ΟΛΠ: Το αδύναμο α΄ τρίμηνο επιβάλλει δανεισμό

Κίνδυνο προσφυγής σε δανεισμό για την χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης του ΟΛΠ προκαλεί η μείωση της κίνησης φορτίων συνεπεία της κρίσης και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΟΛΠ: Το αδύναμο α΄ τρίμηνο επιβάλλει δανεισμό
Κίνδυνο προσφυγής σε δανεισμό για την χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης του ΟΛΠ προκαλεί η μείωση της κίνησης φορτίων συνεπεία της κρίσης και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης και των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων του προσωπικού έχει επιπτώσεις, σύμφωνα με την διοίκηση του ΟΛΠ, τόσο στην πορεία των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου της τρέχουσας χρήσης όσο και στην πορεία των ταμειακών διαθεσίμων του.

Ήδη, από τους πρώτους 2 μήνες του έτους η κίνηση των φορτίων παρουσιάζει σημαντική
υστέρηση
, ιδιαίτερα στον τομέα των αυτοκινήτων, που σημειώνει πτώση άνω του 30%. Στα εμπορευματοκιβώτια διαπιστώνεται ανάλογη τάση αλλά με μικρότερη μείωση.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις η διοίκηση του ΟΛΠ ξεκίνησε διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με στόχο την επιστροφή της ομαλότητας, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Τα χρηματικά διαθέσιμα του Οργανισμού την 31/12/2008 ανερχόταν σε 41,6 εκατ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν και το υπόλοιπο του δανείου της ΕΤΕπ ύψους 35 εκατ. ευρώ, το οποίο απορροφάται προοδευτικά σύμφωνα με την προγραμματισμένη εξέλιξη των έργων του Προβλήτα Ι.

Η διοίκηση του Οργανισμού στην ετήσια έκθεση που συνοδεύει τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις 2008 αναφέρει τον κίνδυνο προσφυγής σε τραπεζικό δανεισμό για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης λόγω μείωσης των ταμειακών εισροών, ως αποτέλεσμα μίας ενδεχόμενης κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης. Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη εξασφαλισθεί τραπεζικές πιστώσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΛΠ εμφάνισε το 2008 – για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, έναντι θετικών ταμειακών ροών 45,4 εκατ. ευρώ το 2008. Η μείωση των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες αναπληρώθηκε από το δάνειο της ΕΤΕπ το οποίο κατευθύνεται όμως για την χρηματοδότηση της επένδυσης του Προβλήτα Ι. Επένδυση συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ που απαιτεί και ίδια συμμετοχή κατά 25% από τον ΟΛΠ.

Με δεδομένο ότι το έργο προβλέπεται να παραδοθεί σε ένα χρόνο (τέλος α΄ τριμήνου 2010) και έχει ήδη παραγγελθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός (το μισό ύψος της επένδυσης αφορά στα μηχανήματα) ο ΟΛΠ αιτήθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων την σύναψη δεύτερου δανείου ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Κάνοντας χρήση του Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πέραν του αρχικού δανείου ύψους € 35εκ., που εκταμιεύθηκε στο τέλος Ιουλίου 2008, ο ΟΛΠ υπέβαλλε αίτηση και για δεύτερο, ύψους € 45εκ., η έγκριση του οποίου αναμένεται εντός του επομένου 2μήνου. Η ΕΤΕπ προβλέπεται να χρηματοδοτήσει κατά 50% το έργο του Προβλήτα Ι.

Οι συμβάσεις προμήθειας του μηχανολογικού εξοπλισμού για τον Προβλήτα υπογράφηκαν το 4ο τρίμηνο του 2008 και οι παραδόσεις θα γίνουν προοδευτικά από τον Σεπτέμβριο 2009 και μετά.

Σημειώνεται ότι φέτος ο ΟΛΠ θα επιβαρυνθεί και από το πρόγραμμα μετατάξεων και εθελουσίας εξόδου προσωπικού του βάσει του Ν. 3654/08, στο οποίο προβλέπεται η πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων που απέχουν μέχρι 5 έτη από την συμπλήρωση του πλήρους συντάξιμου χρόνου με ημερομηνία εξόδου την 31-12-2009.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος, το οποίο θα αναληφθεί καθ΄ ολοκλήρου από τον ΟΛΠ υπολογίζεται στα €50-60 εκ. σε παρούσα αξία και απευθύνεται σε περίπου 300 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v