζει να εξανεμίζει τις επιδόσεις του ομίλου και στη χρήση του 2009.

Συγκεκριμένα ο όμιλος εκτιμά ότι θα παρουσιάσει αύξηση πωλήσεων κατά 6% στο σύνολο των αγορών της ΝΑ. Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται το 2009, όμως λαμβάνει υπόψη του τις δραστικές υποτιμήσεις των τοπικών νομισμάτων, οι οποίες εκτιμά ότι θα επιδράσουν αρνητικά κατά 17%. Έτσι, η πρόβλεψη του ομίλου για το σύνολο της χρήσης σε ό,τι αφορά το εξωτερικό κάνει λόγω για υποχώρηση τζίρου κατά 10%. 

Σχετικά με την εγχώρια αγορά, ο όμιλος υπολογίζει υποχώρηση πωλήσεων κατά 10% - 15%, γεγονός που αποδίδει τόσο στη συγκράτηση της κατανάλωσης όσο και στην πολιτική των εμπορικών αλυσίδων και των σούπερ μάρκετ να μειώσουν αποθέματα και ροή παραγγελιών.

Σε ό,τι αφορά τη μικτή θυγατρική με την Estee Lauder, η πρόβλεψη κάνει λόγο για κύκλο εργασιών στα 6,1 εκατ.ευρώ από 6,9 εκατ.ευρώ το 2008 και 8,6 εκατ.ευρώ το 2006, ενώ σχετικά με τη στρατηγική συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο για το λανσάρισμα των ιδιοπαραγόμενων αρωμάτων και C-THRU, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί παραγγελία 500.000 τεμαχίων για το 2009, μειωμένη στο μισό σε σχέση με το 2008.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για το α΄ τρίμηνο του 2009, κάνουν λόγο για μειωμένες πωλήσεις κατά 20%, με τη μεν εγχώρια αγορά να εμφανίζει πτώση κατά 25%, ενώ η ΝΑ. Ευρώπη παρουσιάζεται να αυξάνει πωλήσεις σε όγκους κατά 3% - 4% η οποία ωστόσο ροκανίζεται από τη διολίσθηση των νομισμάτων.

-ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΜΥΝΑΣ

Το 2009 δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας ο όμιλος επικεντρώνεται αφενός στην προστασία ή και αύξηση των μεριδίων αγοράς που κατέχει ανά γεωγραφική περιοχή και ανά κατηγορία προϊόντων, δίνοντας πάντοτε έμφαση στα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα που προσφέρουν υψηλά margins, αφετέρου στη διατήρηση θετικών ταμειακών ροών.

Ειδικότερα, ο όμιλος παρακολουθεί την κίνηση των προϊόντων ανά κανάλι διανομής σε μηναία βάση, προσαρμόζοντας ανάλογα τη στρατηγική του έναντι του ανταγωνισμού και των καταναλωτικών συνθηκών, ενώ προετοιμάζει αυξήσεις τιμών της τάξης του 2% - 3% από τον Μάιο του 2009 στη ΝΑ. Ευρώπη.

Παράλληλα, αυξάνει τα έξοδα προώθησης έναντι εκείνων για διαφήμιση δίνοντας κίνητρο τιμής σε λιανεμπορικά δίκτυα και καταναλωτές. 

Ήδη, ο όμιλος έχει περιορίσει δαπάνες διανομής κατά 2 εκατ. ευρώ, έχει κάνει hedging σε πρώτες ύλες (π.χ. αλουμίνιο), γεγονός που εκτιμά ότι θα τον καταστήσει ανταγωνιστικότερο το 2009 και ταυτόχρονα προωθεί τη μείωση των αποθεμάτων του στο α΄ τετράμηνο της χρήσης. 

Σχετικά με τα χρηματοικονομικά έξοδα, ο όμιλος έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση του δανεισμού του στα τέλη του 2008 και προτίθεται να τον διατηρήσει χαμηλά κόβοντας έξοδα και επενδύσεις.

Παράλληλα, εφαρμόζει μια "εσωτερική" τακτική hedging, καλώντας τις θυγατρικές του να προπληρώνουν σε "κλειδωμένες" και χαμηλότερες από τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες τις ανάγκες προμηθειών για το εξάμηνο ή και το σύνολο τους έτους, αποσκοπώντας στην όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση από συναλλαγματικές διαφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v