Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nexans: Μέρισμα 0,15 ευρώ – Τι «βλέπει» για 2009

Καθίζηση οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το δ’ τρίμηνο του 2008 υπέστη η Nexans Ελλάς, επηρεαζόμενη από την γενικότερη κρίση.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Nexans: Μέρισμα 0,15 ευρώ – Τι «βλέπει» για 2009
Καθίζηση οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το δ’ τρίμηνο του 2008 υπέστη η Nexans Ελλάς, επηρεαζόμενη από την γενικότερη κρίση. Ειδικότερα κατά το τελευταίο τέταρτο της περασμένης χρονιάς, σημείωσε κύκλο εργασιών 16,6 εκατ. ευρώ έναντι 29,5 εκατ. και ζημιά 2,6 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου ύψους 5,07 εκατ. να υποχωρήσουν στο δωδεκάμηνο στα 2,396 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο 2008, οι πωλήσεις μειώθηκαν από τα 128 στα 115,8 εκατ. ευρώ (-9,6%) και τα κέρδη από τα 4,78 στα 2,396 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα προς διανομή που θα προτείνει το ΔΣ στη γενική συνέλευση ανέρχεται σε 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

Από την άλλη πλευρά, θετικό στοιχείο για την πορεία του 2008 ήταν η πολύ θετική πορεία των ταμειακών ροών, λόγω (μεταξύ άλλων) των κινήσεων για μείωση των αποθεμάτων και για περιορισμό των απαιτήσεων.
 
Έτσι, οι λειτουργικές ταμιακές ροές το 2008 ήταν θετικές κατά 16,4 εκατ., ενώ οι επενδυτικές ταμιακές ροές ήταν -2,27 εκατ. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων δανείων της Nexans Hellas (προς τη μητρική εταιρεία, όχι προς τράπεζες) από τα 19 στα 6,5 εκατ. ευρώ!

Αν και η ορατότητα είναι χαμηλή, η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει επιδείνωση της κατάστασης, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Στην εγχώρια αγορά αναμένεται μειωμένη ζήτηση καλωδίων λόγω της πτωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, πλην όμως διαφαίνεται και κάποια αισιοδοξία σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς, όπως τα αιολικά-φωτοβολταϊκά πάρκα, τα δίκτυα επικοινωνίας, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά δύο μεγάλους πελάτες, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, η κρίση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τα επενδυτικά τους προγράμματα και η Nexans Hellas προτίθεται να υποβάλλει σχετικές προσφορές όποτε προκύψει το σχετικό ενδιαφέρον από αυτούς τους Οργανισμούς.

Στις παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) παρατηρείται επιφυλακτικότητα για νέες επενδύσεις, κυρίως εξ’ αιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, ενώ στα Βαλκάνια ελπίζεται να υπάρξει ανάκαμψη προς το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v