Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκαίνια αναρρυθμιστικού έργου από τη ΔΕΗ

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε το Σάββατο 28/3 τα εγκαίνια του Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας του Ομίλου της ΔΕΗ, ένα καινοτόμο υδροηλεκτρικό και περιβαλλοντικό έργο.

Εγκαίνια αναρρυθμιστικού έργου από τη ΔΕΗ
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε το Σάββατο 28/3 τα εγκαίνια του Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας του Ομίλου της ΔΕΗ, ένα καινοτόμο υδροηλεκτρικό και περιβαλλοντικό έργο με πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ, όπως και απέναντι στις επόμενες γενιές, η φροντίδα του περιβάλλοντος. «Ακολουθούμε, -όπως είπε χαρακτηριστικά-, μια κοινή ευρωπαϊκή πορεία στον τομέα αυτό. Μια πορεία που επιβάλλει μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε, με τη ΔΕΗ να παίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτό τον τομέα. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η ΔΕΗ λαμβάνει ολοένα και περισσότερο υπόψη της αυτή την παράμετρο».

Ο κ.Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην αύξηση της ζήτησης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, επανέλαβε, για άλλη μια φορά, πως η πίτα διαρκώς αυξάνεται. «Επομένως, -τόνισε-, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, τόσο από πλευράς ΔΕΗ, η οποία ήταν και παραμένει ο κεντρικός παίκτης στην ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας, όσο και από ιδιώτες επενδυτές. Δεν ωφελεί το να υπάρχει διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει περισσότερα από την υφιστάμενη πίτα. Αυτή μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και με βάση αυτή την παραδοχή πρέπει να προχωρήσει τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες επενδυτές».

«Συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές, -πρόσθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης-, ενθαρρύνονται από την Κυβέρνηση όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη περισσότερο, επιδίωξη της Κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι μια ισχυρή εταιρεία που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Εκεί θα βρει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο να αναπτυχθεί και να ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις είτε δικές της είτε σε συνεργασία με άλλους ομίλους». Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι είναι καιρός να αντιληφθούμε πως το κέντρο βάρους πρέπει να αλλάξει, από τη μάχη για τη μοιρασιά της πίτας προς την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και για άνοιγμα προς νέες αγορές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος στην ομιλία του ανέφερε ότι με το νέο αυτό έργο, ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο των υδροηλεκτρικών έργων του Ομίλου,, ενώ στόχος του είναι η διαχειριστική ρύθμιση σε ημερήσια βάση του νερού που εκρέει από τα Υδροηλεκτρικά του Πολυφύτου, της Σφηκιάς και των Ασωμάτων. Ο Σταθμός διαθέτει μία Μονάδα τύπου Kaplan S, ισχύος 0,92 MW, για τη διάθεση της οικολογικής παροχής 4,5 m3/sec στον Αλιάκμονα, κατάντη του Φράγματος, ενώ η ετήσια παραγόμενη ενέργεια είναι 4,5 GWh.

Πέραν όμως της χρησιμότητάς του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το νέο έργο, που ανήκει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες – όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασόπουλος – έχει πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες των Νομών Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης, καθώς διασφαλίζει:

* Την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με συνεχή διάθεση νερών που προβλέπεται να ανέλθει αργότερα μέχρι και 7 m3/sec. 

*  Την παροχή νερών στις βιομηχανίες που λειτουργούν στη βιομηχανική περιοχή στο Πλατύ Ημαθίας. 

*  Την άρδευση 900.000 στρεμμάτων καλλιεργειών και 30.000 στρεμμάτων θερμοκηπίων.

* Την αποτελεσματική αντιμετώπιση πλημμυρικών παροχών με την κατασκευή δύο αναχωμάτων, μήκους 800 m περίπου το καθένα, στην κατάντη του Έργου κοίτη του Αλιάκμονα. 

*  Την αναβάθμιση του οικοσυστήματος του ποταμού με την παροχέτευση στην κοίτη του Αλιάκμονα περίπου 140.000.000 κυβικών μέτρων νερών ετησίως.

* Την παραγωγή πράσινης ενέργειας με την αποφυγή εκπομπής 5.800 tn CO2 ετησίως.

Ο .κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι το Αναρρυθμιστικό Έργο είναι σημαντικό για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, αφού κατασκευάστηκε σε μια έκταση 1.400 στρεμμάτων, η οποία προηγουμένως ήταν χωματερή και εστία ρύπανσης. Σήμερα, μετά τα έργα ανάπλασης που πραγματοποιήθηκαν δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος υδροβιότοπος και τόπος συγκέντρωσης υδρόβιων πτηνών, αποτελώντας πόλο προσέλκυσης πολλών επισκεπτών.

Τα εγκαίνια ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας κι Νάουσας κ.κ Παντελεήμων. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθησαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ανάπτυξης κκ. Κ. Μουσουρούλης, Θ. Σκορδάς και Ι. Οικονόμου, βουλευτές, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δήμαρχοι του νομού Ημαθίας, οι επικεφαλής δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων, ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Ευάγγελος Λεκατσάς, επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής.

Από τον Όμιλο της ΔΕΗ παρέστησαν οι κκ Πρόδρομος Ευθύμογλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Λάππας, γενικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας και εκπληρών χρέη γενικού Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ, Παναγιώτης Ευσταθίου και Αναστάσιος Γκαρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στελέχη και εργαζόμενοι του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v