Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG ΑΕΕΑΠ: Τριπλασίασε τα κέρδη το 2008

Στο ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2008 τα προ φόρων κέρδη της εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου Marfin.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
MIG ΑΕΕΑΠ: Τριπλασίασε τα κέρδη το 2008
Στο ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2008 τα προ φόρων κέρδη της εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου Marfin, η οποία πλέον -λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εξαιτίας της κρίσης- μεταθέτει για τα τέλη του 2009 την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο τριπλασιασμός των κερδών της MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ (το 2007 είχε εμφανίσει κέρδη 958 χιλ. ευρώ) οφείλεται κυρίως στην απόδοση των 21 νέων ακινήτων που αγόρασε πέρυσι και πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της, η αξία του οποίου αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής του ομίλου Marfin περιλαμβάνει σήμερα 29 ακίνητα. Αυξημένα κατά 128% ήταν πέρυσι τα έσοδα της επιχείρησης από τη μίσθωση των ακινήτων της, καθώς αυτά διαμορφώθηκαν στα 3,18 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο χρόνο.

Επιδίωξη της MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ ήταν να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χ.Α. τον Δεκέμβριο του 2008 και ήδη είχε προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες. Ωστόσο, η κρίση που ξέσπασε το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ανέβαλε τα σχέδιά της, καθώς οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούσαν μια τέτοια εξέλιξη.

Για τον λόγο αυτόν, τον περασμένο Νοέμβριο ζήτησε από τις χρηματιστηριακές αρχές την αναβολή εισαγωγής των μετοχών της στο Χ.Α. τουλάχιστον μέχρις ότου αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές. Έτσι, η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ έχει πλέον περιθώριο μέχρι τα τέλη του έτους για να επιχειρήσει εκ νέου την είσοδό της στο χρηματιστήριο.

Υπό εξέταση τα δεδομένα της εισαγωγής στο Χ.Α.

Η MIG Real Estate, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό για εισαγωγή στο Χ.Α., επρόκειτο να πραγματοποιήσει παράλληλη διπλή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση του ποσού των 300 εκατ. ευρώ. Τη πρώτη αύξηση που θα αφορούσε σχεδόν στο 70% του εν λόγω ποσού θα την κάλυπταν οι υφιστάμενοι μέτοχοι (ο όμιλος Marfin που συμμετέχει με ποσοστό 50% και τα πέντε φυσικά πρόσωπα που ελέγχουν το υπόλοιπο 50% της ΑΕΕΑΠ), ενώ η δεύτερη αύξηση για το υπόλοιπο 30% του ποσού θα καλύπτονταν μέσω των δημοσίων εγγραφών από θεσμικά χαρτοφυλάκια και ιδιώτες επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση αν η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ θα ακολουθήσει το ίδιο σχέδιο όταν τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εισαγωγής στο Χ.Α., καθώς τόσο το ύψος του ζητούμενου ποσού όσο και ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα αντληθεί θα προσδιοριστούν με βάση τα νέα δεδομένα και τις συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v