Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG: Αύξηση 165% στα κέρδη του 2008

Αύξηση 165% παρουσίασαν τα ενοποιημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους της MIG (183,8 εκατ. ευρώ). Πρόταση της διοίκησης για τη διανομή τεκμαρτού μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

MIG: Αύξηση 165% στα κέρδη του 2008
Αύξηση 165% παρουσίασαν τα ενοποιημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους της MIG (183,8 εκατ. ευρώ). Πρόταση της διοίκησης για τη διανομή τεκμαρτού μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
 
Αναλυτικότερα, η Marfin Investment Group (MIG) ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2008. Ο όμιλος εμφανίζει σημαντική κερδοφορία κατά την περίοδο αυτή καθώς τα ενοποιημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους ανήλθαν σε 183,8 εκατ. ευρώ έναντι 69,43 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 165%.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 112,6 εκατ. ευρώ έναντι 330,1 εκατ ευρώ το 2007. Αν από την κερδοφορία του 2007 αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη ύψους 267,8 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την πώληση των τραπεζικών συμμετοχών, η αύξηση έναντι του 2007 υπολογίζεται σε 80,7%.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBIΤDA) ανήλθαν σε 326,8 εκατ. ευρώ έναντι 34,1 εκατ. ευρώ το 2007 (191 εκατ. ευρώ pro forma τo 2007). Τα ίδια κεφάλαια έφτασαν τα 4,5 δισ. ευρώ και η ρευστότητα στο 1,509 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 19,8% του ενεργητικού του ομίλου.

Παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες των αγορών, η εσωτερική αξία της εταιρίας στις 31/12/2008 ήταν 5,45 ευρώ ανά μετοχή. Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχτηκαν σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο επιδεινώθηκε ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες του 2008.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση της MIG τη διανομή τεκμαρτού μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Οι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα της επανεπένδυσης του τεκμαρτού μερίσματος σε μετοχές της εταιρίας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, δήλωσε:

"Το 2008 σημαδεύτηκε από την τεράστια πτώση της αγοράς. Οι επιπτώσεις από την οικονομική επιβράδυνση είναι ήδη ορατές στην πραγματική οικονομία.

Ο όμιλός μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις δυσμενείς συνθήκες στη διεθνή αγορά. Ωστόσο, μέσα από μια σταθερή στρατηγική, με την πειθαρχημένη και αμυντική προσέγγιση που είχε ανακοινωθεί και είχε εφαρμοστεί από τα τέλη του 2007, δημιουργήσαμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με σημαντικές επενδύσεις σε αμυντικούς τομείς και διατηρήσαμε ρευστότητα ώστε να προφυλαχθεί ο όμιλος κατά το δυνατόν από εξωγενείς κραδασμούς.

Βασικό πλεονέκτημά μας είναι η επάρκεια των ρευστών διαθεσίμων τα οποία μπορούν να θεωρηθούν δίχτυ ασφαλείας σε ενδεχόμενη νέα επιδείνωση των συνθηκών αγοράς αλλά και για την αξιοποίηση ευκαιριών που μπορεί να προκύψουν.

Η αγορά περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης ευκαιριών που δημιουργούν αξία.

Το 2009 δίνεται έμφαση σε λειτουργικές και σε οργανωτικές πρωτοβουλίες που εντάσσονται στη μακροπρόθεσμη πολιτική δημιουργίας αξίας για τους μετόχους μας. Οι κύριοι στόχοι των πρωτοβουλιών αυτών σε επίπεδο τόσο ομίλου όσο και επιμέρους εταιριών είναι η συγκράτηση του κόστους, η διατήρηση των εσόδων και η αύξηση του μεριδίου αγοράς στους τομείς που λειτουργούμε.

Η στρατηγική μας αυτή θα εφαρμοστεί υπό το πρίσμα της κοινωνικής ευθύνης.

Πρωτοβουλίες από τη μητρική MIG αλλά και από τις άλλες εταιρίες, όπως το πάγωμα ή ακόμα και η μείωση τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, είναι ήδη γνωστές στους καταναλωτές. Επιπλέον, συνεχίζουμε την επέκταση σε νέες αγορές με αποτέλεσμα τη μεγέθυνση της πελατειακής μας βάσης, η οποία απολαμβάνει τα μοναδικά προϊόντα και υπηρεσίες των εταιριών μας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε σχεδιάσει με προσοχή τη μερισματική πολιτική μας λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση της υψηλής ρευστότητας ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του χαρτοφυλακίου μας, να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που ενδεχομένως θα εμφανιστούν, αλλά επιβραβεύοντας ταυτόχρονα τους πιστούς μετόχους μας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε στη γενική συνέλευση μετόχων τη διανομή τεκμαρτού μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v