Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Πτώση 58,7% στα κέρδη 2008

Τα μη προσαρμοσμένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της Intralot διαμορφώθηκαν στα 50,1 εκατ. καταγράφοντας πτώση 58,7% σε σχέση με τα 121,6 εκατ. ευρώ το 2007.

Intralot: Πτώση 58,7% στα κέρδη 2008
Τα μη προσαρμοσμένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της Intralot διαμορφώθηκαν στα 50,1 εκατ. καταγράφοντας πτώση 58,7% σε σχέση με τα 121,6 εκατ. ευρώ το 2007.

Αναλυτικότερα η INTRALOT Α.Ε, ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα του 12μηνου 2008, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2008 είναι τα ακόλουθα:

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τη συγκεκριμένη περίοδο ανήλθε στα €1.077,3 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 28,9%, σε σχέση με το 2007.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €218,5 εκατ. Τα μη προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα €192,7 εκατ.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων (EBT) έφτασαν τα €191,7 εκατ., ενώ τα μη προσαρμοσμένα διαμορφώθηκαν στα €145,5 εκατ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (EAT-am) διαμορφώθηκαν στα €90,9 εκατ., ενώ τα μη προσαρμοσμένα στα €50,1 εκατ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν τα €305,4 εκατ. το 2008, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός μαζί με το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο έφτασε τα €507,2 εκατ. (€44,3 εκατ. βραχυπρόθεσμα και €462,9 εκατ. μακροπρόθεσμα), διαμορφώνοντας καθαρό δανεισμό της τάξης των €201,8 εκατ.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της το 2008 αυξήθηκε κατά 12,5% φτάνοντας τα €198,1 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBΙTDA) διαμορφώθηκαν στα €27,7 εκατ. και τα κέρδη μετά φόρων (EAT) έφτασαν τα €18,6 εκατ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2008, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTRALOT, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος σημείωσε:

“Κατά τη διάρκεια του 2008, η INTRALOT ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως. Κατάφερε, μεταξύ άλλων, να υπογράψει συμβόλαια με δύο ακόμη λοταρίες στις ΗΠΑ, τη Νότια Καρολίνα και το Οχάιο, να επικρατήσει σε έναν πρωτοποριακό διεθνή διαγωνισμό για τις δύο μεγαλύτερες λοταρίες στην Ολλανδία, να κερδίσει εκ νέου τον διαγωνισμό για τη διαχείριση του στοιχήματος στην Τουρκία για τα επόμενα 10 έτη, να λάβει άδεια για τη διοργάνωση στοιχήματος στη Μαδρίτη, να ενδυναμώσει τη θέση της στην Ιταλική αγορά στοιχήματος μέσω μίας εξαγοράς, να εξαγοράσει ποσοστό της Melco για την αγορά της Κίνας και της Ασίας, να προχωρήσει στην εξαγορά εταιρείας στη Σλοβακία, να εισέλθει στην αγορά της Βραζιλίας, καθώς επίσης να γίνει ο νέος πρωταγωνιστής του κλάδου στις αγορές της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, υπογράφοντας συμβόλαια στη Γουατεμάλα, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Τζαμάικα.

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 5 Μαΐου το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει συνολικό μέρισμα €0,22 ανά μετοχή, το οποίο σύμφωνα με τη σημερινή τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6,1%.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα €0,11 ανά μετοχή στα τέλη του 2008.

Κατά τη διάρκεια του 2008 η παγκόσμια κοινότητα βίωσε και συνεχίζει να βιώνει μία σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Προς το παρόν κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τη διάρκεια αυτής της κρίσης και την πραγματική επίδραση που θα έχει στην οικονομία.

Παρακολουθούμε τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής αναταραχής, η οποία, σαν γενικότερη τάση, έχει οδηγήσει σε μείωση του τζίρου των τυχερών παιχνιδιών στις αναπτυγμένες αγορές και σε μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον, η INTRALOT κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που πραγματοποίησε η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια και τις ενθαρρυντικές προοπτικές που παρουσιάζει ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών.

Η κερδοφορία επηρεάστηκε κυρίως λόγω της υποτίμησης των ξένων νομισμάτων σε αρκετές από τις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία, ένα φαινόμενο το οποίο πιστεύουμε πως δεν προκαλεί ανησυχία μεσοπρόθεσμα, καθώς είναι προσωρινό και σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζεται από πολιτικούς παράγοντες.

Η κερδοφορία επηρεάστηκε από τα αυξημένα κόστη έναρξης των πολλών νέων έργων που ανέλαβε, αλλά και τη λειτουργία παλαιότερων.

Θεωρούμε ότι η κρίση αυτή θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους και να θέσουν πλαίσια στον παράνομο στοιχηματισμό. Επιπλέον, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ευρώπη αυξάνονται, με τις τελευταίες ανακοινώσεις να προέρχονται από τη Γαλλία, που αναμένεται να προβεί σε άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς στοιχήματος.

Μία επίσης σημαντική αγορά είναι αυτή της Αυστραλίας, όπου αναμένεται τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα η προκήρυξη διαγωνισμών που θα ανοίξουν την αγορά τυχερών παιχνιδιών σε περισσότερους διαχειριστές. Τέλος, καθώς η κρίση έχει προκαλέσει πιέσεις στις αποτιμήσεις, έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμες ευκαιρίες για στρατηγικές εξαγορές και συγχωνεύσεις, τις οποίες παρακολουθούμε στενά.

Το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο της INTRALOT και η ισχυρή χρηματοοικονομική της θέση παρέχουν στην εταιρεία ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της. Οι προαναφερθείσες ευκαιρίες σε συνδυασμό με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της INTRALOT τα επόμενα χρόνια.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v