Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβάλ: Ζημιές 8,9 εκατ. ευρώ το 2008

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο 2008 σε ζημιές € 8,9 εκατ. έναντι κερδών € 21,7 εκατ. (ζημίες 0,0713€ ανά μετοχή έναντι κερδών ανά μετοχή 0,1747 € του 2007).

Ελβάλ: Ζημιές 8,9 εκατ. ευρώ το 2008
Ο Όμιλος εταιριών ΕΛΒΑΛ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 2008 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου επηρεάστηκαν καταλυτικά από τη διεθνή αρνητική συγκυρία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008, με το πρώτο εξάμηνο της χρήσης να σημαδεύεται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και ευρύτερα των πρώτων υλών και με το δεύτερο εξάμηνο, και ιδιαίτερα το τέταρτο τρίμηνο του έτους, να χαρακτηρίζονται από τη διεθνή ύφεση που περιόρισαν τη ζήτηση των προϊόντων αλουμινίου συρρικνώνοντας τα περιθώρια κέρδους, και κατακρήμνισαν τις τιμές των πρώτων υλών σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικά η ραγδαία υποχώρηση της τιμής του αλουμινίου στο τέλος του έτους, υποχρέωσε τον Όμιλο να προβεί σε εφάπαξ υποτίμηση της αξίας των αποθεμάτων του κατά € 20,3 εκατ., ποσό που επιβάρυνε τα οικονομικά αποτελέσματα.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε € 902,5 εκατ. έναντι € 979,6 εκατ. στο 2007, μειωμένος κατά 7,9%, τα μικτά κέρδη του Ομίλου μειωμένα κατά 52,9% διαμορφώθηκαν σε € 42,4 εκατ. έναντι € 90,2 εκατ. στο 2007, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 2008 σε 4,7% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 9,2% του 2007.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου ήταν ιδιαίτερα αυξημένα κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα της χρήσης λόγω του αυξημένου βραχυπρόθεσμου δανεισμού για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης που προέκυψαν από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Στο τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, η εικόνα αντεστράφη, ωστόσο η επιβάρυνση ήταν ήδη σημαντική.

Τα ανωτέρω γεγονότα επηρέασαν αντίστοιχα και τα υπόλοιπα μεγέθη αποτελεσμάτων. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων του Ομίλου διαμορφώθηκαν στη χρήση 2008 σε € 32,6 εκατ. έναντι € 85,6 εκατ. στο 2007, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους € 29,2 εκατ. έναντι κερδών € 30,9 εκατ. στο 2007.

Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο 2008 σε ζημιές € 8,9 εκατ. έναντι κερδών € 21,7 εκατ. (ζημίες 0,0713€ ανά μετοχή έναντι κερδών ανά μετοχή 0,1747 € του 2007).

Η Διοίκηση της ΕΛΒΑΛ, εκτιμά ότι το 2008 υπήρξε μια χρονιά, που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν τον Όμιλο σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, αλλά δεν στάθηκαν εμπόδιο στην εφαρμογή του στρατηγικού του σχεδιασμού και την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιηθήκαν εκταμιεύσεις ύψους € 73,8 εκατ. και ολοκληρώθηκε σημαντικό μέρος του.

Στις προτεραιότητες της Διοίκησης του Ομίλου σε εμπορικό επίπεδο, περιλαμβάνονται η ισχυροποίηση της παρουσίας σε τομείς που δεν πλήττονται από την κρίση καθώς και η παραμονή σε αγορές με μειωμένη ζήτηση, με στόχο την ισχυροποίηση της παρουσίας της ΕΛΒΑΛ όταν το κλίμα αναστραφεί.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ισχυροποιεί την θέση του διεθνώς, αναπτύσσοντας πιο στενές σχέσεις με την FURUKAWA – SKY ALUMINIUM, που απόκτησε το 25% της θυγατρικής BRIDGNORTH ALUMINIUM Ltd, ενώ αυξάνει την ανταγωνιστικότητά του μέσα από την αναδιάρθρωση της κοστολογικής του βάσης και την πιο αυστηρή διαχείριση των αποθεμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v